Освен наличието на типичните симптоми, за доказване на камъка, определяне на големината и локализацията му, което в същтност е поставяне на диагнозата се използват различни изследвания:

 

Образни изследвания

Ехография (ултразвук) – най-често това е първото образно изследване, тъй като то е бързо, достъпно, безвредно и спокойно може да се използва при бременни и деца. Чрез него можем да визуализираме освен конкремента, но да направим оценка на бърека (запушен или не), началната и крайната част на уретера, както и на пикочния мехур.

Рентгенови изследвания – в допълнение на ехографията, може да се направят и допълнителни рентгенови снимки. В някои случаи, когато информацията от предишните е недостатъчна може да се налижи извършването цветни снимки или скенер с контраст, при които освен информация за камъка, получаваме важна информация за функционирането на бъбреците и състоянието на целия уринарен тракт.

skener-kamani-v-babrecite

Лабораторни изследвания

При бъбречна криза, може да се наложи изследване на урината както за наличие на кръв и кристали в нея, така и за откриване на бактерии при съмнение за инфекция. При по-тежки състояние се изследва и кръвната картина, в комбинация с биохимични кръвни показатели за оценка на функцията на бъбреците – креатинин, калий, натрий и др. Още за диагностиката на камъните

Едва след като установим големината, локализацията на камъка, както и състоянието на бъбреците, уретерите и цялата пикочо-отделителна система можем да определим най-подходящия метод на лечение.

 

Д-р Васил Василев

kamani-bunreci-pregled-lechenie-900x300