Най-често пациентите свързват камъните в бъбреците с болката в кръста и хълбока наричана бъбречна криза. В действителност симптомите на камъните могат да са разнообразни – от липсващи до много острата болка при бъбречната криза и зависят от редица фактори – размер, форма, локализация в уринарния тракт (бъбрек, уретер, пикочен мехур). Изгледайте видеото, за да разберете всичко най-важно за бъбречната колика – какво я предизвиква, как се лекува и как да се предпазите от нея:

Силната болка – Бъбречна Криза (колика)

Първично всички камъни се образуват в бъбрека, като тялото се опитва да ги елиминира чрез урината. Малките камъни, наричани още песъчинки, могат да преминат през уринарния тракт неусетно. При попадането на по-голям камък в уретера (тръбичката която свързва бъбрека с пикочния мехур), той се запушва и нормалното оттичане на урината се нарушава, като бъбрека започва да се надува. Това повишаване на налягането в бъбрека и уретера е основната причина за изключително силната болка по време на бъбречната криза – описва се като едно от най-болезнените изживявания, сравнявана с болката при раждане или инфаркт. Болката е пулсираща, коликообразна, не се влияе от положението на тялото и се разпространява към слабините и вътрешната част на бедрото.

bolki-kamuni-v-babrecite

Болката при бъбречната колика обикновено е съпроводена от:

-гадене и повръщане

-кръв в урината

-болка, парене и често уриниране

-повишаване на температурата

Бъбречната колика е спешно състояние, като лечението и има за цел освен да облекчи силната болка, но и да осигури нормален дренаж на урината от запушения бъбрек. Допълнителна информация за бъбречната криза

 

Тъпа болка или липса на симптоми

Тук е важно да отбележим, че камъните локализирани в бъбрека обикновено не предизвикват оплаквания или ако ги има те са слаби – най-често това е постоянна, тъпа болка (по-скоро тежест) в хълбока. Понякога може да се появи кръв в урината (особено при по-интензивна физическа активност или спорт) или помътняване на урината следствие на насложена инфекция.

Често подобни камъни се откриват случайно при рентгеново или ултразвуково изследване по повод на друго заболяване.

Интересен факт:

Обикновено камъните разположени в бъбрека не дават симптоми (болки) дори и да са с много големи размери. Болят малките камъни, когато попаднат в уретера и предизвикат бъбречна криза.

Какво да НЕ правите при бъбречна криза!

Изгледайте видеото ни за митовете и заблудите за бъбречната криза и се абонирайте за канала ни в YouTube, където ще намерите много интересни и демонстративни видеа за ле(чението на камъните в бъбреците.

kamani-bunreci-pregled-lechenie-900x300