Пенилните папули или белите пъпчици по ръба по главичката на пениса, известни най-вече като Рearly Рenile Рapules са нормални кожни образования, които в различна степен на изразеност се намират при всички мъже в полово зряла възраст. Въпреки че те са доброкачествени и не са полово-предавана болест, често пъти мъжете са много притеснени от наличието им, защото ги бъркат с рак или кондиломи.

peraly-penile-papules-PPP

Папулите най-често са бели (перлени), розови или безцветни, като размерите им варират от 1 до 3 мм и са подредени по ръба на главичката в една или 2 редици. Броят и големината им е различна при различните мъже, като са възможни вариации във времето при един и същ мъж.

Медицината все още няма категоричен отговор за причините за образуването на пенилните пъпчици и защо при едни мъже ги има, а при други не, но тъй като те не са заразни и опасни, се възпримат като чисто козметичен проблем.

Папулите се срещат при около 20-30 % от мъжете, като според различни проучвания при обрязаните преди пубертета мъже, честотата им е по-ниска (около 7%). Също така, размерът и броят им може да варира във времето.

Мъжете с по-силно изразени папули често изпитват безпокойство, срам или стрес от това как изглежда пенисът им, като това може да доведе до проблеми със сексуалното им самочувствие и дори до страх “да не би да се изложат”. В някои случаи, папулите погрешно се интерпретират от мъжете като други полово предавани или “страшни” болести – например кондиломи, рак на пениса или molluscum contagiosum.

penilni-papuli-izgled

Диагнозата се поставя сравнително лесно от уролог или дерматолог, като основно се разчита на типичния вид на папулните формации – белезникави (перлени), еднотипни, едноцветни, с окръглен връх и разположени само по ръба на главичката. Най-често трябва да се отдифиренцират от другите чести подобни образования по пениса и половите органи, а именно кондиломите (condilomata accuminata), които са с неравна повърхност, с различна форма и големина и могат да се развият навсякъде по половите органи – главичката, тялото на пениса, скротума.
Обикновено белите пъпчици на пениса не налагат лечение, тъй като както казахме те представляват единствено козметичен (естетичен) проблем, не се предават по полов път, не крият раков потенциал и не оказват влияние на половата функция. Въпреки това, в случаите когато мъжете изпитват притеснение и дискомфорт, те могат да бъдат третирани с различни методи:
Лазерна хирургия с CO2 лазер – това е най-съвременното, безболезнено и ефективно лечение на пенилните папули с най-добър козметичен резултат. При него всяка отделна пъпчица се изпарява с лазера, като в последствие кожата зараства без да остава белег или дефект, тъй като лазерът много прецизно (дебелина на лъча 100 микрона) изпарява само папулата, без да засяга подлежащата й съседна кожа.

Криотерапия, при която папулите се замръзяват до много ниска температура чрез тампон с течен азот, което реално ги изгаря. Този метод е по-малко прецизен и по-болезнен по време на зарастването.

Изгаряне с ток – при този метод се използва елекрически ток (електрокаутер), който нагрява пъпчиците. Този метод също е по-малко прецизен, тъй като не може да се регулира дълбочината на изгаряне и по-болезнен при възстановяването.

В действителност съществуват много други и разнообразни методи като например изрязване със скалпел, а дори и с паста за зъби, но в практиката лазерното лечение се е доказал като най-бърз, безболезнен, ефективен и с най-добър козметичен резултат метод.

PPP-predi-sled-llaser-lechenie

Манипулацията е чисто козметична, извършва се в амбулаторни условия, без предварителна подготовка, продължава не повече от 15 мин, вместо игли и убождания за упойка се използва кремче и поциентите могат веднага след процедурата да се върнат към обичайните си активности. Кажата на главичката зараства за 7 до 10 дни, като папулите са напълно отсранени, без белег и с отличен ефект.

Обадете ни се, за да си запазите час за лазерно лечение на перлени папули на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

Д-р Васил Василев – уролог

urologichen-kabinet-dr-vassilev-22222