При неуспех на извънтелесното разбиване или в случаите на камъни, които не са показани за нея, може да се използва т.нар. вътретелесно или ендоскопско разбиване на камъни. Най-често при него се използва лазерен лъч, който директно раздробява камъка. Тъй като лазера е светлина, за да има ефект тя трабва да има директен контакт с конкремента. За целта, при лазерното разбиване на камъни, се използват специални уреди (уретероскопи), с които проникваме в уретера или бъбрека, като използваме естествените отвори на тялото – през уретрата, в пикочния мехур и от там в уретера и бъбрека. При липса на лазер, които е най-ефективен и бърз, за разбиване на камъка по време на уретероскопията могат да се използват и други механични, пневматични или ултразвукави сонди, като всеки има своите плюсове и минуси.

lazerno-razbivane-na-kamani

Предимството на този метод е, че позволява директен контрол и контакт с камъка по време на разбиването, както едновременно се елиминират на фрагментите. В някои случаи след процедурата, може да се наложи поставяне на стент тип “Double J” в уретера, който се сваля след около 30 дни.

lazerno-razbivane-v-bubreka

Въпреки, че лазерната литотрипсия е едоскопска (безкръвна) манипулация, тя все пак представлява малка оперативна интервенция, която се извършва с упойка, в операционна и с приемане в болница. Най-често при нея се използва спинална (в гърба), краткотрайна венозна или обща анестезия. Обикновено пациентите се изписват на следващия ден, като се назначава обезболяваща и антибактериална домашна терапия.

След изписването, пациентите обикновено могат да се върнат към обичаините си ежедневни активности след 1-2 дни, като е възможно да изпитват дискомфорт или парене при уриниране, които отминават бързо. Ако по време на интервенцията е поставен стент Double-J може да има леко оцветяване на урината в червено (хематурия) и чести позиви за уриниране, като това се т.нар. „странични ефекти“ на стента. Те не са нормални, но са обичайни и обикновено не налагат допълнителни мерки и преминават за около седмица.

Демонстративно видео на лазерно разбиване на двустранни камъни в уретера (Д-р Василев):

Предимства на метода

  • Едновременно разбиване и отстраняване на камъка
  • Почти 100% успеваемост при условие, че се достигне до конкремента
  • Нисък риск от усложнения

Недостатъци на метода

  • Нужда от болничен престой
  • Нужда от анестезия
  • Риск от травми или руптура на уретера
  • Висока цена при използване на лазер