При този метод  отново се използва високо-енергийна лазерна сонда. При него разликата е, че  простатната тъкан не се изрязва, а се „изпарява“ (вапоризира), като едновременно мощната термична енергия коагулира кръвоносните съдове. Това прави операцията на практика безкръвна. В края на операцията се оставя уретрален катетър, през който се пуска промивната система. Подобно на лазерната енуклеация, катетърът обикновенно се сваля след 24 -48 часа и пациентът се изписва.

Възможно е след операцията, при уриниране да има кръв е урината за известен период от време, който отшумява. Възможное развитие на ретроградна яекулция – състояние, при което при оргазъм спермата не излиза през члена, а отива в пикочния мехур.

laserna-vaporizacia-uvelichena-prostata

Предимства на метода:

 • Кратък следоперативен период – обикновенно пациентът се изписва на 24 час;
 • Няма намалена работоспособност, макар да е хубаво известно време да не се вдигат тежки предмети над 5 кг и да не се кара велосипед;
 • Няма оперативен разрез и кожен белег;
 • Почти няма кървене и може да се препоръча на хора със сърдечно – съдови заболявания, такива приемащи антикоагуланти и др.

Недостатъци на метода:

 • Сравнително вискота цена, особено в България, тъй като все още се налага пациентите да доплащат.
 • В края на операцията не остава материал за хистологично изследане от патоанатом;
 • Има ограничение в размера на простатата –до 60 – 70 кубични сантиметра.

Вижте демонстрационно видео на лазерна вапоризация на простатата:

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още за лазерните операции на простатата:

2 коментара

 1. Направена беше лазерна операция на мъжа ми в Токуда.Уж всичко мина добре,но вече четвърти месец съпруга ми ,когато има желание за ориниране се изпуска неконтрилюемо.КАКВА е причината?Това нормално ли е след толкова месеци/на19.12.2016г.беше операцията/.?Има ли някакво лечение допълнително?Все пак операцията струваше 3.000лева.Много пари.

 2. Здравейте Евгени Иванов Генов,
  Предполагам лазерната операция е направена на простатата.В някои от случаите след такава операция е възможно да се получи такова изпускане на урина като страничен ефект, но е възможно след време той да отшуми.Категоричен отговор каква е причината при вас той да се е случил, може да ви даде оператора който е направил операцията.При нас в кабинета разполагаме с високотехнологичен стол с който провеждаме импулсна терапия която благоприяства възтановяването на пациенти с такъв проблем.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане