Безкръвно лечение на камъни в бъбреците

Повечето хора обичат с носталгия да си спомнят за добрите стари времена. Но не и когато става дума за решаването на някой медицински проблем. Няма лекар или пациент, който да милее по времето, когато ваденето на един камък от бъбреците оставяше дълъг и грозен белег с няколко шева по целия хълбок на пациента. А като имаме предвид, че около 15% от мъжете и 10% от жените страдат от бъбречно-каменна болест (наричана още уролитиаза), ползите от новите безкръвни методи за лечението на това често срещано заболяване помагат на милиони хора по света не просто да се отърват от камъните, но и това да стане сравнително бързо, безболезнено и ефикасно.

Как днес специалистите уролози помагат на хората, които имат камъни в бъбреците или уретера?

Преди всичко е важно да кажем, че въпреки огромното развитие на технологиите, все още няма универсален метод, който да лекува всички камъни и изборът на лечение е индивидуален при всеки пациент, в зависимост от големината на камъка, размера, състоянието на бъбреците и редица други фактори.

Машините и модерната апаратура помагат на специалистите уролози да поставят точната диагноза, но личният контакт с пациента – преглед и консултация – остава незаменима част от лечението и винаги са първа стъпка за извървяване на правилния път към решаването на проблема.
Преди да пристъпи към каквато и да било интервенция за отстраняване на камъните в бъбреците, уролога извършва преглед на пациента и както и няколко основни изследвания.
Най-често първото изследване е ехографското, с което урологът визуализира общото състояние на бъбрека, уретера и пикочния мехур. В допълнение могат да се направят рентгенови снимки и лабораторно изследване на урината.
Когато урологът има ясна представа за размера, вида и локализацията на камъните (наричани още конкременти), предлага на пациента и оптималното лечение.

Както вече казахме, отворените операции, с които едно навремето се вадеха камъните в бъбреците, са почти забравени. Практикуват се в много редки случаи, когато заради специфично състояние или анатомични аномалии няма възможност да се използват новите безкръвни и по-щадящи за пациентите методи.

Защо Д-р Василев?

Д-р Васил Василев е един от водещите специалисти в лечението на камъни в бъбреците с дългогодишен опит в някои от най-големите болници в България. В момента е завеждащ на Направление по Ендоскопска урология в Клиниката по Урология на УМБАЛ „Александровска“ – София. В практика е третирал успешно с лазерно разбиване на камъни над 1000 пациента от цялата страна. Д-р Василев е преминал успешно редица международни обучения и специализации за най-съвременните методи и технологии в урологията и ежедневно работи с високоспециализирана апаратура за диагностика и лечение на камъни в бъбреците, болести на простатата и др.

Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, София е оборудвано с най-съвременна лазерна система за разбиване на камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова лазерна енергия, която се насочва директно върху камъка, а различните функции на лазера позволяват да се работи едновременно в различни режими – Фрагментация – за твърдите камъни и Разпрашаване на ситни песъчинки. Това гарантира бързото разбиване на всички камъни, независимо от състава и твърдостта им до финни фрагменти, които се елиминират без проблем през уретера.

Разбиване с Ултразвук (Екстракорпорална литотрипсия, ЕКЛТ)

Извънтелесното разбиване на камъни е най-разпространения, безболезнен и щадящ пациентите метод за лечение при камъни в бъбреците и уретерите. Приблизително 80% от камъните се третират с този метод и той се препоръчва като първа стъпка на лечение при конкременти с размери по-малки от 2 см. Това е метод, при който конкрементите се раздробяват от ударни вълни, произведени извън тялото на пациента от специална машина наречена литотриптор.

litotriptor-razbivane-na-kamani

Ежегодно хиляди пациенти в България се лекуват с разбиване и вече във всеки голям град има поне един или повече литотриптора. Въпреки че работят с различни механизми за образуване на ударната вълна (електрохидравлични, електромагнитни или пиезоелектрични) принципът на действие на всички литотриптори е сходен – произвеждане на ударна вълна, която се фокусира в камъка. Ударните и ултразвуковите вълни се подчиняват на едни и същи закони на акустиката и реално представляват повишаване на налягането на средата, в която се разпространяват – в случая водата в тялото на пациента, където достигат до камъка и го разбиват. Още за извънтелесното разбиване…

Противопоказания за екстрокорпорална литотрипсия:
• Висок риск от кървене (прием на аспирин или други антикоагуланти, който предварително трябва да се спрат)
• Бременност
• Невъзможност за елиминиране на фрагментите, поради запушване или анатомична аномалия
• Много големи камъни (над 2-2.5 см)

Предимства:
• Бърз и достъпен метод
• Не се налага болничен престой
• Не се налага анестезия
• Нисък риск от усложнения

Недостатъци:
• Ограничения в размера на камъка (по-малък от 2-2.5 см)
• След разбиването, фрагментите от камъка остават и се очаква последващо спонтанно елиминиране с урината
• Често се налагат 2 или повече процедури.

Лазерно разбиване

При неуспех на извънтелесното разбиване или в случаите на камъни, които не са показани за нея може да се използва т.нар. вътретелесно или ендоскопско разбиване на камъни.
Лазерна процедура се препоръчва за камъни в уретерите по-големи от 5 мм., който не могат да бъдат третирани с друг по-консервативен метод (медикаментозно или извънтелесно разбиване например), камъни в бъбрека с размери по-малки от 2 см, при които извънтелесното разбиване е било неуспешно, както и за камъни в пикочния мехур. Лечението с лазер изисква обща анестезия и отнема между 1 и 3 часа, в зависимост от размера и разположението на камъка.

lasern-razbivane-na-kamani-URS

Лазерната литотрипсия е процедура, при коята камъкът се разбива на малки фрагменти. Лазерът е светлина и за да има ефект, той трябва да има пряк контакт с камъка, който обаче се намира в тялото. За да се достигне до камъка, се използват специални инструменти – уретероскопи, с които проникваме в тялото на пациента през естествените му отвори (уретрата), а лазерният лъч се движи по специално оптично влакно с диаметър малко по-голям от конец. По този начин успяваме да пренесем лазера в пряк контакт с камъка, а отделената от него енергия го разбива.

Веднъж разбити, фрагментите от камъка преминават лесно през уретера и се изхвърлят с урината. В някои случаи урологът може да реши да постави стент „Double-J” в уретера, който да улесни елиминирането на фрагментите след лазерната процедура. Понякога изпикаването на фрагментите може да предизвика леки болки и парене при уриниране, но те са краткотрайни и се понасят добре от пациентите. Още за лазерното разбиване…

Предимства на метода:
• Едновременно разбиване и отстраняване на камъка
• Почти 100% успеваемост при условие, че се достигне до конкремента
• Нисък риск от усложнения

Недостатъци на метода:
• Нужда от болничен престой
• Нужда от анестезия
• Риск от травми или руптура на уретера
• Висока цена при използване на лазер

Извънтелесно разбиване:

Лазерно разбиване:

Перкутанната нефролитотомия (PCNL)

Когато камъкът е много голям, по-малко инвазивните методи като извънтелесното и лазерното разбиване не са подходящи и на пациентите се препоръчва перкутанната нефролитотомия. Това е ендоскопска операция, която е много по-щадяща и безболезнена в сравнение с отворените операции, които до преди години бяха единствената алтернатива за лечение на такива големи камъни.

golqm-kamak-babrek-pcnl

При този метод се прави малка дупка на кожата в областта на хълбока, през която със специален уред (нефроскоп) се прониква директно в бъбрека. Това позволява пряк контакт с камъка, който едновремено се разбиват и парчетата се изсмукват навън през нефроскопа. Самото разбиване на камъка се извършва чрез лазерна или ултразвукова сонда и е много ефективно и бързо. В края на манипулацията, в дупката на кожата се поставя тръбичка – т.нар. перкутанна нефростома, която улеснява дренажа на урината и елиминиране евентуланите остатъчни фрагменти или съсиреци. Обикновено нефростомата се сваля след 3-4 дни.
Перкутанната нефролитотомия се извършва в условията на обща анестезия и е по-инвазивен метод в сравнение с извънтелесното развбиване и уретероскопията, като съответно крие и по-големи рискове. Това е причината да се използва в случаите, когато другите по-малко инвазивни методи за лечение са неефктивни – камък по-голям от 2.5 см, отливъчни камъни, множествени камъни. При този вид лечение на камъни се налага по-дълъг болничен престой – средно 3-4 дни. Въпреки че това е малка операция, възстановяваването е много по-бързо и лесно и пациентите в сравнение с отворената операция, с която до преди години се вадеха големи камъни от бъбреците.

Отново най-важното!

В заключение трябва да добавим и нещо много важно. Въпреки че медицината все още не е намерила точната причина, поради която някои хора образуват камъни в бъбреците, специалистите уролози са категорични – оставени без лечение, камъните в бъбреците могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция. Само в някои случаи на по-малки и неусложнени камъни (с размери под 5 мм) пациентите могат да си позволят да отложат лечението. При такива случаи препоръчваме периодични прегледи през 6-12 месеца, тъй като е много трудно предварително да се определи съдбата на конкрементите и трябва да се следи дали те нарастнат или запазват големината си.
Профилактичното наблюдение е препоръчително и за хора, които имат фамилна обремененост с бъбречно-каменна болест. За тях е желателно да се преглеждат при специалист уролог веднъж на 12-18 месеца.

 

НАУЧЕТЕ ОЩЕ ЗА КАМЪНИТЕ В БЪБРЕЦИТЕ

Ако имате въпроси и се нуждаете от съвет от специалист уролог – пишете ни, а ако искате да Ви отговорим бързо и веднага – не се колебайте да ни позвъните на:

тел. 0898 765 649 за директен контак с Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-bubreci-kamani

Задайте вашите въпроси:

243 коментара

 1. Здр.др. Василев.В десния бъбрек на ехография се вижда камък 40мм в пиелома и в 3-те групи чашки по 7-8мм възможен е т.н. кораловиден конкремент.Какво ще ме посаветвате за разбиването или отстраняванетоим.И колко ще ми струва това.Благодаря предварително.

  • Здравейте Георги Георгиев,
   При вас извънтелесно разбиване неможе да бъде направено, защото то е показано при камъни с размери до 2см.Не мога да дам категоричен отговор без да съм видял образните изследвания.Не съм сигурен, но при вас може да се наложи оперативно лечение.Относно цената – първо трябва да преценим кой ще бъде най-добрия метод на лечение при вас.
   Успех!

 2. Г-н Василев имам камак с размери 5-7мм преди пикучния мехур в края уретрата. При направена ехография нямам др камъни в бъбреците, прекарах бъбречна криза макар и в бъбреците да нямам др камъни. Какво бих те ме посъветвали да изчакам или да предприема нещо! Предварително ви благодаря!!!!

  • Здравейте Andrey Mitkov,
   Твърде вероятно е това камъче да излезе само, но ви съветвам да се консултирате с уролог, който би могъл да подпомогне процеса, като предпише медикаменти.
   Успех!

 3. Здравейте д-р Василев.Преди месец направих бъбречна криза. Ходих при уролог и на ехограф видя ,че имам хидронефроза на десния бъбрек и малък камък в уретера. Предписа ми медикаменти, които приемах 10 дни. След две седмици ходих пак и нефрозата я нямаше, но каза че виждал нещо близо до мехура. Продължих да приемам само Уроренал, който пих и преди. След още седмица отново имах болки ниско долу в коренната област. Отново посетих уролога и каза, че отново се е появила нефроза и че имам 4мм камък на 5мм от входа на мехура.Вече трети ден пия отново медикаменти, билки, топла бира и все още няма резултат. Моля за вашето мнение какво да правя. Само да уточня, че съм от Силистра.

  • Здравейте Пламен Иванов,
   Ако продължавате да имате хидронефроза и камъка не излезе сам е необходимо той да бъде разбит.
   Успех!

 4. Здравейте ,
  от 5 м. съм със стент в уретера заради придобита стеноза от камък. Вероятността за операция обаче не е никак малка . Моля за Вашето мнение къде в България са с най-сериозен опит в лапароскопската уретеропластика и като цяло до колко сложна/тежка/рискова е такава операция . Според лекуващият ме уролог, който обаче практикува само отворени пластики, такава операция е почти рутинна

  • Здравейте Георги,
   Аз също извършвам лапароскопски операции, ако желаете може да си запазите час за преглед и да обсъдим вашият случай и какви са възможните варианти за лечение.
   Успех!

 5. Здравейте,
  на 26.06.2020г на съпруга ми е поставен Double J стенд при уретероскопия, с която са извадени 4 малки камъчета, заклещили сте в следствие на литотрипсия. Въпроса ми е кога най-скоро може да бъде изваден поставения ми стенд? Изминали са 11 дни след процедурата, той се чувства добре – може ли да бъде изваден стенда?

  • Здравейте Нели Стамова,
   Добре е стента да остане поне месец, а колко е необходимо да престои може да ви каже оператора, защото той е работил вътре и знае каква е ситуацията.
   Успех!

 6. Здравйте имам отливачен конкримент с размери 23/32(47ммкраниокаудален).Това с лазер ставали, в легенчето

  • Здравейте Стоян Дишкелев,
   Дали е възможно да се разбие с лазер, мода ви кажа след като ви прегледам. Необходима е допълнителна информация за вас и общото ви състояние, на колко години сте, дали изобщо работи бъбрека и т.н. Иначе е възможно да се разбие.
   Успех!

 7. Здравейте,бихте ли ми препоръчали метод за разбиване(ултразвук или лазер) кой е по подходящ.Имам в левия бъбрек камък 10мм а в десния 3мм, и двата са в средна чашка.Преди 2 г в десния имах 12мм но ми го разбиха с лазер и не ми понесе добре но с успех.След 2 г отово се образува 3мм. Направих БУМ и не се вижда камъка(казаха че щом не се вижда значи не може с ултразвук).Какво бихте ме посъветвали?! Благодаря

  • Здравейте Ивайло Иванов,
   Възможно е както разбиване под ултразвуков контрол, така и под рентгенов контрол. Възможно е и лазерно разбиване. При тези размери на конкремента са възможни и трита варианти на разбиване, като най-щадащ за пациента е извънтелесното разбиване.
   Успех!

 8. Здравейте! Жена, на 69 години, с диабет съм. През юли 2021 г. с образно изследване беше установено наличие на камък с размер 7.8 мм. Беше ми препоръчана лазерна литотрипсия, но след като се изчистя от бактерии в урината. Няколко месеца имах Ешерихия Коли, а сега от близо седмица имам Протеус Мирабилис. На практика не успявам да се изчистя от бактериални инфекции и така само се отлага литотрипсията. На всеки 4-5 седмици получавам болезнени бъбречни кризи. Моля да ми пишете каква е полезната стратегия в моя случай. Има ли опция да вляза в болница, там да бъде ликвидирана бактериалната инфекция и веднага след това да се направи литотрипсията?

  • Здравейте Дара,
   Има различни варианти за справяне с проблема. Препоръчвам ви да си запишете час за преглед за да обсъдим случая и да предприемем мерки за решаване на проблема.
   Успех!

 9. Здравейте! Жена на 70 години съм. Имах камък в десния бъбрек с аксиални размери 16/9 мм. Постъпих в болница и първо ми поставиха стенд. След това 20 дни приемах антибиотик Нитроксолин. След това постъпих отново в болница и ми направиха лазерна литотрипсия. Изписаха ме и приемах 20 дни Панцеф. Сега ще влизам отново в болницата за сваляне на стенда. Мина точно месец от разбиването на камъка в бъбрека. Докато приемах антибиотика, се чувствах отлично, но веднага след като спрях приема на Панцеф, настъпиха: усещане за отпадналост, позиви за повръщане и всеки ден вдигам температура до 37.7 градуса. Възможно ли е тези симптоми да да свързани с уринарен проблем в следствие на разбиването на камъка? Нямам чести позиви за уриниране, уринирам нормално, без болка и кръв. Предварително Ви благодаря

  • Здравейте Маша,
   Възможно е тази симптоматика да се дължи на стента, който е във вас. Най-вероятно след свалянето на стента ще се наложи приема на друг антибиотик.
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment