Двата основни рискови фактора за рак на простата са възрастта и наследствеността.

Възраст

Ракът на простатата е много рядък при мъже по-млади от 40 години. С напредването на възрастта рискът от рак на простатата нараства значително, като приблизително 60 % от случаите се диагностицират на възраст около 65 години.  Това е причина за активното му търсене при мъжете над 50 години, чрез ежегодни прегледи при уролог и изследване на PSA.

Наследственост

Даказано е, че ракът на простатата е е по-чест сред някои фамилии и наследствеността също е рисков фактор. Наличието на близък родственик с рак на простатата (баща, дядо, чичо и т.н.) повишава риска от заболяване 2-3 пъти. В такива случаи ежегодните прегледи би трябвало да започнат след 45-годишна възраст.

През последните години се проучва влиянието на накои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е така.

Раса

Честотата на рака е по-висока сред чернокожите и по-ниска сред азиатците. Любопитно е, че честота сред азиатците емигрирали в Съединените щати е същата като на останалата част от населението там, което говори, че вредните фактори на средата също оказват влияние върху риска от заболяване.

Наднормено тегло и диета

Актуалните проучвания показват, че може би затлъстяването и свръхтеглото също биха могли да повишават риска от заболяване.

vuprosi-dr-vasilev

Ако имате въпроси за рака на простатата?

14 коментара

 1. При PSA 20 норма 4 Не увеличена простата Без оплакване и нормални изследвания на кръв и урина. Възраст 58 От 2 години 10 PSA установена Вземано билки и Простамол Уно Какво може да се направи освен биопсия ? Благодаря. email annabelinska@yahoo.com Tel 0899914844

 2. Здравейте Аnna Belinska,
  При такива високи стойности на ПСА-20, а и при условие, че той се покачва, моят съвет към вас е да бъде направена биопсия.

 3. Тъй като ми е неудобно, но все пак..

  Съмнявам се че имам рак на простатата, нямам болки в стомаха, нико ми се гади, не съм повръщал, нито ми се е налагало да повръщам, нямам затруднение с ходенето до тоалетна, дори през нощта не съм ходил.
  Прочедох какви са симптомите в доста други сайтове, но за всеки случай исках да се допитам тук.

  Както казах, малко ми е неудобно да го кажа, но единият тестис на допир е малко по-голям от другият и ведите около нещо (ако това са вените) са доста по-големи отколкото на другият, нямам конкретна болка но се притеснявам, отделно съм на 18 години, което ме слага в редките случаи за рак на простатата (ако изобщо имам такъв)

 4. Здравейте Петър Костов,
  Рак на простата със сигурност нямате. За ваше успокоение може да посетите лекар за да ви бъдат назначени изследвания и да бъде отхвърлено всичко и да си живеете спокойно.
  Успех!

 5. Здравейте д/р Васил Василев!
  Профилактично ПСА на съпруга ми на възраст 60 години с резултат ПСА 9.87 с увеличена простата. Приема от 2 години Tamsol modified-release cars. 0,4 mg.ПСА е направен след спиране на лечението за 1 ден. Какви други изследвания трябва да се направят при това завишение на ПСА? Благодаря!

 6. Здравейте Янка Иванова,
  Какви са били резултатите в предни години? При този резултат е необходимо да се пият други медикаменти, който за съжаление по интернет немога да изпиша заедно със тези за простатата и след един месец да се изследва отново ПСА. В случай че пак е висок е необходима биопсия на простатата.
  Успех!

 7. здравейте, доктор Василев,
  на баща ми му откриха аденокарцином на простата след направена биопсия. C61 T2 No Mo i gleason grade 3+4=7
  Той е на 79 год. ПСА е 50. Какво е най доброто лечение за него спрямо възрастта

 8. Здравейте В. Куцарова,
  Имайки предвит възрастта на баща ви, както и непознавайки общото му състояние не е редно по интернет да се произнасям за категорично лечение. По-добре е да се изчка решението на онкокомисията и да се направят допълнителни изследвания като скенер и костна сцинтигравия за да се прецени какво ще е най-подходящо лечение за него.
  Успех!

 9. Здравейте, д-р Василев!
  Баща ми е на 89 г. От години ходи на прегледи за простатата, поради повишени стойности на psa, но винаги му казват да бъде спокоен и че няма да умре от това. Тази година му откриха рак на пикочния мехур и сега лекарите настояват да му направят биопсия на простатата. Моля Ви да ми отговорите на 2 въпроса – зная, че стойността му на psa 19 е висока, но при положение, че тя не е променена от 2 години и като имаме предвид възрастта му, при която всички доктори твърдят, че дори и да има тумор, той се развива много бавно, има ли смисъл сега да се прави биопсия? Вторият ми въпрос е – възможно ли е при една биопсия туморът, ако има такъв, да се раздразни и разрастне много по-бързо, отколкото ако не се закача? Благодаря много предварително!

 10. Здравейте Цвети Богданова,
  На първо време трябва да се оперира тумора на пикочния мехур. При такива високи стойности на ПСА е необходимо да се направи биопсия на простатата, ако състоянието на пациента го позволява. Ако след всяка биопсия тумора се раздразни и разрастването му е по-бързо както вие казвате, то никога нямаше да се прави биопсия на простатата.
  Успех!

 11. Съпругът ми е на 55г. В рамките на два месеца вече три пъти се изпуска по време на сън. Други оплаквания няма. Моля за съвет. В чужбина е и преглед му е невъзможен.

 12. Здравейте Василева,
  Ще се наложи съпругът ви да посети лекар за преглед. Вече е във възраст в която трябва веднъж в годината да посещава уролог. За съжаление по интернет няма как да изпиша медикаментите които да приема.
  Успех!

 13. Здравейте , д-р Василев. Пиша Ви в условията на карантина от Covid 19. Имам следните оплаквания :нощни позиви за уриниране(1-2), понякога невъзможност да се потисне нуждата от уриниране(често с болка или напрежение, което аз усещам като че ли в областта на предната стена на пикочния мехур).Посетих преди около 1.5 месеца уролог , който установи след дигитално туше , че простата ми е уголемена, но не направи ултразвук.Предписа ми алфа блокер, който пия всеки ден.Усетих ефекта му като че ли подтиска(маскира) чувството за неотложност за уриниране. Аз имам някои изследвания , които си правя профилктично(защото съм на 53.5 години).Ето някои от тях:17.02.2020- tPSA- 0.680 (maks 4.0), CRP – 8.49(max 5), creatinin- 92.00(max 104), ESR -24(max 37), WBC-9,36(max10.50), 03.03.2020 : Acid Phosphatase- 4.21(max6.60), 23.01.2020: Cystatin C-1.1(max 0.95).

  PSA-то ми през 2019 ми е било 0.729, а през 2018-0.935.

  Тъй като едва ли някой лекар работи в момента нещо различно от неотложни случаи ( аз не ходих по тази причина на вторичен преглед) какво мога да очаквам според Вас от алфа блокера и ще вреди ли пиенето на добавки за простатата на основата на палма-джудже, пигеум, коприва , ликопен и прочее .Освен това ям сурово тиквено семе и бадеми. Имам наднормено тегло, пътувам често на дълги командировки в кола(сега не естествено)
  Напълно съм наясно , че без да сте запознат с конкретиката на моя случай е трудно , но все пак ще съм благодарен за мнение.

 14. Здравейте Николай,
  На този етап няма нищо притеснително в състоянието ви. Алфа блокера който са ви предписали няма да ви навреди и не е необхдимо да приемате допълнително хранителни добавки. PSA ви е в норма. Възможно е да сте направил уроинфекция и добре да си направите микробилогично изследване на еякулат или стерилна урина.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане