Бъбречната криза е една от най-силните болки в тялото и когато се случи да имат криза, пациентите са готови на всичко, за да си помогнат. Всеки ден практиката ми на уролог се натъквам на различни “странни” твърдения, схващания и рецепти сред пациентите и в днешната статия ще се спрем и ще разобличим 5-те най-чести заблуди, свързани с бъбречната криза. Изгледайте видеото по темата!

При криза трябва да лежите!

Първата заблуда е заблуда е свързана с начина, по който пациентите се опитват да се справят болката. В много случаи хората смятат, че трябва да легнат неподвижно, да сложат топло на кръста и да чакат проблемите да преминат. А това е напълно погрешно! 

Бъбречната криза се причинява от камък, който е заседнал в уретера  и ако искаме този камък да излезе по-лесно, човек трябва да се движи, да стои прав и разбира се да приема повече течности. 

Така камъкът се придвижва надолу по пикочните пътища и ако лежите неподвижно в леглото, шансовете това да се случи са много малки. Естествено когато болките са силни се препоръчва приемането на обезболяващи таблекти през устата и дори венозни вливания на спазмолитици, ако се налага. Тук ще намерите линк към видео, в което сме дали полезни съвети как можете да си помогнете сами при бъбречна криза и болки в бъбреците.

Съветът, който можем да Ви дадем е да се опитате да бъдете масимално активни, да не стоите легнали в леглото и да приемате повече течности.

Болката в кръста задължително е свързана с бъбреците!

Всъщност болката при бъбречна криза е много характерна. Обикновено тя е само от едната страна, започва от кръста и хълбока и преминава напред към пикочния мехур и надолу към слабините. Има обаче и много други състояния, които наподобяват бъбречна криза и предизвикват бълка в хълбока – например проблеми с гръбнака, радикулит, апендисит, възпаление на жлъчката и още много други причини, които могат да наподобяват бъбречна криза.

Така че не бързайте да си поставяте диагнозата сами. В много случаи човек е сигурен, че го боли бъбрек, а то се оказва мускулно схващане или някакъв друг проблем. И нашата задача като уролози е, когато имаме пациент с “болка в бъбрека”, на първо място да преценим дали тя действително идва от бъбрека, за да не пропуснем друг проблем – апендисит, жлъчна криза и др.

За да обобщим: при бъбречна криза болката е много силна и пулсираща, започва от хълбока и отива напред към слабините като много често има и гадене или повръщане.

Бъбречната криза се причинява винаги от камък!

Повечето хора слагат знак за равенство между двете – т.е. бъбречна криза означава камък. Всеки уролог обаче знае, че това не е така. Всъщност бъбречната криза се причинава от запушването на бъбрека, урината се задържа в него, не може да се оттече и бъбрекът се разширява, а оттам и неговата капсула.

Това разширяване на капсулата на бъбрека причинява болката. И логично, всяко заболяване, което води до остро и внезапно запушване на бъбрека може да предизвика бъбречна криза. Това може да бъде камък, а може да бъде и тумор, съсирек или нещо съвсем друго. Така че, когато говорим за бъбречна криза е много важно да бъдат направени всички необходими изследвания, ехография, рентген и дори скенер, така че да имаме ясна диагноза преди да започнем лечението.

Съветът ни е ако имате болки в кръста да не решавате задължително, че това е криза и да се самолекувате, а да потърсите помощ от специалист-уролог!

Когато болките изчезнат, това означава, че камъкът е излязъл!

Това съвсем не е така. Обикновено бъбречната криза трае 2-3 дни до седмица. След това болките наистина изчезват, но това не означава, че проблемът го няма. Много често пациентите се успокояват и дори пропускат следващите прегледи, като си мислят че са изпикали камъка без да разберат. А реално се получава точно обратното. Бъбрекът е запушен и в продължение на една седмица се опитва да преодолее запушването, капсулата се разширява и след това бъбрекът дори може да спре да работи. А когато спре да отделя урина и капсулата е вече разширена – изчезват и болките. Така че не се успокоявайте на 100%, ако болката се притъпи.

За да сте сигурни, че камъкът е излязъл, това може да се каже със сигурност само след преглед при уролог или разбира се, ако “изпикаете” и видите с очите се камъка! За всеки случай, долу в текста под видеото може да намерите подробна информация за това, как може да се свържете с нас и къде може да ни намерите, ако имате нужда от преглед и консултация.

Ако имате криза и се нуждаете от урологичен преглед, не се колебайте да се свържете с нас – екипът ни от специалисти ще ви помогне – тел. 0898765649.

Бирата ще Ви предпази от образуване на бъбречни камъни!

Дали наистина е така? От една страна бирата повишава диурезата и наистина може да ви помогне да изкарате малък камък или песачинки от бъбрека. В големи количества обаче има точно обратния ефект. Когато се прекалява ежедневно с бира, както с всеки алкохол, се стига до дехидратация, концентриране на урината и се повишава риска от образуване на бъбречни камъни. При някои заболявания, като подаграта например, може да повиши риска от образуване на камъни от пикочна киселина. Така че, когато говорим за бира, тя е полезна за бъбреците, но в умерени количества!

Ние, в Урологичен център „Д-р Василев“, вярваме, че всеки пациент заслужава най-доброто за здравето си. Предлагаме на нашите пациенти разнообразие от урологични дейности и разполагаме с най-съвременна и прецизна техника за диагностика на проблемите камъни в бъбреците.

Обадете се, за да запазите час за консултация на с уролог и преглед на бъбреците на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

Автор на видеото и статията: Д-р Валентин Йотовски – Уролог

 Д-р Васил Василев – Уролог

За преглед и ехография на бъбреците

Урологичен Център “Д-р Василев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment