Двата основни рискови фактора за рак на простата са възрастта и наследствеността.

Възраст

Ракът на простатата е много рядък при мъже по-млади от 40 години. С напредването на възрастта рискът от рак на простатата нараства значително, като приблизително 60 % от случаите се диагностицират на възраст около 65 години.  Това е причина за активното му търсене при мъжете над 50 години, чрез ежегодни прегледи при уролог и изследване на PSA.

Наследственост

Даказано е, че ракът на простатата е е по-чест сред някои фамилии и наследствеността също е рисков фактор. Наличието на близък родственик с рак на простатата (баща, дядо, чичо и т.н.) повишава риска от заболяване 2-3 пъти. В такива случаи ежегодните прегледи би трябвало да започнат след 45-годишна възраст.

През последните години се проучва влиянието на накои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е така.

Раса

Честотата на рака е по-висока сред чернокожите и по-ниска сред азиатците. Любопитно е, че честота сред азиатците емигрирали в Съединените щати е същата като на останалата част от населението там, което говори, че вредните фактори на средата също оказват влияние върху риска от заболяване.

Наднормено тегло и диета

Актуалните проучвания показват, че може би затлъстяването и свръхтеглото също биха могли да повишават риска от заболяване.

vuprosi-dr-vasilev

Ако имате въпроси за рака на простатата?

8 коментара
 1. Anna Belinska

  При PSA 20 норма 4 Не увеличена простата Без оплакване и нормални изследвания на кръв и урина. Възраст 58 От 2 години 10 PSA установена Вземано билки и Простамол Уно Какво може да се направи освен биопсия ? Благодаря. email annabelinska@yahoo.com Tel 0899914844

 2. Здравейте Аnna Belinska,
  При такива високи стойности на ПСА-20, а и при условие, че той се покачва, моят съвет към вас е да бъде направена биопсия.

 3. Петър Костов

  Тъй като ми е неудобно, но все пак..

  Съмнявам се че имам рак на простатата, нямам болки в стомаха, нико ми се гади, не съм повръщал, нито ми се е налагало да повръщам, нямам затруднение с ходенето до тоалетна, дори през нощта не съм ходил.
  Прочедох какви са симптомите в доста други сайтове, но за всеки случай исках да се допитам тук.

  Както казах, малко ми е неудобно да го кажа, но единият тестис на допир е малко по-голям от другият и ведите около нещо (ако това са вените) са доста по-големи отколкото на другият, нямам конкретна болка но се притеснявам, отделно съм на 18 години, което ме слага в редките случаи за рак на простатата (ако изобщо имам такъв)

 4. Здравейте Петър Костов,
  Рак на простата със сигурност нямате. За ваше успокоение може да посетите лекар за да ви бъдат назначени изследвания и да бъде отхвърлено всичко и да си живеете спокойно.
  Успех!

 5. Янка иванова

  Здравейте д/р Васил Василев!
  Профилактично ПСА на съпруга ми на възраст 60 години с резултат ПСА 9.87 с увеличена простата. Приема от 2 години Tamsol modified-release cars. 0,4 mg.ПСА е направен след спиране на лечението за 1 ден. Какви други изследвания трябва да се направят при това завишение на ПСА? Благодаря!

 6. Здравейте Янка Иванова,
  Какви са били резултатите в предни години? При този резултат е необходимо да се пият други медикаменти, който за съжаление по интернет немога да изпиша заедно със тези за простатата и след един месец да се изследва отново ПСА. В случай че пак е висок е необходима биопсия на простатата.
  Успех!

 7. В.Куцарова

  здравейте, доктор Василев,
  на баща ми му откриха аденокарцином на простата след направена биопсия. C61 T2 No Mo i gleason grade 3+4=7
  Той е на 79 год. ПСА е 50. Какво е най доброто лечение за него спрямо възрастта

 8. Здравейте В. Куцарова,
  Имайки предвит възрастта на баща ви, както и непознавайки общото му състояние не е редно по интернет да се произнасям за категорично лечение. По-добре е да се изчка решението на онкокомисията и да се направят допълнителни изследвания като скенер и костна сцинтигравия за да се прецени какво ще е най-подходящо лечение за него.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit