По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

164 коментара

 1. Здравейте Красимира .В.,
  Нормално е да усеща тъпа болка и тежест от време на време, но е добре да се консултирате и да го види оператора.
  Успех!

 2. Здравейте.

  Ако след операция на Хидроцеле на малко дете на 2 години и 11 месеца,
  то има запек и се напъва да ака, има ли опасност от рецидив?

 3. Здравейте, синът ми е на 3г и 10м с хидроцеле. Налага се операция, но към момента приема шепа лекарства заради други проблеми, а не се знае до кога ще ги приема, съответно ще трябва операцията да се отложи за неопределен период от време. Четох, че тя се прави със спинална упойка, което ме притеснява. Има ли вариант да се направи пункция(заради доста по-леката процедура), знам че не гарантира висок процент успеваемост, но… Не ми се иска да се отлага. Другият ми въпрос е тази пункция с каква упойка се прави? А за операцията има ли значение това, че приема доста медикаменти? Благодаря предварително

 4. Здравейте Александра,
  За съжаление не работя с деца и моят съвет йъм вас е да се консултирате с колегите детски уролози.
  Успех!

 5. Здравейте,
  Синът ми е с диагностицирано хидроцеле. Консултирахме се с двама лекари и двамата казват различни начин на лечение. Единият казва операция, а др да не се прави нищо, щатото до 3г трябва да отшуми и да се затвори каналчето.
  В момента синът ми е на 2г и 2м и на моменти тестиса му почти се удвоява и посинява, което ме притеснява.
  Бихте ли ми дали координати на лекар – уролог, който да го погледне. По възможност в района на София или Пловдив.
  Благодаря Ви.

 6. Здрасти след операция на хидроцеле кога мога да имам полов акт

 7. Ако след операция на хидроцеле имам полов акт по-рано от месец може ли да има рецидив

 8. Здравейте д-р Василев,
  колко време след операция от хидроцеле можем да се върнем към тренировки с тежести?

 9. Здравейте след 5 седмици от операцията на хидроцеле още е малко отекло нормално ли е това

 10. Здравейте Stanislav,
  Това не е нормално. Съветвам ви да посетите лекаря при който е опериран тестиса за контролрн преглед.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане