Какво е късо гемче и какви са симптомите при него?

Гемчето, наричано още юздичка или с медицинския термин френулум, е тънката кожна ципичка, която закрепва кожата на пениса за главичката. Реално то представлява един вид спирачка, която служи да придържа кожата, която да покрива главичката в отпуснато състояние и да не и позволява да се мести напред и назад, а в ерекция, гемчето трябва да е достатъчно дълго, за да може да позволи свободното заголване на главичката.
При някои мъже обаче, то е по-късо и по време на ерекция, се опъва значително, тегли и дори криви главичката надолу. Оттук произлизат и най-честите оплаквания, които са свързани с дискомфорт, дърпане и болка по време на секс, особено в началото на акта и първото проникване. Всичко това прави половия акт неприятен, а в някои случаи, поради факта че то е най-чувствителната и силно инервирана зона на пенса, да бъде и причина за т.нар. преждевременна еякулация или бързо свършване.
kuso-gemche-penis
Късото гемче е много често срещан проблем, но не са редки случаите, когато младите мъже дори не подозират за него, особено в случаите, когато те все още не са имали полови контакти или пък те са били само с презерватив. Липсата на проблеми при мастурбация не е гаранция, че гемчето не е късо, тъй като тегленето при нея първо не е пряко върху него, а е в основата на пениса и е контролирано по сила и честота от самия мъж, за разлика от натиска при проникване по време на акт, който е изцяло върху главичката и френулума. Тове е причината, оплакванията да се появят с първите полови контакти или в случаите, когато не се използва презерватив, защото той създава още една преграда и заедно с лубрикантите намалява тегленето върху гемчето.
Понякога при по страстен акт, френулума може дори да се скъса и да кърви силно, което много плаши и стресира мъжете. В такива случаи е добре пациентите да стиснат с два преста скъсаното гемче за няколко минути, което улеснява кръвоспирането и да избягват сексуални контакти 15 дни – времето, за което то да зарастне. За съжаление, често скъсването не е пълно, а частично и след зарастването остава нееластична кожа (белег), то отново се тегли силно и става по-болезнено отколкото преди това, което налага допълнителна корекция.

Какво е лечението на късото гемче?

Лечението на късото гемче не е трудно, най-често оперативно, като операцията се нарича френулотомия и целта и е гемчето да се среже и отдели от главичката. При т.нар. „класическа“ френулотомия гемчето се защипва с две клампи, прерязва се със скалпел и след това се зашива на няколко места, като конците или падат сами след 15-20 дни или трябва допълнително да се махат.
При лазерната или наричана от пациентите безкръвна техника, то се срязва с лазер. За целта използвам т.нар. СО2 безконтактен лазер с дебелината на лъча е само 100 μm, който освен режим на рязане има и режим на коагулиране, което позволява много финно, прецизно и безкръвно извършване на манипулацията.
Лазерната операция се извършва с локална упойка под формата на крем, като пациентите не усещат нищо при поставянето и, а процедурата продължава 2-3 минути и веднага след нея мъжете могат да се върнат към обичайната си активност, дори и на работа.

Вижте видео на лазерна френулотомия:

Предимства на лазерната операция:

  • Прецизно и безкръвно изрязване на гемчето
  • Амбулаторни условия, без приемане в болница
  • Кратка продължителност – 2-3 минути
  • Не се налагат шевове
  • Отличен естетичен резултат
  • Бързо възстановяване на нормален полов живот след 10-12 дни

След класическа френулотомия:

След лазерна френулотомия:

Реално лазерната френулотомия е малка, чисто козметична операция, която по никакъв начин не повлиява на ерекцията, чувствителността, удоволствието по време на половия акт, нито на оплодителната способност на мъжете. Също така, тъй като след нея се намалява тегленето и дразненето на нервните окончания в гемчето би могла да води до удължаване на продължителността на акта и повлияване на случаите на преждевременна еякулация. Зарастването е бъзро, безболезнено, а козметичният дефект е минимален.

Обадете ни се, за да си запазите час за консултация на тел.  0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

НАУЧЕТЕ ОЩЕ ЗА КЪСОТО ГЕМЧЕ

Д-р Васил Василев – уролог

urologichen-kabinet-dr-vassilev-22222