[printfriendly]
В случаите, когато ракът на пикочния мехур е навлязъл в дълбочина в мускулатурата, ендоскопското (трансуретрално) лечение не може да осигури необходимата радикалност и се налага пълното премахване на целия пикочен мехур – т.нар. радикална цистектомия.

Според най–актуалните стандарти, цистектомията се провежда и при доказване на нискодиференциран (G3) карцином, особено в случаите рецидив на такъв карцином, дори без да е прорастнал към мускулатурата.

rak-na-pikochnia-mehur-cystectomia

Цистектомията е една от най-големите и сложни операции в урологията и представлява пълно премахване на пикочния мехур. Тя се извършва чрез разрез в долната част на корема. Образно операцията може да се раздели на две части, които следват една след друга:

1. Остраняването на мехура – цистектомия, която е общо взето се извършва по един и същи начин при всички пациенти

2. Отвеждането на урината извън тялото – т.нар. деривация на урината, защото когато се отстрани пикочния мехур остава логичния въпрос „Къде ще отива урината“. Методите за последващата деривация на урината са десетки, като всяки от тях има свойте показания и противопоказания, но те не са обект на тази статия. Съвсем накратко, ще опитаме да запознаем читателите с някои от по–основните принципи и видовете деривации:

Извеждане на уретерите на кожата – уретерите се изкарват на кожата директно (уретерокутанеостомия) или се пришиват към чревен сегмент, който се изкарва на кожата (кондюит). В двата случая урината се събира извън тялото в специална торбичка (пелота).

Имплантиране (вкарване) на уретерите в специално изграден от черво резевоар, който е свързан или с дебелото черво (урината излиза през ануса) или се изкарва на кожата. В двата случая урината се събира в специало създадени резервоари в тялото.

Пластично изграждане на „нов“ пикочен мехур от чревен сегмент –  нарича се ортотопичен мехур или за по–кратко – нео мехур.  През годините са придложени десетки методики за това, включително роботизирани и лапароскопски. Новият пикочен мехур се изгражда на мястото на отстранения мехур и се свързва с уретерите от идващи от бъбреците и с уретрата. Това е възможно най–физиологичната операция позволяваща оптимален жизнен стандарт за пациента, с уговорката, че тя може да се прилага при сравнително ранни случаи и отсъствие на прорастване към уретрата.

Решението за вида деривация се взема индивидуално, след съвместно обсъждане и разговор между пациента и уролога, съобразено с конкретната ситуация и не на последно място от наличните възможности в клиниката. Макар цистектомията да е своего рода осактяваща операция тя е понастоящем единствената възможност за пациентите с по–напреднал стадий на рак на пикочния мехур или при такива с доказан, рецидивиращ G3 карцином.

Парциална резекция на пикочния мехур

При тази операция вместо да се премахне целия мехур се прибягва до изрязване единствено на част от него, в областа около тумора. Въпреки, че е почти отхвърлена по новите европейски стандарти, тя е по – малко травматизираща от радикалната цистектомия и има свойте, макар и силно стеснени, показания – напреднала възраст и по – малко злокачествен процес, тумор в дивертикул (торбовидно разрасване на мехура) и т.н.

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Ако имате въпроси за рака на пикочния мехур?

8 коментара
 1. Dinko Dinev

  Здравейте.
  Баща ми има рак на пикочния мехур диагнозата е поставена в Нац.
  онкологичен център в София. След няколко операции там за почистване бе
  назначен курс с химиотерапия след който се оказа че не се е повлиял от
  него и има ново образование от външната страна на мехура. Като решението
  за това е премахване на мехура. Можем ли да дойдем при вас за
  консултация със специалист

 2. Здравейте Dinko Dinev,
  Всеки който има нужда от преглед и консултация може да заповяда при мен, като си запази час за прегледа на посочения в сайта телефон:0898765649. За да бъде по пълноценна консултацията е хубаво да носите цялата документация с която разполагате (епикризи, протоколи, изследвания,резултати и т.н.)

 3. Iskra

  Здравейте! Искам да попитам кое е по-надеждно като операция за живота на пациента: извеждане на уретерите на кожата или имплантиране на нов пикочен мехур? Питам защото и ние сме на кръстопът за взимане на решение. Баща ми е с диагноза тумор на пикочният мехур и не знаем кое е по-добро?

  Благодаря предварително за отговора!

 4. Здравейте Iskra,
  Въпроса който ми задавате е доста директен и вие искате съвет от мен без никаква информация относно поставената диагноза на баща ви.Като цяло и двата вида операции имат своите предимства и недостатъци, а коя ще бъде по надеждна за баща ви зависи от много допълнителни фактори.Категоричен отговор мога да дам когато се запозная по-подробно с конкретния случай, относно кога е поставена диагнозата, какви изследвания има пациента, какво лечение е провеждано досега и дали има нужда категорично да се прави радикална цистектомия.
  Успех!

 5. Любомира

  Здравейте, баща ми е с карцинома на пикочен мехур заемащ 2/3 от него. Хистологията е умерено диференциран преходен карцином Т 2 без инфилтрация в мускулатурата. В едната болница ни предложиха интравезикална химиотерапия , а в другата махане на целият пикочен мехур. На какво да се надяваме и какво да правим? Трето мнение ли ?

 6. Здравейте Любомира,
  За да мога да отговоря на въпроса ми е необходимо да се запозная повече с конкретния случай.Какви операций са правени, изследвания, скенер само резултата от хистологията не е достатъчен за да се даде мнение.Важно е какво е сегашното състояние на пациента, на колко години е.
  Моят съвет към вас е да си запазите час и да обсъдим конкретно какви са възможностите след като се запозная по детайлно със конкретния случай.
  Успех!

 7. Нина

  Здравейте , моят въпрос колко години може да се живее с премахнат пикочен мехур? Моята майка има тумор там , правени са и 3 ТУТУРА и най-доброто решение което взе комисията, бе да се премахне целия пикочен мехур , понеже туморът бил агресивен и е засегнал голяма част от мускулатурата.

 8. Здравейте Нина,
  При направена правилна операция и без усложнения човек може да си доживее старинте и да почине от друго заболяване, но не и от липсата на пикочен мехур. По света има доста хора на които е премахнат пикочният мехур и си живият така, само че уретерите са изведени на друго място и пак си отделят урина без проблем.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit