kruv-v-urinata-info-statiq-banner

Кръвта циркулира в тялото от раждането до последния час на човека. Но защо цветът й е именно червен? Може би с цел да ни предупреди или да ни алармира, че с нас се случва нещо опасно и нередно, в моментите, когато я видим със собствените си очи.

Кръвта в урината, наричана по медицински хематурия е симптом, който в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегван. 

hematuria

Дори да не е свързана с други оплаквания като болка, парене или дискомфорт, дори да е краткотрайна, хематурията категорично не трябва да се пренебрегва. Много често пациентите игнорират проблема и забавят посещението при уролог „… защото нямах болка!“ или с надеждата кръвта да „спре от само себе си“. Нормално в урината не трябва да има кръв и често тя се дължи на банален проблем като цистит например, но в някои случаи забавянето на диагнозата може да коства сериозни усложнения, нуеспех от лечението или дори риск за живота.

Опасна ли е кръвта в урината?

Само по себе си кървенето при уриниране не е опасно и в повечето случаи не може да застраши пряко живота на човек. Опасни са причините за кървенето, защото хематурията може да бъде признак на сериозно заболяване, което да протича скрито и подмолно. Вижте видеото за кръвта в урината и научете най-важното!

Тук е и най-важната задача на уролога – задължително да отхвърли наличие на злокачествено заболяване на пикочоотделителната система и ако се наложи да се използват всички необходими диагностични методи – от обикновеното изследване на урина, до сложни и скъпоструващи изследвания като скенер, ядреномагнитен резонанс или цистоскопия.

Целта е заболяването да се открие, преди да се появи масивна хематурия, със съсиреци и тежка кръвозагуба, най-вероятно става въпрос за вече напреднало заболяване, при което възмогностите за лечение са крайно ограничени.

В зависимост от това дали кръвта в урината е видима с просто око я разделяме на:

  • Макроскопска хематурия, когато човек сам вижда промяна в цвета на урината. Тя става розова или червена. Понякога може да е съпроводена с отделяне на голямо количество съсиреци.
  • Микроскопска хематурия,  когато цвета на урината е нормален, но в нея все пак има повишено количество еритроцити. Тя се открива само при микроскопско изследване в лаборатория.

Какво да правим при хематурия?

razbivane-na-kamuni-ultrazvuk-530

На първо място потърсете професионална лекарска помощ! Може да звучи банално, но ежедневно се срещаме с пациенти, които с месеци (дори години) са отлагали прегледа при уролог или са разчитали на самолечение.

А прегледа нито е страшен, нито е болезнен. На първо място уролога ще ви разпита за всички обстоятелства, свързани с този проблем – Кога е възникнал, има ли други оплаквания като парене, болка и от какво се предизвиква. На базата на тази инфрмация могат да бъдат назначени различни изследвания.

razbivane-na-kamuni-ultrazvuk-530

Общо химично изследване на урина.

Това е изследване на т. нар. „обикновена урина“, която ни дава информация за наличието на еритроцити, левкоцити, белтък или епителни клетки от стената на пикочните пътища. Това е едно лесно, бързо и евтино изследване, което може да даде много информация и най-важното дали става въпрос за кръв или червеният цвят се дължи на нещо друго в урината.

Стерилна урина

При нея пробата урина се дава в стерилен съд (шише за стерилна урина), като целта е търсене на бактерии в урината. Препоръчва се при съмнение за инфекция на пикочните пътища.

Ехография (Ултразвукова Диагностика).

Ехографията е бърз, лесен и безвреден метод за образно изследване на пикочния мехур, простатата и бъбреците. Тя е толкова полезна, че вече направо „задължително“ всеки модерен урологичен кабинет да разполога с апаратура за ултразвукова диагностика на високо ниво. На практика при наличие на хематурия, урологичният преглед ще бъде непълен и незавършен, ако не е извършена ехография на пикочните пътища. Пациентите траябва да са информирани, че за целите на изследването пикочният мехур трябва да бъде много пълен (препълнен), за да могат да бъдат огледани добре и в детайли стените му. Научете още за ехографията!

Компютърна томография с контраст (Скенер с контраст)

Това е рентгеново изследване, чрез което могат да бъдат скенирани всички органи на пикочоотделителната система. Много често пациентите се притесняват от рентгеновото облъчване или въвеждането на контраст, но в случаите когато е необходимо не трябва да съществува и капка съмнение. Тъй като отлагането на това изследване може да забави откриването на заболяването и така да затрудни лечението в последствие.

Цистоскопия

Подобно на гастроскопията иили ректоскопията, цистоскопияте е метод, с който оглеждаме пикочния мехур отвътре. За целта използваме специален инструмент наречен цистоскоп, който разполага със светлинен източник и камера и с който през естествените отвори на тялото (пикочния канал) проникваме в пикочния мухер. В много случаи цистоскопията може да се окаже единственото изследване, необходимо за поставяне на диагнозата. Научете още за цистоскопията!

Чрез нея се вижда максимално ясно вътрешната повърхност на пикочния мехур, като могат да бъдат открити малки по размер тумори, камъни или други заболявания, причиняващи кървене в урината. Благодарение на съвременните гъвкави и тънки цистоскопия, изследването не е болезнено и се прави бързо и лесно, като много често се извършва в амбулаторни условия само под локала анестезия.

Кои са най-честите причини за кръв в урината?

Както вече казахме, хематурията не е диагноза, а симптом на различни болести и състояния, като ще се опитаме накратко да ви представим най-честите причини за нея, някои от които са банални и минават лесно, но някои от тях могат да бъдат „страшни“.

Камъни в бъбрецитеи уретерите

Един от типичните симптоми на бъбречната криза е наличието на кръв в урината. Тя може да бъде микроскопска или макроскопска и обикновено е свързана със силна болка в поясната област (в бъбрека). Урологът лесно разпознава бъбречната криза, тъй като тя протича по характерен начин. В тези случаи хематурията не е опасна и преминава сама с отделянето или отстраняването на камъка.

бъбречна криза

Камъни в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур обикновено предизвикват механично дразнене на лигавицата. Те са условия за поддържане на един хроничен възпалителен процес в мехура. Именно това е причина за кървене в урината особено през активната част на деня, когато камъка „мърда“ в мехура.

Цистит

Циститът представлява възпаление на стената на пикочния мехур, което най-често се дължи на бактерии, проникнали  в мехура отвън – през уретрата и засяга предимно жените. В тези случаи възпалителният процес е причина за лесно кървене от лигавицата на пикочния мехур и попадането на тази кръв в урината. Обикновено кървенето при цистит е съпроводено и с други симптоми като: парене при уриниране, често уриниране, болка при уриниране или чувство за недоизпразване на мехура. Антибиотичната терапия в тези случаи има бърз и добър ефект и с преминаване на острите оплаквания изчезва и кървенето в урината.

Тумори на пикочния мехур или бъбрека

Именно мисълта за злокачествено заболяване е тази, която ужасява пациентите и кара лекарят да бъде внимателен и да проведе един задълбочен преглед. Обикновено злокачествените заболявания на пикочните пътища (особено в ранните си стадии) протичат скрито и безсимпромно. Много често първи симптом при рака на пикочния мехур може да бъде не друга, а само наличие на кръв в урината, като единствен белег. И това кървене да не е придружено от никакви други оплаквания – няма болка, няма парене, няма дискомфорт. Научете още за туморите на пикочния мехур!

Рак на пикочния мехур

Най-често се проявява от време на време като леко розово оцветяване на урината и преминава сама за един два дни без никакво лечение. Това е и причината пациентите да отлагат прегледа и да търсят лекарска помощ при поява и на други оплаквания, а тогава може да бъде късно. Съветите на лекарите са дори и при съмнение, по-добре отделете 15 мин за преглед, отколкото да отлагате дълго време, застрашавайки живота и здравето си.

Заболявания на бъбреците – гломерулонефрити

Това са група заболявания, които се характеризират с автоимунно увреждане на бъбрека, което води до отделяне на червени кръвни клетки в урината. Понякога това може да бъде и единствения белег.

Травми на бъбреците и пикочния мехур

Естествено всеки удар или травма в кръста или корема може да доведо до увреждане на органите на пикочоотделителната система (бъбреци, пикочен мехур). По тази причина е необходимо пациентите да съобщават винаги при прегледа, за дори и на пръв поглед безобидни инциденти, защо това може да се окаже ключът към поставяне на диагнозата. В някои случаи и без травма, а само при интензивна физичека дейност (продължително бягане, тежък физически труд), може да се наблюдава кръв в урината. Естествено при прегледа трябва да се изключат всички други причини за хематурия.

Чуждо тяло в пикочния мехур

Към тази група можем да класифицираме пациенти, при които е поставен уретрален катетър в пикочния мехур или друг тип чуждо тяло като т.нар. стентове (DJ – stent), които се поставят за отпушване на бъбреците. Чуджото тяло дразни непрекъснато нежната лигавица на пикочните пътища и предизвиква епизоди на кървене в урината, особено в моменти на по интензивни физически усилия. Обикновено пациентите са запознати с тези рискове след манипулацията и това кървене не предизвиква притеснение. Както отбелязахме обаче, когато кървенето е с по-голям интензитет трябва да се потърси лекарска помощ и да се съобщят всички предходни манипулации.

Отново най-важното!

Кръвта в урината е един от най-честите симптоми в урологията. Най-често те се дължи на банално заболяване, което не крие рискове, но има и случаи, когато тя може да е признак на коварна болест. Не отлагайте прегледа при специалист във всеки случай на хематурия.

За преглед и ехография при уролог – обадете ни се, за да запазите час за консултация – Урологичен Център „Д-р Василев“ – тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.
Автори на статията: Д-р В. Василев, Д-р В. Йотовски

ЗА ПРЕГЛЕД И ЕХОГРАФИЯ ПРИ УРОЛОГ

Урологичен център “Д-р Василев”