Безкръвно лечение на камъни в бъбреците

Повечето хора обичат с носталгия да си спомнят за добрите стари времена. Но не и когато става дума за решаването на някой медицински проблем. Няма лекар или пациент, който да милее по времето, когато ваденето на един камък от бъбреците оставяше дълъг и грозен белег с няколко шева по целия хълбок на пациента. А като имаме предвид, че около 15% от мъжете и 10% от жените страдат от бъбречно-каменна болест (наричана още уролитиаза), ползите от новите безкръвни методи за лечението на това често срещано заболяване помагат на милиони хора по света не просто да се отърват от камъните, но и това да стане сравнително бързо, безболезнено и ефикасно.

Как днес специалистите уролози помагат на хората, които имат камъни в бъбреците или уретера?

Преди всичко е важно да кажем, че въпреки огромното развитие на технологиите, все още няма универсален метод, който да лекува всички камъни и изборът на лечение е индивидуален при всеки пациент, в зависимост от големината на камъка, размера, състоянието на бъбреците и редица други фактори.

Машините и модерната апаратура помагат на специалистите уролози да поставят точната диагноза, но личният контакт с пациента – преглед и консултация – остава незаменима част от лечението и винаги са първа стъпка за извървяване на правилния път към решаването на проблема.
Преди да пристъпи към каквато и да било интервенция за отстраняване на камъните в бъбреците, уролога извършва преглед на пациента и както и няколко основни изследвания.
Най-често първото изследване е ехографското, с което урологът визуализира общото състояние на бъбрека, уретера и пикочния мехур. В допълнение могат да се направят рентгенови снимки и лабораторно изследване на урината.
Когато урологът има ясна представа за размера, вида и локализацията на камъните (наричани още конкременти), предлага на пациента и оптималното лечение.

Както вече казахме, отворените операции, с които едно навремето се вадеха камъните в бъбреците, са почти забравени. Практикуват се в много редки случаи, когато заради специфично състояние или анатомични аномалии няма възможност да се използват новите безкръвни и по-щадящи за пациентите методи.

Защо Д-р Василев?

Д-р Васил Василев е един от водещите специалисти в лечението на камъни в бъбреците с дългогодишен опит в някои от най-големите болници в България. В момента е завеждащ на Направление по Ендоскопска урология в Клиниката по Урология на УМБАЛ „Александровска“ – София. В практика е третирал успешно с лазерно разбиване на камъни над 1000 пациента от цялата страна. Д-р Василев е преминал успешно редица международни обучения и специализации за най-съвременните методи и технологии в урологията и ежедневно работи с високоспециализирана апаратура за диагностика и лечение на камъни в бъбреците, болести на простатата и др.

Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, София е оборудвано с най-съвременна лазерна система за разбиване на камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова лазерна енергия, която се насочва директно върху камъка, а различните функции на лазера позволяват да се работи едновременно в различни режими – Фрагментация – за твърдите камъни и Разпрашаване на ситни песъчинки. Това гарантира бързото разбиване на всички камъни, независимо от състава и твърдостта им до финни фрагменти, които се елиминират без проблем през уретера.

Разбиване с Ултразвук (Екстракорпорална литотрипсия, ЕКЛТ)

Извънтелесното разбиване на камъни е най-разпространения, безболезнен и щадящ пациентите метод за лечение при камъни в бъбреците и уретерите. Приблизително 80% от камъните се третират с този метод и той се препоръчва като първа стъпка на лечение при конкременти с размери по-малки от 2 см. Това е метод, при който конкрементите се раздробяват от ударни вълни, произведени извън тялото на пациента от специална машина наречена литотриптор.

litotriptor-razbivane-na-kamani

Ежегодно хиляди пациенти в България се лекуват с разбиване и вече във всеки голям град има поне един или повече литотриптора. Въпреки че работят с различни механизми за образуване на ударната вълна (електрохидравлични, електромагнитни или пиезоелектрични) принципът на действие на всички литотриптори е сходен – произвеждане на ударна вълна, която се фокусира в камъка. Ударните и ултразвуковите вълни се подчиняват на едни и същи закони на акустиката и реално представляват повишаване на налягането на средата, в която се разпространяват – в случая водата в тялото на пациента, където достигат до камъка и го разбиват. Още за извънтелесното разбиване…

Противопоказания за екстрокорпорална литотрипсия:
• Висок риск от кървене (прием на аспирин или други антикоагуланти, който предварително трябва да се спрат)
• Бременност
• Невъзможност за елиминиране на фрагментите, поради запушване или анатомична аномалия
• Много големи камъни (над 2-2.5 см)

Предимства:
• Бърз и достъпен метод
• Не се налага болничен престой
• Не се налага анестезия
• Нисък риск от усложнения

Недостатъци:
• Ограничения в размера на камъка (по-малък от 2-2.5 см)
• След разбиването, фрагментите от камъка остават и се очаква последващо спонтанно елиминиране с урината
• Често се налагат 2 или повече процедури.

Лазерно разбиване

При неуспех на извънтелесното разбиване или в случаите на камъни, които не са показани за нея може да се използва т.нар. вътретелесно или ендоскопско разбиване на камъни.
Лазерна процедура се препоръчва за камъни в уретерите по-големи от 5 мм., който не могат да бъдат третирани с друг по-консервативен метод (медикаментозно или извънтелесно разбиване например), камъни в бъбрека с размери по-малки от 2 см, при които извънтелесното разбиване е било неуспешно, както и за камъни в пикочния мехур. Лечението с лазер изисква обща анестезия и отнема между 1 и 3 часа, в зависимост от размера и разположението на камъка.

lasern-razbivane-na-kamani-URS

Лазерната литотрипсия е процедура, при коята камъкът се разбива на малки фрагменти. Лазерът е светлина и за да има ефект, той трябва да има пряк контакт с камъка, който обаче се намира в тялото. За да се достигне до камъка, се използват специални инструменти – уретероскопи, с които проникваме в тялото на пациента през естествените му отвори (уретрата), а лазерният лъч се движи по специално оптично влакно с диаметър малко по-голям от конец. По този начин успяваме да пренесем лазера в пряк контакт с камъка, а отделената от него енергия го разбива.

Веднъж разбити, фрагментите от камъка преминават лесно през уретера и се изхвърлят с урината. В някои случаи урологът може да реши да постави стент „Double-J” в уретера, който да улесни елиминирането на фрагментите след лазерната процедура. Понякога изпикаването на фрагментите може да предизвика леки болки и парене при уриниране, но те са краткотрайни и се понасят добре от пациентите. Още за лазерното разбиване…

Предимства на метода:
• Едновременно разбиване и отстраняване на камъка
• Почти 100% успеваемост при условие, че се достигне до конкремента
• Нисък риск от усложнения

Недостатъци на метода:
• Нужда от болничен престой
• Нужда от анестезия
• Риск от травми или руптура на уретера
• Висока цена при използване на лазер

Извънтелесно разбиване:

Лазерно разбиване:

Перкутанната нефролитотомия (PCNL)

Когато камъкът е много голям, по-малко инвазивните методи като извънтелесното и лазерното разбиване не са подходящи и на пациентите се препоръчва перкутанната нефролитотомия. Това е ендоскопска операция, която е много по-щадяща и безболезнена в сравнение с отворените операции, които до преди години бяха единствената алтернатива за лечение на такива големи камъни.

golqm-kamak-babrek-pcnl

При този метод се прави малка дупка на кожата в областта на хълбока, през която със специален уред (нефроскоп) се прониква директно в бъбрека. Това позволява пряк контакт с камъка, който едновремено се разбиват и парчетата се изсмукват навън през нефроскопа. Самото разбиване на камъка се извършва чрез лазерна или ултразвукова сонда и е много ефективно и бързо. В края на манипулацията, в дупката на кожата се поставя тръбичка – т.нар. перкутанна нефростома, която улеснява дренажа на урината и елиминиране евентуланите остатъчни фрагменти или съсиреци. Обикновено нефростомата се сваля след 3-4 дни.
Перкутанната нефролитотомия се извършва в условията на обща анестезия и е по-инвазивен метод в сравнение с извънтелесното развбиване и уретероскопията, като съответно крие и по-големи рискове. Това е причината да се използва в случаите, когато другите по-малко инвазивни методи за лечение са неефктивни – камък по-голям от 2.5 см, отливъчни камъни, множествени камъни. При този вид лечение на камъни се налага по-дълъг болничен престой – средно 3-4 дни. Въпреки че това е малка операция, възстановяваването е много по-бързо и лесно и пациентите в сравнение с отворената операция, с която до преди години се вадеха големи камъни от бъбреците.

Отново най-важното!

В заключение трябва да добавим и нещо много важно. Въпреки че медицината все още не е намерила точната причина, поради която някои хора образуват камъни в бъбреците, специалистите уролози са категорични – оставени без лечение, камъните в бъбреците могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция. Само в някои случаи на по-малки и неусложнени камъни (с размери под 5 мм) пациентите могат да си позволят да отложат лечението. При такива случаи препоръчваме периодични прегледи през 6-12 месеца, тъй като е много трудно предварително да се определи съдбата на конкрементите и трябва да се следи дали те нарастнат или запазват големината си.
Профилактичното наблюдение е препоръчително и за хора, които имат фамилна обремененост с бъбречно-каменна болест. За тях е желателно да се преглеждат при специалист уролог веднъж на 12-18 месеца.

 

НАУЧЕТЕ ОЩЕ ЗА КАМЪНИТЕ В БЪБРЕЦИТЕ

Ако имате въпроси и се нуждаете от съвет от специалист уролог – пишете ни, а ако искате да Ви отговорим бързо и веднага – не се колебайте да ни позвъните на:

тел. 0898 765 649 за директен контак с Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-bubreci-kamani

Задайте вашите въпроси:

243 коментара

 1. Privet , baba mi ima kamuni v bubrecite i cistit vuzmojno li da mi kajete ako priema mecho grozde shte i pomogne li tui kato na men mnogo mi pomogna. Blagodarq predvaritelno

  • Здравейте Fedq,
   Мечото чрозде действа като слаб уроантисептик и би могло да облекчи симптомите на цистита, но почти сигурно няма никакъв ефект върху камъните. Така че, можете да опитате, но ако няма резултат бих ви препоръчал да се консултирате с лекар.
   Успех!

 2. Здравейте,д-р Василев !
  Преди седмица откриха на синът ми камък –
  ОТЛИВЪЧЕН КОНКРЕМЕНТ В ЛЯВ БЪБРЕК 3,5/ 4 см.
  ОПЕРАТИВНО ЛИ Е РЕШЕНИЕТО ??

  • Здравейте Надежда,
   Без да съм сигурен, тъй като не съм видял точното състояние при сина ви, но мисля че ще е възможно камъка да се разбие без операция. Моля, обадете ми се по телефона.

   Успех!

 3. Здравейте Д-р Василев,
  Имам 19мм камък в бъбречното легенче на десния бъбрек.При последен преглед ми казаха,че бъбрекът ми е подвижен.В изправено положение бъбрекът ми е паднал надолу.Какво е вашето мнение за начина на отстраняване на камъка и повдигане на бъбрека? И какво би ми струвало това? Здравно осигурена съм.
  Благодаря предварително!

  • Здравейте Наталия,
   По принцип камъни с ръзмери под 2 см. подлежат на екстракорпорална литотрипсия – т.е. разбиване с машина. Конкретно във вашия случай трудно мога да кажа категорично кой е най-подходящия метод, преди да видя за каква степен на подвижност на бъбрека говорим, и до каква степен тя нарушава оттичането на урината от него. Това е важно, за да може да се предвиди съдбата на фрагментите след разбиването, тъй като при извънтелесното разбиване те остават в бъбрека и резчитаме след това пациента да ги изпикае. Това се отнася и за птозата (подвижността на бъбрека), тя няма как да бъде коригирана освен оперативно, но тук отново тне мога да кажа дали изобщо се налага това да се прави. Съжелявам, но много трудно бих могъл да ви кажа какво и как трябва да се прави без да видя снимките ви – в крайна сметка те за това се правят, за да ги видим и преценим, а вашето описани, колкото и да е подробно няма как да замени това.
   Успех!

 4. Здравейте, намирам се в чужбина, няколко дни преди да дойда имах болки под ребрата от двете страни ходих на Ехограф, уж било хронично от силна кашлица, но доктора каза че левият ми бъбрек е по-на доло ( не било проблем) а в десният имам малко камъче 2 мм. Личната ми изписа чая на ххххххххх и обезболяващо каза ми само това да пия. Допитвам се до Вас понеже ми е притеснено намирам се в чужда държава, а имам само чаят на ххххххххх като средство за лечение, бихте ли ми казали имате ли наблюдения този чай помага ли, как и има ли шанс това камъче да излезе без ужасната бъбречна криза? Благодаря предварително за отделеното време !

  • Здравейте Пламена,
   Камъче с подобни размери няма как да предизвика бъбречна криза, тъй като уретера е доста по-широк от 2 мм и тези камъчета се „изпикават“ без дори да разберете. Въпросният чай е добър и спокойно можете да го пиете – няма да ви навреди, просто ви препоръчвам 1 път годишно да се консултирате с уролог или да си провите ехография, за да се наблядават тези камъчета да не станат по-големи.
   Успех!

 5. Здравейте Д-р Василев,
  Тази сутрин при уриниране изпитах силна режеща болка в уретера,/по-точно в областта зад главичката/последва леко кървене,което бързо премина.. При следващо уриниране,болка при самото уриниране нямаше,но след него болката беше ужасна,продължи 1-2мин. и премина,това се повтаря при всяко уриниране.Въпроса ми е дали съм изхвърлил камъка или е още там.
  Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте Георги Боев,
   Проблема ви много повече прилича на инфекция на УРЕТРАТА (уретрит) отколкото на камък, но без да ви прегледам няма как да кажа със сигурност кое от двете е. Обикновено след като изпикаете камък, болката изчезва и може да има съвсем лек дискомфорт, докато при инфекция боли точно както го описвате.
   Успех!

 6. Здравейте, д-р Василев!
  Приятелят ми има камъни в бъбреците в размер на 2см. Преди три дни бяхме в болницата и му ги разбиха спешно с лазер. Имаше 2-3 кризи, оттогава само повръща.. Не може да поеме никаква храна, пък и отказва да отидем на лекар. Не знам какво да правя. Колко време би трябвало да продължи този период с отхвърлянето на камъните и дали непрекъснатото повръщане е нормално явление?
  Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте Елиза,
   Не мога да кажа нищо въз основа на крайно недостатъчната информация, която ми давате освен, че по принцип нищо от това, което се случва не е нормално, но все пак понякога има подобни усложнения докато излязат пърченцата, което без да занам как е разбит камъка, има или няма стент, как е самия бъбрек и редица други подробности не мога да кажа до кога ще продължи. Може би трябва да се обърнете отново към колегата, който го е лекувал.
   Успех!

 7. Здравейте, д-р Василев!
  Преди 3 дни направиха лазерно разбиване на камъните в бъбреците на моя приятел. Казаха,че има камък в размер на 2см. Той вече имаше кризи, но ме притеснява фактът, че непрекъснато повръща. Не може да поеме никаква храна, никакви лекарства, сигурно за тези дни изпи повече от 3л. вода, за което си мисля, че е ок. Проблемът е, че отказва да ходи на лекар. Искам да Ви попитам дали е нормално да се повръща по толкова много? Колко би трябвало да продължи този период с отхвърлянето на камъните?
  Благодаря предварително!

 8. Докторе правихте ми скоро литотрипсия интерсува ме за колко време ще падне това което сме разбили и трябва ли да видя нещо докато уринирам до колко време се изчиства става въпрос за камъче в уретрата

  • Здравейте Светла,
   Това е случайно събитие и може да стане на първия час, може на първата седмица, може и на 20-ти ден – наистина няма как да знам и обикновено чакаме 1 месец да се случат нещата. Едва след това решаваме какво да правим и как да процедираме нататък.
   Успех!

 9. Много сам доволен от Д-р Василев. Невероятен доктор.

  Благодаря Ви!!!

 10. Здравейте Д-р Василев имам въпрос към вас ,моля ако е възможно да ми отговорите на кратко да се успокоя.На скоро на 03.11.2015 постъпих в болница по спешност в гр.Стара Загора ,приеха ме защото имах кризи не за първи път и след преглед и ехограф и Уролога който ме прие реши безкръвно чрез уретероскопия -извинявам се но може и да бъркам но дефакто проникване през пикочния канал до бъбрека и да се извади конкремента така де го наричат,Така извадиха камъка и малки песъчинки и работата се успокои след два дена ме изписаха.Та това което ме мъчи и искам да разбера след всяко уриниране в края имам много лошо парене за секунди след което се успокоява ,и струята ми по време на уриниране не е плътна..Това неприятно парене дали е нормално и ще отмине и за колко ако е така.А имам изписани лекарства които пия а те са -(УРИНАЛ и ЛЕФЛОКС 500) и още нещо след колко време може имам полов контакт с половинката.БЛАГОДАРЯ.

  • Здравейте Йордан,
   Мисля ме вече ви отговорих по телефона – не е нормално, но е обичайно да имате такова парене, все пак са ви бъркали през канала и може да е леко наранен. Мисля че ще ви мине след 2-3 дни.
   Успех!

 11. От няколко години съм пациентка на д-р Василев.Изключителен лекар!Сигурна съм, че е най-добрият специалист – уролог в
  България.
  Благодаря Ви, докторе!Желая Ви много здраве и успех!Винаги ще Ви бъда благадарна!
  С уважение и признателност,
  В.Дамянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment