Лазерно разбиване на камъни в бъбреците

Най-съвременна апаратура за лечение на камъни в бъбреците,
уретерите и пикочния мехур

Какво е лазерното разбиване на камъни?

Лазерното разбиване е модерен, безкръвен и ефективен метод за лечение на всички видове камъни, без значение от тяхната локализация – в бъбреците, в уретерите и в пикочния мехур. Процедурата е с кратка продължителност и без странични ефекти, а проблема с камъка се отстранява незабавно.

 

Предимства на лазерното разбиване:

  • Незабавно облекчаване на състоянието
  • Бързо възстановяване
  • Ефективност при всички видове камъни
  • Над 95% успех при лечението
  • Минимален болничен престой
  • Бързо възстановяване

Кога се налага лазерно разбиване?

Най-щадящият метод за лечение на камъни в бъбреците е извънтелесното разбиване, което не е хирургическа операция и се извършва в амбулаторни условия. Когато този метод обаче не е достатъчен за отстраняването на камъните, се налага лазерна операция. Изборът на подходящ метод на лечение е изцяло в ръцете на специалиста уролог, затова е важно, когато пациентите избират къде и как ще се лекуват, да се интересуват както опита на своя лекар, така и от апаратурата, с която ще се извършват манипулациите.

За преглед и консултация при камъни в бъбреците

Урологичен кабинет „Д-р Василев“

0898 765 649

ул. Г.С. Раковски 186, София

Цена на прегледа – 35 лв.

Цена на ехография – 15 лв.

Защо Д-р Василев?

Д-р Васил Василев е един от водещите специалисти в лечението на камъни в бъбреците с дългогодишен опит в някои от най-големите болници в България. В момента е завеждащ на Направление по Ендоскопска урология в Клиниката по Урология на УМБАЛ „Александровска“ – София. В практика е третирал успешно с лазерно разбиване на камъни над 2000 пациента от цялата страна. Д-р Василев е преминал успешно редица международни обучения и специализации за най-съвременните методи и технологии в урологията и ежедневно работи с високоспециализирана апаратура за диагностика и лечение на камъни в бъбреците, болести на простатата и др.

Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, София е оборудвано с най-съвременна лазерна система за разбиване на камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова лазерна енергия, която се насочва директно върху камъка, а различните функции на лазера позволяват да се работи едновременно в различни режими – Фрагментация – за твърдите камъни и Разпрашаване на ситни песъчинки. Това гарантира бързото разбиване на всички камъни, независимо от състава и твърдостта им до финни фрагменти, които се елиминират без проблем през уретера.

Какво представлява самата процедура?

Лазерното разбиване на камъни в бъбреците е ендоскопска (безкръвна) хирургична намеса, която се извършва с упойка, в операционна и с приемане в болница. Най-често при нея се използва спинална (в гърба), краткотрайна венозна или обща анестезия. Обикновено пациентите се изписват на следващия ден, като се назначава обезболяваща и антибактериална домашна терапия.

 

Как се разбиват камъните с лазер?

При лазерното разбиване (наричано още лазерна литотрипсия) се използват естествените отвори на тялото, за да се достигне до камъка, без да се налага да се правят разрези или операции. Най-големите болници в света отдавна са избрали този метод за лечение на камъни в бъбреците като алтернатива на отворените операции, защото лазерното разбиване е доказано безболезнена и съхраняваща пациентите интервенция. Методът представлява достъп до конкремента през естествения отвор на тялото с помощта на специално оптично влакно. Лазерната енергия достига до камъка и го разбива на ситни песъчинки, които след това лесно се отстраняват.

Каква е успеваемостта при лазерното разбиване на камъни в бъбреците?

Методът е изключително ефективен: с над 95% успеваемост, много нисък процент усложнения и минимален болничен престой – средно 1 ден. През последните години качествата и ефективността на лазерното лъчение го превърнаха предпочитан метод за ендоскопско разбиване на камъни. За съжаление, цената на източника на лъчение и сондите, които най-често са за еднократна употреба, е много висока и често напосилна, особено в България, където само няколко урологични клиники разполагат с тази модерна техника.

Всеки ли може да се подложи на процедурата?

Макар и високоефективна, лазерната литотрипсия, като всяка друга хирургическа операция, има своите показания и противопоказания. Окончателното решение за използването на този метод трябва да бъде индивидуално и съобразено със състоянието на всеки отделен пациент.

Как мога да се подложа на процедурата?

Преди да се стигне до лазерно разбиване, първо трябва да преминете през преглед и консултация със специалист уролог, който да се запознае със състоянието ви, да направи ехография и да назначи урологични изследвания. След алмбулаторния преглед, урологът насочва пациента към най-подходящата за него процедура и възможните методи за лечение, както и избора на болница, в която да се извърши ендоскопската операция. Научете още за разбиването на камъни в бъбреците.

Обадете се, за да запазите час за преглед и консултация с Д-р Василев тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини за връзка с нас.

Пациентите за нас

null
За урологичен преглед и ехография
ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС