kondilomi-genitalni-simptomi-lechenie

Акценти в статията

 • Гениталните кондиломи са полово-предавана болест, която се причинява от вирус наречен HPV (Human papilloma virus)
 • Засягат еднакво мъжете и жените
 • Въпреки лечението, понякога кондиломите могат да се появят отново
 • Изгледайте ВИДЕОТО за предимствата на лазерното лечение на кондиломите

Гениталните кондиломи, наричани още генитални брадавици са една от най-често срещаните венерически инфекции и едва ли има мъж, който да не е чувал и да не се страхува от тях.

Те се причиняват от човешкият папиломен вирус (HPV), като са открити над 100 разновидности на вируса, 40 от които предизвикват образуване на кондиломи в инфектираните кожа или лигавици на гениталиите.

Как изглеждат кондиломите?

Най-често кондиломите се наблюдават като една или няколко малки пъпчици с белезникав или кафеникав цвят, характерна зърниста и неравна повърхност, подобна на карфиол. Могат да се появят навсякъде – по гениталиите на мъжа и жената, във влагалището, дори по ануса или в уретрата. Реално това се инфектирани с вируса участъци от кожата, които първоначално са малки, но постепенно с времето могат да нарастват както на големина така и на брой, като в някои „запуснати“ случаи могат да достигнат много големи размери.

Вижте галерията със снимки:

Как става заразяването с HPV ?

Заразявенто с човешкия папиломен вирус най-често става по полов път, но той може да се предаде и с ръка или дори само при допир на половите органи. Реално предаването на вирусите става при “търкането” на заразена в здрава кожа, при което вирусите навлизат и инфектират клетките на повърхностния слой на кожата. Най-голямата концентрация на вируса е в самите брадавици, но е важно да уточним, че той може да се открие и във видимо здраво изглеждаща кожа.

Разбира се, заразяването не е “задължително” и не са редки случаите, при които единия парньор да има, а другия да няма кондиломи. От друга страна, от момента на инфектирането до появата на първата брадавица могат да минат няколко седмици дори години и не винаги е възможно да кажем точно от кой партньор и кога е станало заразяването. Възможни са случаи, в които инфекцията да премине към латентна (бавна) форма, без поява на самите кондиломи и при наличие на друга инфекция или някакъв спад на имунитета кондиломите да се появява периодично през целия живот.

УРОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР

„Д-Р ВАСИЛЕВ“

Лазерно лечени на кондиломи

 • Модерен CO2-лазер
 • Без болка, безкръвно,
  отличен естетичен ефект
 • Отлични специалисти
 • Разбиране, внимание, лично отношение
 • Разумни цени

ул. Г.С Раковски №186, София

тел. 0898 765 649

Какви са симптомите?

В болшинството от случаите инфекцията с HPV няма никакви симптоми, освен появата на самите кондиломи. Обикновенно те са неболезнени и могат да се появят на всяко място по мъжките гениталии:

 • Главата на пениса,
 • Около отвора на уретрата или в самата уретра,
 • кожата на пениса (препуциума),
 • основата на половия член,
 • скротума,
 • около ануса и перинеума (между ануса и скротума).

Често брадавиците се появяват едновременно на няколко различни места. Те могат да бъдат с най-различни форми и размери – от розови или розово-кафяви пъпчици разположени по мъжките гениталии, до по-големи кръгли израстъци подобни на карфиол. При нелекуваните случаи, отделните пъпчици могат да се съберат и да достигнат до много големи размери и да добият вид на цветно зеле.

kondilomi-pregled-urologichen-kabinet

Как се диагностицират кондиломите?

Най-често прегледа при специалист е достатъчен за поставяне на диагнозата, въз основата на типичния вид на кондиломите. При мъжете, огледа на гениталиите и ануса е достатъчен, докато при жените се налага гинекологичен преглед за да може да се огледа и влагалището.

В някои случаи поставянето на точната диагноза само “на око” е трудно, дори и от опитен специалист, тъй като съществуват и други кожни образования, които могат да “приличат” на кондиломи:

kondilomi-pregled-urologichen-kabinet
 • Pearly Penile Papules (РРР), са бели образования по пениса, които също са с бял цвят, но се разполагат в 2 или 3 редици точно по ръба на главичката и са заоблени и с гладка повърхност.
 • Молуски или Molluscum contagiosum
 • Различни видове бенки
 • Точки на Фордайс или Fordayce spots
 • Рак на пениса и др.

Това е причината за разработването на различни тестове за улесняване на диагнозата, като понякога може да се наложи вземане на биопсия и изследване на микроскоп.

Тестове за диагностицирането на кондиломи!

При трудности в диагностиката е възможна да се направи т.нар. HPV-ДНК тест, който е изключително чувствителен и много прецизен. С него освен че се установява вирусното присъствие (дори и в много ниски концентрации), може да се определи конкретния вирусен тип и дали става въпрос за инфекция с високо или ниско-рисков за развитие на спиноцелуларен рак на кожата вид HPV.

Защо трябва да се лекуват кондиломите?

 • Защото са заразни и носят голямо количество вирусни частички в себе си и вероятността да се предаде вируса е много по-голяма, когато има активни кондиломи.
 • Някои типове HPV могат да предразполагат към появата на спиноцелуларен карцином на кожата или лигавиците.
lechenie-na-kondilomi

Какво е лечението?

Кондиломите са едни от най-често срещаните полово-предавани болести и от векове се търси “най-ефективния метод” за премахването им. Използват се различни химични, имунологични или физични агенти, с които се цели убиването на инфектираните клетки от кожата и вируса заедно с тях.
Изборът на лечение е много индивидуален и зависи от броя, големината и разположението на брадавиците, като задължително се определя и съблюдава от специалист.

lechenie-na-kondilomi

В практиката се използват различни методи, като общото при всички е стремежа да се отстрани самата брадавица, по възможност най-прецизно, ефективно, безопасно и с най-добър козметичен резултат.

Химични методи

При тях различни видове кремове или химични разтвори се нанасят върху кондиломите:

 • Подофилинът (кондилин) е токсичен агент, който се намазва върху засегнатите участъци и убива инфектираните клетки. Подходящ е за употреба при малки кондиломи или малки групички от кондиломи. Процедурата се извършва амбулаторно, а самото лечението трябва да се повтори няколко пъти и продължава няколко седмици. Подофилинът не е подходящ за големи зони, защото е токсичен, нито пък при бременни.
 • Трихлороцетна киселина – подобно на подофилина, тя по химически път “изгаря” кондиломите, като разрушава протеините в клетките. Тя е по-подходяща при малки и твърди брадавици. като отново лечението се повтаря веднъж или два пъти седмично до пълното изчистване, което в зависимост от големината на брадавицата, може да продължи седмици или месеци. Трихлороцетната киселина не е токсична и може да се прилага и при бременни, защото няма резорбция през кожата.

Удобството на химическите методи е, че те са евтини, но не винаги са достатъчно ефективни и се налагат продължително (понякога месеци) лечение, особено в случаите на множество кондиломи, когато буквално е невъзможно да се “намаже” и “изгори” цялата кожа на пениса.
При тях рядко се наблюдават странични ефекти, като най-често на мястото намазано след 1-2 дни се образува раничка, която зараства 10-12 дни след края на лечението.

Имунологични методи

Аldara (Imiquimod) е локален имуномодулатор под формата на крем, който подпомага имунната система да атакува и разрушава кондиломите. Тя е подходяща при по-големи кондиломи, като се прилага 3 пъти седмично, в продължение на 6 седмици. С нея могат за се третират зони до 2 кв. см, като основните неудобства са, че лечението е бавно, на мястото на приложението и се образуват ранички, както и високата цена. Предимството алдарата пред химичните методи, че рецидивите са много по-редки и може да се използва върху лигавици.

Термично лечение

При този вид терапия, вместо химичен агент използваме много ниска или много висока температура, които “изгарят” кондиломите.

 • Замразяване с течен азот (около -173 градуса по Цлезий) се “изгарят” по-малките видими лезии по кожата. Процедурата не е еднократна, като се повтаря веднъж седмично, в продължение на няколко седмици. В третирата зона се образува мехурче, като мястото зараства за 2-3 седмици.
 • Електрокоагулация – „класически метод“, при който със специален ток лезията едновременно се изрязва и кръвоносните съдове се коагулират. Може да се използва при всякакъв размер лезии, разположени по кожата и по главичката на пениса.

Неудобството при термичните методи е, че те не са много прецизни и може да се засегне и здравата кожа, с тях процедурата е по-болезнена и има риск да се образуват по-дълбоки ранички и съответно да остане малък белег.

„Домашни“ методи и рецепти
Освен посочените по-горе, съществуват множество рецепти и методи от народната медицина, при които за отстраняване на кондиломите се използват чесън, кромид лук, алое вера, сок от смокиня, оцет, рициново масло и редица други. Най-често тези методи са продължителни, трудни за изпълнение и по-скоро с неуспешен или съмнителен резултат от лечението.

Абонирайте се за YOUTUBE канала ни!

За да видите още видеа и интересна информация за кондиломите и модерните методи за лазерно лечение!

Лазерно лечение на кондиломите

Съвременните СО2-лазери са отлично средство за лечение на големи или множествени кондиломи. Специфичната дължина на вълната на тези лазери позволява изпаряване на брадавицата и едновременно коагулиране на кръвоносните съдове, които ги хранят. От друга страна, дебелината на лъча е под 100 микрона, което позволява изключително финно да се третират дори съвсем малки брадавици, без да се засяга околната кожа. Това е особено важно при гениталните брадавици, които растат в богато кръвоснабдени и деликатни зони.

Лазерното лечение на кондиломи на практика е безболезнено като най-често се използва специален обезболяващ крем, който се намазва по засегнатите участъци. Процедурата е кратка, напълно безопасна и благодарение на отличните характеристики на СО2-лазера с отличен козметичен резултат.
На практика, през последните години CO2-лазерната хирургия се превърна в “златен стандарт” в лечението на гениталните брадавици, тъй като представлява бърза, еднократна, безболезнена и ефективна процедура за лечение на всички видове кондиломи.

Лечението гарантира ли излекуване?

Лечението на кондиломите често пъти е трудно и упорито, като има вероятност за повторното им появяване след отстраняване. Това се случва, защото при лечението се премахва самата брадавица, която е с най-голяма концентрация на вирусни частици, но вирусът продължава да живее в кожата и при отслабване на имунитета може да се активира отново. За момента не е открит метод, който да отстрани изцяло вируса от тялото. Това е причината след третирането на брадавиците, да се предписват стимулатори на имунната система (като Изопринозин например), които да засилят имунитета срещу вирусите останали в неактивно състояние в кожата и така да се намали риска от повторна поява или заразяване на партньорите.

Каква е превенцията срещу гениталните кондиломи?

Най-сигурният начин да се предпазите от заразяване е като избягване сексуални котакти с партньор, който има кондиломи. Използването на презерватив значително намалява риска от инфектиране, но той не може да покрие изцяло гениталиите, а само пениса. Това е причината за появата на кондиломи в областта на пубиса или скротума. Вече е разработена и ваксина срещу човешкия папиломен вирус, която обаче е ефективна ако се приложи преди започване на сексуална активност.

Нашите препоръки!

 • Избягвайте случайни и безразборни сексуални контакти, защото използването на презерватив не ви гарантира 100% сигурност.
 • Използвайте презервативи, който освен че намаляват риска от HPV заразяване, Ви предпазват от редица други полово-предавани болести.
 • Наблюдавайте се, и при поява на белезникави пъпчици по половите органи, задължително се консултирайте със специалист и не разчитайте “да минат от само себе си”.

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Лазерно лечение на кондиломи

Урологичен кабинет “Д-р Василев”

Използвани референции:

 • Benefits of Urologic-Dermatologic Consultations for the Diagnosis of Cutaneous Penile Lesions: A Prospective Study.
  Fortier E Jr, Cerruti A, Clec’h CL, Azzouzi AR, Bigot P.
  Clin Genitourin Cancer. 2017 Oct 5. pii: S1558-7673(17)30303-8. doi: 10.1016/j.clgc.2017.09.013.
 • Human Papillomavirus (HPV) Genotypes in Condylomas, Intraepithelial Neoplasia, and Invasive Carcinoma of the Penis Using Laser Capture Microdissection (LCM)-PCR: A Study of 191 Lesions in 43 Patients.
  Fernández-Nestosa MJ, Guimerà N, Sanchez DF, Cañete-Portillo S, Velazquez EF, Jenkins D, Quint W, Cubilla AL.
  Am J Surg Pathol. 2017 Jun 13. doi: 10.1097/PAS.0000000000000821.
 • Dermal dendritic cells in anogenital warty lesions unresponsive to an immune-response modifier.
  Arrese J, Paquet P, Claessens N, Piérard-Franchimont C, Piérard G.
  J Cutan Pathol. 2001 Mar;28(3):131-4.
 • Utilization potential of the CO2-laser in dermal changes
  Happak W, Kuzbari R, Flowers A, Freilinger G.
  Handchir Mikrochir Plast Chir. 1996 Nov;28(6):328-33. German.
 • Treating vaginal and external anogenital condylomas with electrosurgery vs CO2 laser ablation.
  Ferenczy A, Behelak Y, Haber G, Wright TC Jr, Richart RM.
  J Gynecol Surg. 1995 Spring;11(1):41-50.