Двата основни рискови фактора за рак на простата са възрастта и наследствеността.

Възраст

Ракът на простатата е много рядък при мъже по-млади от 40 години. С напредването на възрастта рискът от рак на простатата нараства значително, като приблизително 60 % от случаите се диагностицират на възраст около 65 години.  Това е причина за активното му търсене при мъжете над 50 години, чрез ежегодни прегледи при уролог и изследване на PSA.

Наследственост

Даказано е, че ракът на простатата е е по-чест сред някои фамилии и наследствеността също е рисков фактор. Наличието на близък родственик с рак на простатата (баща, дядо, чичо и т.н.) повишава риска от заболяване 2-3 пъти. В такива случаи ежегодните прегледи би трябвало да започнат след 45-годишна възраст.

През последните години се проучва влиянието на накои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е така.

Раса

Честотата на рака е по-висока сред чернокожите и по-ниска сред азиатците. Любопитно е, че честота сред азиатците емигрирали в Съединените щати е същата като на останалата част от населението там, което говори, че вредните фактори на средата също оказват влияние върху риска от заболяване.

Наднормено тегло и диета

Актуалните проучвания показват, че може би затлъстяването и свръхтеглото също биха могли да повишават риска от заболяване.

vuprosi-dr-vasilev

Ако имате въпроси за рака на простатата?

2 коментара
  1. Anna Belinska

    При PSA 20 норма 4 Не увеличена простата Без оплакване и нормални изследвания на кръв и урина. Възраст 58 От 2 години 10 PSA установена Вземано билки и Простамол Уно Какво може да се направи освен биопсия ? Благодаря. email annabelinska@yahoo.com Tel 0899914844

  2. Здравейте Аnna Belinska,
    При такива високи стойности на ПСА-20, а и при условие, че той се покачва, моят съвет към вас е да бъде направена биопсия.

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit