Къмъните в бъбреците са редки
Факт: Камъните са най-честото заболяване на бъбреците и приблизително 12 – 15 % от популацията са имали или ще образуват камъни. Това важи с пълна сила и за България, която смята за ендемична зона, където честотата на камъните в бъбреците е дори още по-висока.

Изчезването на болка означава, че камъка е изчезнал.
Факт: Изчезването на болката при бъбречна криза, не означава задължително, че камъка е изчезнал, като често е дори точно обрактното и болката изчезва защото бъбрека е запушен и спрял да работи. Елиминирането на камъка, може да се докаже единствено чрез образни изследвания или в случаите, когато пациента усети и види, че го е изпикал.

Бедната на калций диета намалява образуването на камъни.
Факт: В продължение на години се е смятало, че бедната на калций диета намалява риска от образуването на камъни, особено при пациенти, които вече са имали такива.
Последните проучвания при пациенти с рецидивиращи камъни в бъбреците показват, че честотата на образуване на камъни е по-висока при тези с бедна на калций диета, отколкото при тези с нормална диета.
Това опровергава и следващия мит: Млякото е забранено при камъни в бъбреците.

Камъните в бъбреците са свързани с камъните в жлъчката.
Факт: Нямат нищо общо помежду си, нито по отношение на причините за образуване, нито по отношение на рисковите фактори, нито по отношение на лечението им.

Минералната вода помага за камъните в бъбреците.
Факт: В действителност от значение е количеството течности които се приемат, а не качеството им.
Някои напитки (кока-кола, кафе, чай, бира), за които преди се смяташе че увеличават риска от образуване на камъни, според актуланите проучвания се оказа, че не само не увеличават риска, а дори го намаляват. Реално много по-съществено е поддържането на адекватен прием на течности, които да осигурат обилна диуреза (2-3 литра/ден), което разрежда урината и съответно намалява концентрацията на утаените в нея соли.

Лазерното разбиване винаги е най-добрият метод.
Факт: Наистина лазерите са много ефективни, но в действителност те са подходящи едва в 10-15% от случаите на камъни и обикновено се препоръчват едва когато другите неинвазивни методи (медикаменти или извънтелесно разбиване) не могат да помогнат.

Червените боровинки помагат при камъни в бъбреците.
Факт: Екстрактите от червена боровинка в малка степен биха могли да помогнат за предотвратяване на рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, но според съвременните проучвания се оказва, че или нямат никакъв ефект или по-скоро дори повишават риска от камъни. (Gettman et AL, J Urol, 2005)

Камъните в бъбреците, могат да се разбият с билки или лекарства.
Факт: В действителност, само една част от камъните – т.нар. уратни камъни, които са съставени от пикочна киселина, потенциално биха могли да се “разтопят”, чрез медикаменти, които алкализират урината. За съжаление, при калциево съдържащите конкременти (които са около 80%) това е невъзможно.

Приема на билки или зехтин с лимонов сок, помагат за по-лесното изпикаване на камъните.
Фак: Все още няма провеждани проучвания, нито сигурни данни, че тази комбинация помага за по-лесното елиминиране на камъните. Същото се отнася и за всички билкови рецепти или хранителни добавки, за които освен ужасният вкус, слуховете или твърденията на производителя им, липсват данни за ефективността им.

Автор: Д-р Васил Василев – специалист уролог

vuprosi-dr-vasilev