Двете големи болести на простатата:

Уголемена простата (ДПХ)

Увеличената простата е проблем на почти всички възрастни мъже. Всеки мъж, живял дастатъчно дълго ще се сблъска с тънката струя, честото и нощтно уриниране – симптоми характерни за доброкачествената простатна хиперплазия. Научете всичко за симптомите и модерното лечение.

Уголемена простата

Рак на простатата

Карциномът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. Той е коварна болест, защото често протича безсимптомно и подмолно, и крие риск да бъде открит късно. Научете всичко за симптомите, съвременната диагностиката и лечение на рака на простатата.

Рак на простатата

Защо е важно да познаваме простатата?

За много мъже простатата е символ на мъжествеността и проблемите свързани с нея все още са тема табу. От друга страна всяко отклонение от нормалните й функции се възприема като знак, че младостта им е отминала, а сексуалният им живот е застрашен, което е изключително погрешно. В името на здравето си всеки мъж трябва да се раздели със страховете и погрешните представи, в които е забулена темата за простатата и които карат мъжете да се консултират с уролог или рядко или много късно. А както ще стане ясно по-долу, простата крие сериозни и коварни рискове и само навременната консултация с уролог може да Ви осигури дългосрочно решение на проблема и да ви помогне да запазите нормалите функции на половата си система. Защото съвременната медицина разполага с ефективно медикаментозно и хирургично лечение, стига проблемите да бъдат диагностицирани навреме.

bolesti-na-prostatata-anatomy

За всеки мъж е важно да е запознат с  болестите на простатата и рисковете, които те крият, защото закъснението при диагностиката им може да бъде опасно, а понякога дори трагично.

В този раздел ви предлагаме поробна, достоверна и синтезирана информация за най-честите проблеми свързани с простата и уринирането. Целта ни е на разбираем език, ориентиран към пациентите, да сме максимално полезни и да ви помогнем да се ориентирате по-лесно в проблемите на прастатата, техните симптоми и модерните методи на лечение.

Простата може да бъде засегната от различни заболявания и състояния, които да предзвикат различни отплаквания, най-честото от които е затруднение в уринирането. То може да е симптом на една от големите болести на простатата:

Доброкачествено уваличение на простатата

Простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система на мъжа. Тя е разположена под пикочния мехур като през нея преминава уретрата (тръбичката, която отвежда урината от пикочния мехур към пениса). Простатата произвежда безцветна течност (простатен секрет), която се смесва със сперматозоидите и образува спермата.

С напредване на възрастта бавно, постепенно и неусетно простатата започва да нараства и увеличава размерите си. Това е доброкачествен процес, наричан в медицината Доброкачествена Простатна Хиперплазия (ДПХ), който е хормонално и генетично обусловен и е свързан със стареенето – казано по друг начин, както косата побелява, както по лицето се появяват бръчки, така и простата със стареенето си нараства. Процесът започва около 35-40 години и постепенно напредва, като около 50-75% от мъжете над 50 години вече имат увеличена простата. Това категорично не означава, че всички тези мъже имат оплаквания и се налага задължително лечение.

uvelichena-prostata-BPH

Ако простата е увеличена, но не създава проблеми и не пречи на качеството на живот на пациента, обикновено се предприема т.нар “активно наблюдение”, при което специалистите уролози консултират пациента и извършват периодични наблюдения на състоянието.

Лечение се налага едва когато това увеличение започне да се усеща от мъжа и се появят симптомите на затруднено и проблемно уриниране:

 • тънка струя
 • често уриниране денем и нощем
 • изпускане на урина и др.

По преценка на специалиста уролог, в зависимост от симптомите на пациента и големината на жлезата, може да се наложи медикаментозно лечение или хирургично лечение.

Научете всичко за увеличената простата

Рак на простатата

Ракът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. При него е характерно бавното развитие, в продължение на години, най-често без никакви спицифични оплаквания. Симптомите (ако ги има) много наподобяват тези на доброкачествената простатана хиперплазия, т.е. проблеми с уринирането. Макар и със сходна симптоматика, ДПХ и ракът на простатата са две коренно различни заболявания, които нямат общо помежду си – увеличената простата не води до рак, а при рак не е задължително да има увеличение на простатата.

rak-na-prostatata-BPH

Пълното излекуване на рака на простатата е възможно само в началните стадии, когато и възможностите за лечение са много – медикаментозно, хормонално, лъчелечение и хирургично, като дори е възможно запазване на еректилната функция и възможността за извъшванен на полов акт.

Ежегодния профилактичен преглед при уролог след 50 години, съчетан с кръвно изследване на туморния маркер PSA, е достатъчно сигурна комбинация за ранното диагностициране на заболяването и навременното започване на активно лечение.

Информираността за болестите на простата е изключтелно важна, защото всички тези заболявания са лечими, когато са диагностицирани навреме, а страхът от нарушения в сексуалната функция при лечението им е напълно неоправдан.

Редовният преглед на простатата в не е нито страшен, нито болезнен и може да бъде само полезен.

Научете всичко за рака на простатата

25 коментара
 1. ЕЛКА

  ЗДРАВЕЙТЕ!!!
  Синът ми е 33 години със спукан кръвоносен сън в простатата и на няколко дни прави кръвоизливи и то обилни изтича някъде над 200 грама чиста кръв, ходи на уролог във Варна там му разбиха камъните но кръвоизливите не спират в Добрич. платихме си да му направиха му цистоскопия от която се установи че има спукан кръвоносен съд. след каликулус семимналис/ Пие антибиотици вече повече от десет дни и кървенето си продължава. Тук уролога казва че не му се е случвало такова нещо.
  МОЛЯ ви посъветвайте ни КАК ДА СЕ ИЗЛЕКУВА!!!

 2. Здравейте Елка,
  Честно казано за първи път чувам за спукан кръвоносен съд в простатата. Може би става въпрос за възпаление, при което се случва да има подобни кръвоизливи. Синът ви приема ли някакви антикоагулантни лекарства? Освен антибиотик има ли назначена и кръвоспираща терапия, която би могла значително да подобри състоянието?

 3. Теодора Симеонова

  Здравейте,Докторе! Баща ми е с диагноза простатен аденокарцином,но е лекуван в начален стадий преди 2 години успешно. Резултатите от изследванията са в норма PSA е 0,04, но от скоро има проблеми с уринирането, дори сега е с квартетът,носи го 20 дни и след това няма проблем около месец и пак квартетът, какво да предприемем?

 4. Здравейте Теодора Симеонова,
  Информацията която сте ми написали за баща ви е прекалено оскъдна, а поставената диагназо не е много лека.За да ви дам конкретни съвети е необходимо да се запозная по подробно със конкретния случай, как е лекуван, имали подържащо лечение, какво му е сегашното състояние като изключим нормалния ПСА и кои изследвания са в норма.Моя съвет към вас е ако имате възможност да си запишите час за преглед за да обсъдим конкретния случай и какви са възможностите за него.
  Успех!

 5. Георги

  Здравейте, доктор Василев. На баща ми, който е на 69 години, откриха карцином на простатата. ПСА преди биопсията беше 18.9, от направената биопсия се разбра, че е рак. Ето и резултатите от Биопсията – Стандартно оцветяване с ХЕ – Ляв дял: 1373: типична адено-лейомиоматозна простатна хиперплазия; 1376: Глисън – 3+4 ст. простатен аденокарцином: 1377:=76+ перинервална инвазия: 1378: Глисън 3+4 ст. простатен аденокарцином: . 79: десен дял : 1380: атипична жлезеста хиперплазия, хроничен неспецифичен простатит: 1381: = 80 (ПИН1): 1382: типична аденоматозна хиперплазия.

  Направени бяха ЯМР и Сцинтиграфия, които показват, че няма разсейки в костите и метастадии. Водих баща ми при няколко лекари, ваши колеги, като мненията се разделиха на две. Едната част обявиха, че трябва да се оперира, а другите мнения бяха за лъчелечение. Проф. Нейков от Онкологията заяви, че не трябва да се оперира, тъй като е ниско долу-вляво и има рискове следоперативни. От Хил Клиник проф. Щолценберг пък обяви, че твърдо е за операция. Моля вашето мнение.

 6. Здравейте Георги,
  От информацията която прочетох по случая с баща ви, аз съм на мнение, че трябва да бъде направена операция.
  Успех!

 7. Иванов

  Здравейте, доктор Василев.
  На 64 години съм. От няколко години си правя PSI изследвания и резултатът се върти между 5 и 6.6 единици.
  Днес взех тези резултати:
  Туморни маркери
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Total PSA 7.7 ug/l 0 – 4,10 ECLIA

  Имам ли повод за безпокойство?
  Какви изследвания трябва да направя, за да дойда подготвен на преглед?
  Поздрави!

 8. Здравейте Иванов,
  Достатъчно е да носите всички резултати от изследвания които имате до сега. Не е необходимо да правите нищо допълнително като изследване.
  Успех!

 9. Павел

  Здравейте др Василев, на 28 съм, често уриниране, дискомфорт в уретера, жълтеникава сперма и малки топчета желе, понижено либидо, веднъж имаше и нещо като малко розово топче което излезе.Дали е простатит или
  нещо по сериозно?

 10. Здравейте Павел,
  Нам-вероятно имате много тежка инфекция на простатата за която трябва много-бързо да предприемете мерки за леченеи, т.е. да започнете медикаметозна терапия предписана от лекар, която да бъде по продължителна за пълно излекуване.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit