Какво представлява фимозата?

В отпуснато състояние, главата на пениса е частично или пълно покрита от лесно подвижна и тънка кожа, наречена препуциум. Препуциума представлява кожна гънка, която по време на ерекция се придръпва назад и се изглажда, което позволява свободното удължаването на пениса (виж схемата на нормален пенис).

normalen-penis

Фимозата е състояние, при което отворът на препуциума е по-тесен и не еластичен, което затруднява свободното заголване на главата.

Срещат се две отделни форми на фимозата, които се различават по причините на образуването и съответно лечението им – физиологична и придобита.

 

Физиологична (вродена) фимоза

Обичайно момченцата се раждат с т.нар. физиологична фимоза, която е нормална, обичайна и очаквана, като се среща при приблизително 90 % от децата. Тя се  се дължи на незрялост на органа и слепване между препуциума и главичката на пениса. Постепенно, при израстването на детето, кожичката се отлепва и така с течение на времето препуциумът се отпуска, а главата започва да се заголва изцяло (5-7 годишна възраст).

fimoza-pri-deca

Обикновено физиологичната фимоза не изисква активна лекарска намеса, като е достатъчно родителите при всяко къпане на детето леко и нежно да се опитват да заголят главичката, без насилствено дърпане и теглене. Вече не се препоръчва практиката от близкото минало на т.нар. насилствено заголване, при което освен излишната болка и неприятното преживяване за детето, могат да се нанесат микро-травми, които в последствие да са причина за придобита фимоза.

Грижи за пениса при обрязани момчета

Много е важно ритуалното образване да се извърши от квалифициран лекар! Това често се прави още на третия ден след раждането или през първите седмици. Нормално е да се наблюдава леко отделяне на жълтеникава течност и зачервяване на главичката. Това означава, че зарастването протича нормално. Нужно е единсвено да се поддържа стриктна хигиена в областа на обрязването.

 

Придобита (патологична) фимоза

Придобитата фимоза е различна от вродената. Тя е характерна за по-зряла възраст и се появява при пациенти, които не са имали проблеми преди това. При нея препуциума става твърд, като в ерекция при заголване на главата кожата стои като стегнат пръстен.

fimoza-pridobita

Най-честите причини за нея са:

 • Следствие на възпаление на препуциума и главичката (т.нар. баланопостит)
 • Диабет, при който инфекциите на пениса са по-чести
 • Lichen sclerosus et atrophicus на препуциума – заболяване с неизвестна причина, което води до образуване на склеротични и нееластични участъци по кожата и съответно стесняване на отвора на препуциума
 • При неправилно зарастване след скъсване
 • Травма и др.

 

Д-р Василев за фимозата и обрязването

 

Демонстрационен клип на фимоза

За да видите още видеа и интересна информация за фимозата и модерните методи за лазерно обрязване и лечение, посетете YouTube канал ни и не забравяйте да се абонирате:

Абонирайте се за YOUTUBE канала ни!

Какви са оплакванията при фимоза?

Невъзможноста на препуциума да се отпусне води до болезнено, а понякога дори невъзможно заголване главата по време на ерекция.

При по-тежките форми, стеснението на кожата е толкова голямо, че половия акт е силно болезнен и неприятен, като някой пациенти дори избягват да го правят. Понякога, по време на полов акт е възможно да се получат малки разкъсвания на кожичката (рагади), които също са силно болезнени. При зарастването на тези малки разкъсвания остават микро-белези, които допълнително намаляват еластичността на прупуциума и с времето състоянието (фимозния пръстен) става все по-тежко – реално се получава един порочен кръг, тъй като всяка ерекция и полов акт водят до постепепенно задълбочаване на фимозата.

От друга страна, затрудненото заголване на главата, компрометира хигиената, тъй като всяко измиване е неприятно, а пациентите гледат да го направят колкото може по-бързо или въобще го пропускат. Това води до задържане на смегма и микроорганизми и по-чести  възпаления – т.нар. баланопостит, които допълнително влошават състоянието.

 

Как се лекува фимозата?

Лечението на фимозата е два вида – консервативно (с медикаменти) и оперативно. Неоперативното може да се предложи при леко изразена фимоза и нежелание за операция. Използват се различни кортикостероидни кремове, като обаче ефектът от тях е несигурен и най-често нетраен.

Най-сигурният метод за лечение на фимозата е оперативният. Операцията се нарича обрязване или циркумцизия (от латински circum – около и caeder – режа), като целта и е “циркулярно” да се отстрани стеснения участък на препуциума. Получения дефект се зашива с фини, резорбиращи се конци, които след около 15 дни падат сами.

obrqzvane-fimoza

Операцията най-често се извършва с локална анестезия и се понася отлично от пациентите, въпреки че мъжете обикновено са много изплашени преди нея (което е съвсем нормално). Съществуват различни техники и методи за извършване на циркумцизията (със скалпел, с ток, с лазер, с различни видове хирургични клампи или инструменти), но в крайна сметка, тъй като това е козметична операция на най-важния орган за мъжа, към нея да се подходи сериозно и да се извърши прецизно и естетично.
Представяме ви кратко демонстративно видео на лазерно обрязване и отличните характеристики на този модерен метод за лечение на фимозата:

 

След операция, болките са напълно поносими и връщането към ежедневните дейности е възможно още на следващия ден, като сексуалните контакти могат да се подновят едва след пълното зарастване на кожата, което става след 20-25 дни. Научете защо лазерното обрязване превъзхожда класическото.

ЧЕСТИ ВЪПРОСИ ЗА ФИМОЗАТА

Парафимоза

Парафимозата е усложнение на фимозата, което се получава, когато след заголване на гавата на пениса, стесненият участък не позволява  кожата да се върне обратно. Получава се пръстен, който стяга и притиска главата на пениса. Това притискане води до нарушение на кръвоснабдяването с допълнителен оток на галавата, която се подува и връщането на кожата става още по-трудно. Парафимозата се причислява към спешните състояния в урологията, тъй като това продължително притискане и оток на главата, може да доведе до нейната накроза.

parafimoza

Как се лекува парафимозата?

Обикновенно първо се прави опит за връщане (репониране)  на кожата от специалист уролог. Той може да използва специален гел съдържащ локална упойка.

Ако кожата не успее да се върне обратно върху главата, може да се наложи извършването  на малък разрез откъм гърба на пениса (дорзумцизия). Това обикновенно е достатъчно за да се освободи стеснението и кожата да се върне.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

Допълнителна информация за фимозата >>

Обадете се, за да запазите час за консултация в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

За преглед при фимоза

Урологичен Център “Д-р Василев”

287 коментара

 1. здравейте. Ако не ми прави проблеми по време на секс и мастурбация, налага ли се обрязване или е въпрос на избор? Мене ме дразни по скоро естетически , иначе не ми създава проблеми . благодарея

 2. Здравейте Илко Йорданов,
  Обикновенно проблема се задълбочава и при някои пациенти се налага операция по спешност. При вас лечението зависи от степента на тежест.
  Успех!

 3. Днеска си направих преглед и уролога каза че не вижда фимоза. Каза , че и гемчето е нормално . Само при възбуда не мога да го забелвам до край(малко над половината )-но няма как да се види в кабинета . Не искам да се обрязвам ако не се налага. Какво ще ме посъвеътвате?

 4. Здравейте Илко Иванов,
  Може да опитате медикаментозно лечение или най-малко инвазивното да премахнете само гемчето, ако проблема продължава тогава да се подложите на обрязване. Може да се консултирате за второ мнение със снимков материал на проблемния участък в ерекция.
  Успех!

 5. Здравейте,
  Работите ли с бебета?
  Синът ми е на 7 месеца, не успях да забеля пишлето, все още не мога. След консултация с хирург беше установена частична фимоза, казаха да мажа с Дипрозон. Така и направих 3 седмици имаше добър резултат, като не съм насилвала, но кожата отново започна да сраства. Не знам какво да правя. Много и малък, не искам от раз да се забели, страхувам се, че отново ще залепне. Моля за съвет.

 6. Здравейте докторе, практикувате ли лазерно обрязване без фимоза, да кажем по идейни или религиозни причини на пациента.

 7. Здравейте Анжела,
  За съжаление не работя с деца. Моят съвет към вас е да се консултирате с колегите детски уролози.
  Успех!

 8. Здравейте Докторе , бях записан за лазерна циркумцизия на 8ми Ноември , но поради Пандемията и забрана на плановите операции го отменихме . Бих искал да попитам има ли все още забрана и евентуално за си запазя нова дата .

  Благодаря

 9. Здравейте, казвам се Виктор от гр. Ихтиман на 23 години искам да БЛАГОДАРЯ на екипа още веднъж, че ме избави ха от мъките. Преди 6 месеца имах проблем с забелването на главичката и не ми се искаше да се подлага на операция от страх не от друго, но това не можеше да продължава така. Изпитвах адцки силни болки докато оринирах след като на проблемната част от кожата се появиха полови афти и реших да опитам с кремове от типа на лоринденс ц и тридерм и подобни, имаше някакво подобрение, но само за кратко. Разбрах, че така няма да стане и си запазих час в. Кабинета на д-р Василев където се срещнах с д-р Александър Кръстанов и той ми потвърди, че е фимоза и че трябва да се направи операция, отначало както всеки млад мъж, леко се притесних. Какво точно ще стане как ще стане, но когато моментът настъпи просто позитивизъма и професионализма на целият персонал, не ти позволяват да се притесняваш, аз пожелах да ме при спят по време на операцията и така и стана приспаха ме с една маска на лицето и нищо не усещах по време на операцията, която продължи към 30 минутии и беше изпълнена от Д-р Александър Кръстанов, веднага прави впечатление грижата за пациента, минават сестрите обръщат ти внимание, питат те как си? Имаш ли нужда от нещо? Просто истински професионалисти, тук искам да се обърна към всички, които имат съмнение, че имат някакъв проблем с половия си орган или система, хора НЕ чакайте и не отлагайте, а час по скоро се обърнете към истинските професионалисти в България по урология, а именно Екипа на Др Василев, сега за 2 месеца всичко беше зарастнало и ми нямаше нищо и отново можех да се върня към нормален полов живот, БЛАГОДАРЯ на целият екип на др Василев

 10. След лазерната манипулация може ли да се шофира

 11. Здравейте Марио Кисов,
  След лазерна френулутомия може да се шофира, но след лазерно обрязване не може да се шофира.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане