Какво е пикочен мехур?

Пикочният мехур е кух орган разположен в малкия таз. Той има резервоарна функция и служи за съхранение на урината. Стената му е изградена предимно от муслулни влакна, които се свиват по време на уриниране, за да се евакуира събралата се урина. Отвътре е постлан с тънък слой от клетки, който се нарича епител (преходноклетъчен епител).

 

Какво е ракът на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след ракът на простата, белият дроб и дебелото черво. В статистиката той заема около 5 – 10 % от общия брой на онкологичните заболявания. По–често се среща сред мъжете и във възраста между 60 – 65 години, макар да се наблюдава снижаване на възраста през последните години.

pikochen-mehur-anatomia

Ракът представлява израждане на нормалните клетки в туморни, които губят способноста си да контролират деленето си. По този начин клетките излизат от контрола на организма и настъпва некотролируемо размножаване. За отключване на този процес често е необходимо израждането само на една клетка, която започва да се дели безконтролно и формацията от 1 клетка постепенно нараства и може да засегне съседни органи или да даде далечни метастази.

В 96% от случаите, ракът на пикочния мехур се развива от клетките на епителът покриващ отвътре мехурната стена, който медицински се нарича преходноклетъчен, а тъй като се развива от епителни клетки, се нарича карцином, откъдето идва името му – преходноклетъчен карцином. Той не е едниствениат вид, но тъй като това е най-честият вариант в този раздел съответно ще разглеждаме само него.

Съществува различни степени на злокачественост на преходноклетъчния карцином, в зависимост от това колко раковата клетка прилича на нормалната или се различава от нея. Колкото по–близки са туморните клетки до нормалните, толкова разножаването е по–контролируемо и бавно и съответно ракът е по–малко злокачествен и с по-добра прогноза. При ракът на пикочния мехур това сходство (или степен на злокачественост) се измерва с т.нар грейдинг (G). Според него туморите се делят на:

Високодиференцирани (G1) – доборкачествени с добра прогноза;
Умеренодиференцирани (G2 )– с по – лоша прогноза;
Нискодиференцирани (G3) – лоша прогноза, агресивни тумори.

Другата важна характеристика описваща рака на пикочния мехур е степента на разпространение – т.е. до колко туморък се е разразстнал и дали е засегнал само мехура или и други съседни или далечни органи. В практиката е възприета е т.нар. TNM – класификация, която описва стадия на заболяването:

rak-na-pikochnia-mehur-stadii

TNM (Tumor Node Metastasis) – класификация на стадия на
рака на пикочния мехур – 2002 год.:

T1 – Туморът прониква в субепителиалната съединителна тъкан
T2 – Туморът прониква в мускулната тъкан на п. мехур
T3 – Туморът прониква в около пикочно-мехурните тъкани:
T4 – Туморът прониква в някоя от следните структури:
простата, матка, влагалище, тазова, коремна стени

Степента на злокачественост (Грейдинг) и стадия на рака (TNM), са двете основни и най-важни характеристики, от който в огромна степен зависи както лечението така и прогнозата на пациента.

 

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Ако имате въпроси за рака на пикочния мехур? 

13 коментара
 1. Съпругът ми е на 45 год.Преди месец му откриха карцином в пикочният мехур.Оперираха го по спешност в Токуда – д-р Давидоф.Епикризата му е следната: С67.8 Ca vesicae urinariae Tx Nx Mx и резултат от хистология високодифиринциран G1 папиларен уротелен карцином без инвазии в субепителните тъкани в този материал рТа . Под буквите TNM е написано с химикал ахх.Оставени сме само на наблюдение през 3 месеца.Моля за пояснение относно диагнозата и нормално ли е да нямаме никакво лечение не губим ли време.Благодаря Ви предварително.

 2. Съпругът ми е на 62г. През 2012г му беше правена операция на пикочен мехур. Преди месец го оперираха отново. Беше му направен ТУТУР.
  Окончателната диагноза е Карцином на пикочния мехур.
  Степен на малигнентност: G2 T1 No Mo Клиничен стадий 1 Клинична група 2
  Насочен е към КОЦ по район за провеждане на интравезикални инстилации ММС по схема и проследяване.
  Моля за пояснение на диагнозата. Това ли е правилното лечение ? Необходимо ли е и още нещо?
  Благодаря Ви!

 3. Здравейте Тотка Конова,
  Моля прочетете тази статия за рака на пикочния мехур, където много подробно съм обяснил всичко, за което ме питате. Що се отнася до лечението, мисля че то е съвсем коректно, като горещо ви препоръчвам цистоскопии на всеки три месеца с цел търсене на рецидив. Но така или иначе има много голям шанс лечението да е сполучливо и да не се налагат нови операции.
  Успех!

 4. Darina Todorowa

  Здравейте д-р Василев.
  оперираха моя близка от рак на пикочния мехур при което пикочният мехур беше отстранен.Сега отделянето на урината става с помоща на торбички.От болницата препоръчаха торбички на фирмата covatec но те се отлепят непрекъснато и създават проблеми.Моля препоръчайте откъде да купим надеждни торбички.Благодаря

 5. Здравейте Darina Todorowa,
  Лично аз не знам от къде да се купят конкретните торбички, но най-добре би било да попитате в санитарните аптеки.

 6. Здравейте! Какво означава диагноза: Т 19.1 Корпус алиенум везице оринаре! Ходихме за премахване на камък в пикочния мехур!След операцията болките не престават,те са в областа на бъбрека към гърба!Имаше и кървави съсираци ,вече няколки дни урината е с цвят кола !Казаха ни няма страшно но болките са силни и не престават!От иследванията за седимент на урина е посочено:макроскопска хематурия !Ще съм ви много благодарна око ми отговорите,става жъпрос за майка ми която е на 81г.

 7. Здравейте Стефка Иванова,
  Корпус алиенум везице уринарие означава чуждо тяло в пикочния мехур. Не знам какво точно чуждо тяло са имали в предвид колегите, тъй като диагнозата за камък е калкулус везице уринарие. Каква точно операция са (отворена или през канала) и правили и премахнат ли е камъка? Трудно мога да кажа какво става с майка ви, тъй като реални нямам никаква информация освен, че има кръв в урината и болки – тези симптоми могат да са причинени от десетки заболявания и проблеми. Опитайте се да ми дадете малко повече подробности, а най-добре би били ако ми се обадите.

 8. Димитър Светославов

  Баща ми /72 г./ има диагностициран рак на пикочния мехур, при който беше направен опит за цистектомия, но не можаха да отстранят мехура поради срастване. Моля за съвет какви биха могли да бъдат последващите стъпки.

 9. Здравейте Димитър Светлославов,
  За съжаление, очевидно хирургичното лечение е невъзможно, още повече след опита за цистектомия, когато срастванията са станали много повече отколкото преди нея. Не знам кокнкретно за какъв стадий и тумор става въпрос, но не ви остават много опции освен другите нехихургични методи – лъчетерапия и химиотерапия, които обаче не са радикални методи, а само биха могли да забавят процеса.

 10. Бонева

  Имам карцином на пикочния мехур Т2 G3 NoMo.Предлагат ми отстраняване на целия мехур и правене на нов от черво.Интересува ме дали може това да стане с лапароскопска операция и къде(ако маже).Предварително ви благодаря!

 11. Здравейте Бонева,
  Действително при този стадий, най-подходящото лечение е отстраняването на целия пикочен мехур – т.нар. цистектомия. Последващата деривация на урината може да се направи по много и различни методи, като правенето на нов мехур от черво е една от най-трудните и силно се съмнявам, че в България ще е възможно някой да я направи лапароскопски, което я прави още по-сложна. Със сигурност опита в чужбина е много по-голям.

 12. Димитров

  Здравейте,

  Попадам на тази страница, след като за първи път тази сутрин при ставане открих петно от кръв в предната част на бельото си, а след уриниране през деня се отдели съвсем малко бледа кръв. Бих желал, ако е възможно, да изкажете мнение, а също и да ме насочите, за да получа професионална диагноза.

  Благодаря,

  Димитров

 13. Здравейте Димитров,
  Две трети от урологичните болести са свързани с кръв в урината и за съжаление няма как да изкажа никакво конкретно мнение освен да ви посъветвам горещо да посетите уролог.

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit