Какво са белите пъпчици по пениса?

Пенилните папули или белите пъпчици по ръба по главичката на пениса, известни най-вече като Рearly Рenile Рapules са нормални кожни образования, които в различна степен на изразеност се намират при всички мъже в полово зряла възраст. Въпреки, че те са доброкачествени и не са полово-предавана болест, често пъти мъжете са много притеснени от наличието им, защото ги бъркат с рак или кондиломи.

peraly-penile-papules-PPP

Папулите най-често са бели (перлени), розови или безцветни, като размерите им варират от 1 до 3 мм и са подредени по ръба на главичката в една или 2 редици. Броят и големината им е различна при различните мъже, като са възможни вариации във времето при един и същ мъж.

Медицината все още няма категоричен отговор за причините за образуването на пенилните пъпчици и защо при едни мъже ги има, а при други не, но тъй като те не са заразни и опасни, се възпримат като чисто козметичен проблем.

Папулите се срещат при около 20-30 % от мъжете, като според различни проучвания при обрязаните преди пубертета мъже, честотата им е по-ниска (около 7%). Също така, размерът и броят им може да варира във времето.

Мъжете с по-силно изразени папули често изпитват безпокойство, срам или стрес от това как изглежда пенисът им, като това може да доведе до проблеми със сексуалното им самочувствие и дори до страх “да не би да се изложат”. В някои случаи, папулите погрешно се интерпретират от мъжете като други полово предавани или “страшни” болести – например кондиломи, рак на пениса или molluscum contagiosum.

penilni-papuli-izgled

 

Преглед при уролог

Диагнозата се поставя сравнително лесно от уролог или дерматолог, като основно се разчита на типичния вид на папулните формации – белезникави (перлени), еднотипни, едноцветни, с окръглен връх и разположени само по ръба на главичката. Най-често трябва да се отдифиренцират и да не се сбъркат с някои от другите чести подобни образования по пениса и половите органи, а именно кондиломите (condilomata accuminata), които са с неравна повърхност, с различна форма и големина и могат да се развият навсякъде по половите органи – главичката, тялото на пениса, скротума.

Бързо, безболезнено и безкръвно лечение

Обикновено белите пъпчици на пениса не налагат лечение, тъй като както казахме те представляват единствено козметичен (естетичен) проблем, не се предават по полов път, не крият риск от рак и не оказват влияние на половата функция. Въпреки това, в много случаи мъжете изпитват силно притеснение, дискомфорт дори и срам и търсят начини да се оттърват от „досадните“ бели точки. Посещавали са ни пациенти, които са пробвали какви ли не „странни“ методи, като например търкане с четка и паста за зъби, мазане с зехтин или други безполезни „изтезания“.

Лазерно отстраняване с CO2 лазер

Това е най-съвременното, безболезнено и ефективно лечение на пенилните папули с най-добър козметичен резултат. При него всяка отделна пъпчица се изпарява с лазера, като в последствие кожата зараства без да остава белег или дефект, тъй като лазерът много прецизно (дебелина на лъча 100 микрона) изпарява само папулата, без да засяга подлежащата й съседна кожа.

Процедурата е еднократна, не изисква никаква подготовка, извършва се с локална упойка и без приемане в болница. Лазерното лечение не крие рискове и в ръцете на опитния уролог не крие рискове и може да се извърши веднага след прегледа.

Криотерапия

При нея папулите се замръзяват до много ниска температура чрез тампон с течен азот, което реално ги изгаря. Този метод е по-малко прецизен, съответно раничката на кожата на главичката е по-голяма, а зарастването по-дълго и по-болезнено. Другият недостатък на този метод и че в повечето случаи, за да се постигне пълно отстраняване на папулите се налагат няколко процедури.

Изгаряне с ток – при този метод се използва елекрически ток (електрокаутер), който нагрява пъпчиците. Този метод също е по-малко прецизен, тъй като не може да се регулира дълбочината на изгаряне и по-болезнен при възстановяването.

В действителност съществуват много други и разнообразни методи като например изрязване със скалпел или методи от народната медицина и третиране с различни вещества и билки, но в практиката лазерното лечение се е доказал като най-бърз, безболезнен, ефективен и с най-добър козметичен резултат метод.

PPP-predi-sled-llaser-lechenie

Манипулацията е чисто козметична, извършва се в амбулаторни условия, без предварителна подготовка, продължава не повече от 15 мин, вместо игли и убождания за упойка се използва кремче и поциентите могат веднага след процедурата да се върнат към обичайните си активности. Кожата на главичката зараства за 7 до 10 дни, като папулите са напълно отсранени, без белег и с отличен ефект.

Предимствата на Урологичен център „Д-р Василев“?

В Урологичен център „Д-р Василев“ работим с най-съвременен козметично-хрургичен CO2-лазер, който гарантира прецизно отстраняване на всяка една отделна бяла точка, без да се засяга здравата кожа. Д-р Василев и специалистите уролози в центъра са първите, които въвеждат този метод в България и през годините успешно са третирани над 1000 пациента с РРР.

Обадете ни се, за да си запазите час за лазерно лечение на перлени папули по пениса на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

Д-р Васил Василев – уролог

urologichen-kabinet-dr-vassilev-22222