vuprosi-dr-vasilev

Ако имате въпроси, ако се нуждаете от съвет от специалист уролог, ако искате да Ви отговорим бързо и веднага – не се колебайте да ни позвъните, за нас това е голямо улеснение:

тел. 0898 765 649 за директен контак с Доц. Васил Василев – Уролог

За преглед и консултация с уролог:

Урологичен Център „Доц. Василев“, ул. Пчела №*, София

Предлагаме и този раздел от сайта на всеки желаещ да зададе писмен въпрос свързан със заболяванията на бъбреците. Не се колебайте да ни пишете – контакта с вас е важен за нас. Ангажираме се да Ви отговорим максимално бързо, компетентно и изчерпателно.

Правилата за ползване и коментиране в сайта и форума са сходни с тези в сайта и молим всички участници да се запознаят с ТЯХ преди да коментират в него.

266 коментара

 1. Здравейте ! Имам диагностицирана, киста на единия бъбрек, която нараства и в момента е 6 см. Препоръчаха ми да я отстраня оперативно, лапароскопски.
  Въпросите ми са :
  1. Извършвате ли такива операции ?
  2. Ако да, може ли да бъде платена по линия на НЗОК ?
  3. Ако към плащането по пътека от НЗОК се доплаща, в какъв размер е и за какво, за да проверя дали допълнителното ми здравно застраховане ще го поеме ?
  Благодаря и приятен ден !

  • Здравейте Йоско Молхов,
   Да, правя такава операция, но засъжаление НЗОК поема само част от сумата за операцията и има доплащане което пациента сам поема.Колко ще струва самата операция и дали има нужда да се прави мога да ви отговоря единствено след като ви прегледам.Съветвам ви в удобно за вас време да си запишите час за преглед за да обсъдим какви са възможностите за лечение и вариантите за доплащане.
   Успех!

 2. Детето ми е с Вродена аномалия хидронефроза на двата бъбрека операция дясно въпросът ми е какъв спорт може да тренира и какви физически на товарвания са позволени за почва градина атам си има спортове и питат Благодаря предварително 🙂

  • Здравейте ……,
   Кога е правена операцията? Ако са минали 6 месеца, мисля че детето Ви няма проблем да спортува, при условие че не да вдига тежести.

 3. Здравейте отново доктор Василев.
  Бях ви писала скоро че ми откриха някакво образувание във пикочния мехур,което се оказа че е вродена аномалия,също така и ми откриха двоен уретер на левия бъбрек който се предполага че е източника на болка която изпитвам ежедневно.
  Съвета на специалиста беше да се следя,тази аномалия във мехура да не се уголеми,било нещо като кистозно образувание и също така да се следя как уринирам,колко често и ако започне да ми пари при уриниране и веднага да се обърна към специалист
  А за болката ми каза че ако стане непоносима тогава да взема някакви мерки.Има прекалено малко информация във интернет за тези аномалии.Моля ви дайте ми съвет, трябва ли да се премахнат тези аномалии за да спре ежедневната и вече често непоносимо остра болка?
  Благодаря ви предварително

  • Здравейте Надежда!
   Много бих искал да ви помогна, но за съжаление тук в сайта трудно биха се получили нещата, защото вашият случай е малко по-специфичен.Моя съвет към вас е да си запишите час за преглед в кабинета и идвайки да носите цялата документация с която разполагате, относно изследвания, епикризи и т.н, за да разгледаме и обсъдим случая и евнтуално, ако се налга да се направят допълнителни изследвания и какъв ще бъде хода на лечение след това.
   Успех!

 4. Здаравейте, преди две седмици в урината имаше левкоцити и ми изписаха антибиотик, който явно не даде резултат и на втората урина инфекцията все още си я имаше. Направиха ми видеозон, от който се установи, че нямам камъни или инфекция, но д- рът ми каза, че левият ми бъбрек е малък, а десният е добре. Притеснително ли е това? Трябва ли да се предприемат мерки? За сега нямам оплаквания, освен че от малка често уринирам и пиенето на повече вода създава дискомфорт, защото често ходя по малка нужда.
  Благодаря Ви!

  • Здравейте Петя Моллова,
   Моят съвет към вас е да си направите микробиологично изследване на стерилна урина и ако се изолират микроорганизми да се консултирате със лекар и веднъж в годината да проследявате как се развиват нещата с бъбреците.
   Успех!

 5. Здравейте! Д-р Василев искам съвет от вас как да постъпя и дали да се оперирам. Преди няколко месеца ходих на лекар и остановиха че имам смъкнат десен бъбрек и задържам урина исписва ми болкоуспокояващи които съдържат морфин испиха едно и три дни незнаех на кой свят съм -спрях ги. Но болките си продължават и кръста и гърба ме болят постоянно. Преди седмица ходих пак и се оказа че бъбрека ми е възпален задържа урина и смъкнат, жлъчката ми е смъкната прегърната възпалена, пия антибиотици и за двете неща. Въпроса ми е да се оперирам ли? Да махна жлъчката и да коригирам бъбрека? Защото болките ми пречат на ежедневието. Четох че пълното излекуване на бъбрека е само оперативно.

  • Здравейте Мими,
   Понякога при пациенти като вас се налага оперативно лечение, но не винаги.Дали вие сте показана за операция, аз по интернет без да съм ви прегледал немога да ви отговоря, още повече при вас има два проблема с бъбрека и с жлъчния мехур.Ако желаете може да си запишите час за преглед и да обсъдим какви са жъзможностите за лечение след прегледа.
   Успех!

 6. Здравейте! От известно време на сам , може би месец изпитвам болка в десния бъбрек. Почти всеки ден за по час два. Живея в германия ходиш на лекар. Изследванията на орината показаха , че имам малко наличие на кръв. Направиха ми рентген и откриха четири малки камъка или по скоро песъчинки в единия бъбрек. Лекарят ми каза , че попринцип болката не е от тях. Имам насрочен час след около мвсец отново. Болката е като конвулсий през минута. И предимно сутрин. Започвам леко да се притеснявам. Въпросът ми е нормално ли е и пт къде може да е болката , какви да възможните причини, и трябва ли да се притеснявам. Четейки доста статий за бъбречни проблеми започвам малко да се вманиачавам. Тумори ракови образования и т.н. Предполагам че след като кръвните изследвания са ми добри и рентгеновите снимки показват само наличие на камъни няма причина за притеснение , но все пак. Благодаря предварително

  • Здравейте Мартин Кръстев,
   След като сте бил на преглед, имате направени изследвания и не е открито нищо сериозно, мисля че няма място за притеснение от ваша страна.Кръвта в урината която имате най-вероятно са еритроцити можеби в следствие на песачинка която е минала през пикочните пътища и е излязла без да усетите.Другите песачинки които имате остават под наблюдение или се разбиват в зависимост от тяхната големина.Мисля че няма повод за притеснение според вашите оплаквания, но е добре след месец пак да си минете на преглед контролно.
   Успех!

 7. Здравейте д-р Василев!
  Миналата година по спешност разбивах камък в левия бъбрек с лазер. При огледа с екографа ми казаха, че десния бъбрек има три по-големи камъни /за които вече знаех/ , да потърся някъде където да ми ги разбият външно. Преди няколко дена реших да потърся специалист, който да ги разбие извън телесно, но при огледа с екографа лекарят се осъмни, че могат това да бъдат и калцификати, постъпих в болница където ми направиха компютърна графия и резултатът е следния: кистична структура,централно на която наличие на два калцификата с диаметър 8 мм и 10 мм. Придърпване на капсулата в тази зона с изтъняване на паренхима. На същото ниво се наблюдава чашков конкремент 12/13 мм. Малка хиподенсна киста при долен полюс от същата страна – 7 мм. Останалите зони на пиело-каликсната система – без доловима патология.Не разширен десен уретер.
  Ляв бъбрек – запазена топика,, размери, паренхим, дренаж,без лизиаза. Малка пелвикална киста в ляво 6 мм.
  В ЗАКЛЮЧЕНИЕТО: Нефролитиазис в дясно. Вкалцена киста на десен бъбрек/ в ДД – Хроничен огнищен пиелонефрит.
  ВЪПРОСЪТ МИ Е: Трябва ли да се оперира в най-скоро време тъй като не ми създават никакви проблеми в момента, но се опасявам да не се стигне до влошаване на бъбрека и да го загубя и ако трябва би ли могло всичко това да се оперира с новите технологии – без отворена операция?
  Благодаря Ви придварително!

  • Здравейте Соня,
   Възможно е проблема да бъде отстранен и без отворена операцияя, но категорично какви са възможностите и как би протекло лечението ви бих могъл да ви кажа след като ви прегледам.
   Успех!

 8. Здравейте,
  въпросът ми е – може ли да се живее със стент „Дабъл Джей“ или той е само за временно ползване? Поставиха ми такъв след операция на вродена хидронефроза, но наскоро ми го махнаха и контролния преглед след това показа, че в бъбрека отново е започнал да се случва застой на урина. Насрочиха ми контролен преглед за след 3 месеца, но мен ме интересува какви са вариантите в такъв случай, като моя и какво може да се случи с мен, след като въпреки операцията очевидно предишното ми състояние се завръща?

  • Здравейте Маргарита,
   Със стент може да се живее, но той трябва да се сменя на няколко месеца. Как е направена операцията и защо се връща предишното ви състояние немога да ви кажа, но може да се наложи втора операция, ако състоянието ви се влоши или да си останете със стент който да се сменя през няколко месеца.
   Успех!

 9. Здравейте, д-р Василев !
  По време и след лечение с АБ – Метронидазол ( предписано от ГЕ ), получих болки в кръста и в корема (ниско долу под пъпа). След като болките, (които бяха предимно преди обед) не отшумяха една седмица, посетих уролог. Резултатите от кръв и разширена урина са в норма, но прегледа от УЗД показа, че : бъбреци двуст. изтънени, без дренажни нарушения. Пик. мехур добре изпълнен, без данни за ПЗП. Простата с р-р 36/43/37 мм, изоехогенна, ост. урина 20 мм. Дг.: Склерозис коли везице уринариа. Изписаха ми АБ и алфа блокер.
  Въпросите ми са – двуст. изтъняване на бъбреците, възможно ли е вследствие на медикаменти (или има друга причина) и лекува ли се? Притеснен съм и относно дг.: склерозис коли везице уринариа. При тази диагноза лечението медикаментозно ли е, или оперативно ?
  Благодаря Ви, предварително!

  • Здравейте Петров,
   Причините за изтъняването на бъбреците може да бъдат най-различни, можебитака да са от години и така ще останат в бъдеще. Със сигурност няма да се възтановят нормалните им размери. Лечението при склероза на мехурната шийка започва медикаментозно и ако пациента не се повлияе и оплакванията продължават се предприема оперативно лечение.
   Успех!

 10. Здравейте,д-р Василев.6 месечно бебе с десен бъбрек 63/22мм запазена структура и дрена,ляв бъбрек не се визуализира на обичайно място,установява се на ниво пъпна хоризонтална с намалени размери 22//24мм,запазена структура без уростаеза.как бихте коментирали този преглед,има ли място за притеснение?

  • Здравейте Мария,
   Очевидно от написаното има проблем който трябва се уточни и да се предприеме лечение или да остане под наблюдение. Моят съвет към вас е да се консултирате с колегите детски уролози в случай че е необходими оперативно лечение.
   Успех!

 11. Здравейте Доктор Василев често уринирам възможно ли е да имам проблем с бъбреците

 12. Здр имам син 6год.с бъбречна едностранна хипоплазия.Десния бъбрек работи 10-20%с две кистозни ями.Та от една год все се оплаква от нещо напоследък има болки високо на коремчето като коликообразни и се чудя дали е свързано с болеста.Полочава и чести сърбежи в аноса а глисти няма.

  • Здравейте Верка,
   Възможно е оплкванията на детето да свързани със бъбрека, но е възможно да има и друга причина за тези болки. Моят съвет към вас е да се консултирате с колегите детски уролози в болница Пирогов.
   Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment