Извънтелесното разбиване на камъни (Ектракорпорална Литотрипсия, ЕКЛТ) е най-разпространеният метод за лечение на камъни в бъбреците и уретерите.

При него се използват ударни (шокови) вълни, произведени извън тялото. Вълните са фокусирани върху камъка, който абсорбира пренесената от тях енергия и се раздробява на ситни фрагменти, които в последствие се елиминират с урината. Този процес на елиминиране (изпикаване) на паръченцата може да продължи няколко дни или седмици. Приблизително 90% от камъните в бъбреците и уретерите се третират с този метод и той препоръчан като първа стъпка на лечение при конкременти с размери по-малки от 2.5 см.

Процедурата на разбиването не е болезнена, предварително не се изисква особена подготовка и обикновено не налага използване на упойка, като продължава средно около 30 мин. Пациента е разположен върху спациална маса, а ударите идват от генератор, които е допрян до хълбока или до гърба му. Прицелването в камъка става под рентгенов или ехографски контрол.

За по-голяма яснота Ви представяме кратъко видео, на реална процедура на разбиване на камъни – ще видите, че разбиването протича бързо, безболезнено и ефективно:

Средно при едно разбиване на камък в бъбрека се нанасят между 2000-3000 удара, като може да се прилага различна мощтност и честота, в зависимост от вида на камъка, размера и разположението му. От съображения за превенция на усложненията (например кръвоизлив или руптура на бъбрека) прилагането на повече удари в рамките на една процедура е рисковано. В случаите на по-големи или твърди камъни, които изискват прилагането на повече удари за пълното им дезинтегриране, при достигане на лимита от 3000 удара – прекратяваме процедурата и я повтаряме след около 1 месец – време, през което бъбрека да се възстанови.

Разбиване на камъни в бъбрека

Показани за извънтелесно разбиване са повечето камъни в бъбреците, по-малки от 2.5 см., както и повечето камъни в уретера. Понякога, при по-големи камъни или в случаите на запушен бъбрек, може да се наложи предварително фиксиране на стент “Double J” в уретера, който да улесни елиминирането на фрагментите и да осигури нармалното изтичане на урина от бъбрека. Допълнителна информация за разбиване на камъни

Разбит камък в бъбрека

Противопоказания за Екстрокорпорална литотрипсия са:

 • Висок риск от кървене
 • Бременност
 • Невъзможност за елиминиране на фрагментите, поради запушване или анатомична аномалия
 • Много големи камъни

Предимства

 • Бърз и достъпен метод
 • Не се налага болничен престой
 • Не се налага анестезия
 • Нисък риск от усложнения

Недостатъци:

 • Ограничения в размера на камъка (по-малък от 2-2.5 см)
 • След разбиването, фрагментите от камъка остават и се очаква последващо спонтанно елиминиране с урината
 • Често се налагат 2 или повече процедури.
kamani-bunreci-pregled-lechenie-900x300