Лъчетерапията е един от възможните методи за радикално лечение на началните стадии на рака на простатата. Освен това, тя може да се използа като допълнителна терапия (след операция или в комбинация с хормонотерапия) при пациенти в напреднал (извън простатата) стадий.

При лъчетерапията се използва радиация, с която прицелно се облъчва или само простатата, или в случаите на разпространение извън нея – и на околните тъкани. Целта е да се убият всички ракови клетки, както в жлезата така и в зоната около простатата. Високоенергйите рентгенови лъчи са насочени към простатата извън тялото, като увреждат клетките и спират тяхното делене. Раковите клетки, не са в състояние да се възстановят и умират, докато по-голяма част здравите се възстановяват. Ако ракът е засегнал съседните лимфни възли, може да се наложи и разширено облъчване и на таза.

lucheterapiq-rak-na-prostatata

Странични ефекти на лъчетерапията

Подобно на повечето процедури и външната лъчетерапия има възможни странични ефекти. Най-често те са следствие на засягане на околните на простатата тъкани – много от тези тъкани се възстановяват след лъчението, и в рамките на седмици и месеци тези странични ефекти отшумяват. Въпреки това, в някои случаи за някои странични ефекти може да отнеме по-дълго време или в по-лошия случай да останат постоянни. Степента на страничните ефекти зависи до голяма степен от количеството радиация, големината на зоната на облъчване, като естествено поносимостта е различна при различните пациенти. Обекновено те се понасят добре от пациентие, като дългосрочните усложнения са редки.

Проблеми с дебелото черво (проктит) – дебелото черво е изложено на радиация поради непосредствената му близост с простатата. Това може да доведе до диария, внезапни позиви за дефекация или невъзможност за задържане на дефекацията. Тези оплаквания започват в края или няколко седмици след лъчетерапията, продължават няколко седмици.

Проблеми с уринирането – тъй като през простатата преминава и уретрата, при лачелечението, може да се появят и проблеми с уринирането, следствие на увреждането (радиационен уретрит и цистит) – чести, императивни позиви, изтъняване на струята, чувство за недоизпразване на пикочния мехур, циститни оплаквания и др. Обикновено тези сиптоми се появяват по време на лечението и изчезвът бързо след спирането му.

Умора – по време на терапията има вероятност пациентите да се чувстват по-уморени и отпаднали от обичайното, което е следствие на лъчевата травма, нанесена на тялото.

Сексуални проблеми – лъчетерапията в около 40 % от случаите може да засегне съдовете и нервите отговорни за ерекцията, което може да доведе до еректилна дисфункция. Тези оплаквания се развиват бавно, отнема година или две до появата им, като обикновено остават дефинитивни.

Брахитерапия

Брахитерапията представлява алтернатива на радикалната операция и се предприема при малък тумор и ниска степен на злокачественост (нисък Глисън скор). Инсталират се определен брой специални игли в простатата, които отделят високи дози радиоактовно лъчение. Иглите се инсталират през кожата на перинеума и доставят лъчението прецизно в самия орган, като щадят околните тъкани и органи – немислимо при конвенционалната лъчетрапия. Достигат се радикалност съпоставима с радикалните операции и това при липса на оперативни усложнения. (Допълнителна информация за брахитерапията)

Предимства на лъчетерапи:

 • Липса на оперативен и анестезиологичен риск.
 • Може да се използва в случаите при висок оперативен риск или в напреднали стадии.
 • Липса на болничен престой – сесиите на лъчелечение са кратки – около 20 мин., което не налага пациентите да лежат в болница.
 • По време на терапията не се нарушават ежедневните дейности на пациентие.

Недостатъци на лъчетерапията:

 • Риск от странични ефекти – проблеми с дебелтото черво, уринирането и ерекцията.
 • За оценката на резултата от лечението трябва да мине по-продължителе период.

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Допълнителни статии за рак на простатата:

18 коментара

 1. Здравейте Iskra,
  Дали е подходящ баща ви за брахитерапия мога отговоря след като се запозная с цялата докумнтация с която разполагате като изследвания. Каво е общото състояние на пациента има ли придружаващи забплявания. Какви са резултатите от образните изследвания? Моят съвет към вас е да си запишете час за консултация.
  Успех!

 2. Здравейте д-рВасилев,откриха ми проблеми с простатата след като PSA ми е 10,9.След биопсията и мнението на две независими лаборатории ми казаха,че съм в начален стадий на рак на простатата и възрастта ми(62г.)позволява да направя лъчетерапия.Моля посъветвайте ме къде мога да направя това в Бг или да търся вариант за лечение в чужбина.Благодаря Ви предварително.

 3. Здравейте Николай Василев,
  В цялата страна, в онкодиспансерите където се прилага личелечение на онко болни пациенти може да проведете лечението си. Това е ваш личен избор.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане