Ракът на простата е силно чувствителен към действието на тестостерона, т.е. нуждае се от него, за да расте. Хормонолечението има за цел да елиминира тестостерона или да се спре неговото въздействие върху простатните клетки, което значително забавя или дори спира развитието на рака.  Това може да стане хирургично – чрез отстраняване на тестисите (пулпектомия) или по по-съвременния начин – чрез лекарствени препарати, които изцяло блокират синтезата на тестостерона, без да се налага оперативна интервенция.

hormonoterapiq-na-rak-na-prostatata

Хормонолечението се прилага при напреднал раков процес с метастази или като допълненителна терапия след отстраняване на простатата и лъчетерапията. При него не се цели радикално излекуване, а забавяне и спиране на развитието на процеса. Вида на хормонотерапията се определя от стадия на заболяването и степента на злокачественост.

Обикновено хормонотерапията е продължителна и за голяма част от пациентите с рак на простатата продължава цял живот, тъй като е доказано, че тя подттиска развитието на рака в продължение на месеци и години. Въпреки това, с течение на времето е възможно ракът да стане хормоно нечувствителен, което да наложи добавяне на допълнителни препарати към началната хормонотерапия. (Допълнителна информация за хормонотерапията)

Странични ефекти на хормонотерапията

Както и другите видове лечения, така и хормонотерапията има своите странични ефекти, които са индивидуални за всеки пациент и не могат да се предвидят със сигурност при всеки, като липсата на такива, категорично не означава липса на ефект от хормонотерапията. Тук е важно да отбележим, че обикновено пациентите понасят добре този вид лечение и страничните ефекти не нарушават особено качеството им на живот. Разбира се, поносимостта на всеки е различна и отделните пациенти понясат по различен начин страничните ефекти. Най-общо казано, рискът от странични ефекти зависи основно от вида на хормонотерапията и продължителността на лечението. Спирането на лечението може постепенно да намали страничните ефекти, освен в случаите на хирургично остраняване на тестисите.

Еректилни проблеми

Хормонотерапията може да засегне сескуалния живот на пациентите по два начина, които са следствие на много ниските нива на тестостерона при нея:

Загуба на либидо

Затруднения в достигане и поддържане на ерекцията

Горещи вълни

Това е често срещан страничен ефект, който се изразява с появата на внезапни горещи вълни, преминаващи през тялото, в продължение на секунди или часове, подобно на вълните, които получават жените в менопауза.

Остеопороза

Продължителната хормонотерапия може да доведе до изтъняване на костите и развитие на остеопороза, което повишава риска от фрактури.

Увеличаване на гърдите

Хормонотерапията може да доведе до подуване на гърдите (гинекомастия). То може да засегне едната или двете гърди, съпроводено от лека чувствителност до осезаема болка.

Мускулна слабост и умора

Поради намаляването на мъжките хормони, при хормонотерапията, пациентите могат да почувстват по-лесна умора от ежедневните си дейности, както и намаляване на мускулната сила.

Научете още за страничните ефекти и за живота с рак на простатата >>

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане