Лъчетерапията е един от възможните методи за радикално лечение на началните стадии на рака на простатата. Освен това, тя може да се използа като допълнителна терапия (след операция или в комбинация с хормонотерапия) при пациенти в напреднал (извън простатата) стадий.

При лъчетерапията се използва радиация, с която прицелно се облъчва или само простатата, или в случаите на разпространение извън нея – и на околните тъкани. Целта е да се убият всички ракови клетки, както в жлезата така и в зоната около простатата. Високоенергйите рентгенови лъчи са насочени към простатата извън тялото, като увреждат клетките и спират тяхното делене. Раковите клетки, не са в състояние да се възстановят и умират, докато по-голяма част здравите се възстановяват. Ако ракът е засегнал съседните лимфни възли, може да се наложи и разширено облъчване и на таза.

lucheterapiq-rak-na-prostatata

Странични ефекти на лъчетерапията

Подобно на повечето процедури и външната лъчетерапия има възможни странични ефекти. Най-често те са следствие на засягане на околните на простатата тъкани – много от тези тъкани се възстановяват след лъчението, и в рамките на седмици и месеци тези странични ефекти отшумяват. Въпреки това, в някои случаи за някои странични ефекти може да отнеме по-дълго време или в по-лошия случай да останат постоянни. Степента на страничните ефекти зависи до голяма степен от количеството радиация, големината на зоната на облъчване, като естествено поносимостта е различна при различните пациенти. Обекновено те се понасят добре от пациентие, като дългосрочните усложнения са редки.

Проблеми с дебелото черво (проктит) – дебелото черво е изложено на радиация поради непосредствената му близост с простатата. Това може да доведе до диария, внезапни позиви за дефекация или невъзможност за задържане на дефекацията. Тези оплаквания започват в края или няколко седмици след лъчетерапията, продължават няколко седмици.

Проблеми с уринирането – тъй като през простатата преминава и уретрата, при лачелечението, може да се появят и проблеми с уринирането, следствие на увреждането (радиационен уретрит и цистит) – чести, императивни позиви, изтъняване на струята, чувство за недоизпразване на пикочния мехур, циститни оплаквания и др. Обикновено тези сиптоми се появяват по време на лечението и изчезвът бързо след спирането му.

Умора – по време на терапията има вероятност пациентите да се чувстват по-уморени и отпаднали от обичайното, което е следствие на лъчевата травма, нанесена на тялото.

Сексуални проблеми – лъчетерапията в около 40 % от случаите може да засегне съдовете и нервите отговорни за ерекцията, което може да доведе до еректилна дисфункция. Тези оплаквания се развиват бавно, отнема година или две до появата им, като обикновено остават дефинитивни.

Брахитерапия

Брахитерапията представлява алтернатива на радикалната операция и се предприема при малък тумор и ниска степен на злокачественост (нисък Глисън скор). Инсталират се определен брой специални игли в простатата, които отделят високи дози радиоактовно лъчение. Иглите се инсталират през кожата на перинеума и доставят лъчението прецизно в самия орган, като щадят околните тъкани и органи – немислимо при конвенционалната лъчетрапия. Достигат се радикалност съпоставима с радикалните операции и това при липса на оперативни усложнения. (Допълнителна информация за брахитерапията)

Предимства на лъчетерапи:

 • Липса на оперативен и анестезиологичен риск.
 • Може да се използва в случаите при висок оперативен риск или в напреднали стадии.
 • Липса на болничен престой – сесиите на лъчелечение са кратки – около 20 мин., което не налага пациентите да лежат в болница.
 • По време на терапията не се нарушават ежедневните дейности на пациентие.

Недостатъци на лъчетерапията:

 • Риск от странични ефекти – проблеми с дебелтото черво, уринирането и ерекцията.
 • За оценката на резултата от лечението трябва да мине по-продължителе период.

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Допълнителни статии за рак на простатата:

16 коментара

 1. Здравейте!
  Моя баща има рак на простатата установен с биопсия преди 1 год.От тогава до сега се нормализираха всички стойности от кръвните изследвания. ПСА е 0.09. На хормонална терапия е с Калутид и Елегард.Няма разсейки. Резултатите от КТ и Сцинтиграфията са добри. Въпроса ми е нужна ли е лъчетерапия и химиотерапия? Необходимо ли е да се вкарва химия в организма му?
  Благодаря!

 2. Здравейте Митова,
  Рак на простатам е тежка диагноза която нетрябва да се подценява.Категоричен отговор на въпросите немога да дам, тъй като е необходомо да получа повече информация за случая на баща ви.Няма информация на каква възраст е баша ви, какви са били стойностите на ПСА преди биопсията, какъв е резултата от биопсията, глисън, имали други заболявания и още доста други въпроси който са важни за да се вземе решение какво е добре да се направи при него.Съвета ми е, ако имате възможност да се свържете лично с мен за да обсъдим случая на баща ви.
  Успех!

 3. Здравейте , 2015 г откриха на баща ми рак на простатата ,беше му назначена хормонална терапия с елигард и лъчетерапия , още след първата инжекция PSA спадна от 100 на 8 а след това на 1 и досега се поддържа такова , но започна кървене при уриниране.Не е постоянно появява се на определени периоди и изчезва.Никой не ни обяснява на какво се дължи и как можем да го спрем тъй като се образуват съсиреци и му пречат да уринира

 4. Здравейте Нина,
  Причините за кръвта в урината могат да бъдат много и различни. Най-честите са туморна формация по пикочо половата система или предозиране с медикаменти които разреждат кръвта. На какво се дължи хематурията при баща ви по интернет, без да съм го прегледал и аз не бих могъл да ви кажа.
  Успех!

 5. Здравейте,

  Опасно ли е за малки деца и бременни да са в контакт с пациент подложен на лъчетерапия?

 6. Д-р Василев Честита Нова Година.Съпругът ми е опериран през 2015 г от рак на простата без разсейки.В края на 2019 г при изследване на ПСА и решение на лекуващия лекар му е на правена лъчетерапия и хормонална терапия 1 инжекция .ПСА преди лъчетерапията беше 1,07 след лъчетерапията е 0,17.Какво още може да се направи?

 7. Здравейте,
  Доктор Василев!!!
  Моят баща е с рак на простота. След биопсия, точките по гласът са 8- т.е 4 +4. Последва скенер, който показа, че няма разсейки в костите. Туморния маркер беше 34. Изписаха му хапчета за увеличена простата и инжекции през 10 дни мисля, че бяха андрокур.
  Препоръчахани лъчетерапия, която направихме в Панагюрище. Преди лъчето ПСА стана 15. Също така и инжекции елегард. След инжекцията и 20 лъчетерапии ПСА е 0,24.
  По-принцип всички други кръвни изслесвания са му хубави.
  Баща ми тази година става на 70 години.
  Сега на 8.4.2021 ще го водя отново на контролен преглед, кръв и скенер. Също така ми казаха, че и костнасцинтиграфия ще трябва да направим също.
  Въпросът ми е трябва ли да се оперира или и по този начин може да се стопира тая болест и човек да живее.
  Очаквам Вашия отговор
  Предварително Ви благодаря

 8. Здравейте Йорданка Костова,
  Към момента лечението е правилно, операция не е необходима. Провеждайте контролни изследвания и следете ПСА. Костна сцинтиграфия е уместна.
  Успех!

 9. Благодаря много!!!
  След костната стинтиграфия може ли да дойда при Вас за консултация?
  Хубава вечер и още един път Ви Благодаря

 10. Здравейте Йорданка Костова,
  Няма никакъв проблем да дойдете на преглед. Час за преглед може да си запишете на посочения в сайта телефон.
  Успех!

 11. Здравейте доктор Василев.Съпругът ми е с рак на простатата.Опериран е с Да Винчи.След операцията се оказа,че има разсейки 1см в тазобедрената става и 1см в опашката.На хормонотерапия е една година. със Zitiga и Prednisalone.Скоро ще започне лъчетерапия ,но незнам точно каква.Химиотерапия не му е правена.Това грешка ли е?Много Ви благодаря предварително за отговора.

 12. Здравейте Стоянова,
  Не мога да кажа дали е грешка проведеното лечение до момента, защото ми е необходима доста повече информация от написаната в коментара. За по изчерпателна информация относно вашия случай може да си запишете час за консултация на посочения в сайта телефон.
  Успех!

 13. Здравейте, д-р Василев! При баща ми с биопсия се потвърди рак на простата, Gleason 7(3+4), IIb. Той е на 64 години, последния му PSA e 6.5. Подходящ ли е за брахитерапия, достатъчно радикално ли е това лечение и има ли по-малко странични ефекти спрямо операцията?

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане