rak-na-prostatata-pacienti

Какво представлява простатата?

Простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината и формата на кестен. В нея завършват семепроводите, идващи от тестисите, които пренасят сперматозоидите. По време на еякулация, сперматозоидите се смесват с простатния секрет и образуват спермата. Наличието на мускулни влакна в жлезата и тяхното съкращаване спомага за изхвърлянето на спермата. Освен това, през простатата и преминава уретрата, и по този начин простатата участва в преноса и на урина.

Какво е рак на простата?

Ракът на простатата през последните години заема все по-челно място в класациите за честота на раковите заболявания сред мъжете, като много от актуалните проучвания му отреждат първата позиция и го определят като най-често срещания рак сред мъжете.

rak-na-prostatata

 

Ракът на простатата представлява израждане на нормалните клетки на жлезата. Това израждане нарушава тяхната функция и те започват да се делят и размножават незвисимо от контрола на организма. Скороста на този процес зависи от това колко раковите клетки се различават от нормалните, което определя неговата степен на злокачественост. Колкото повечето раковите клетки приличат на нормалните, толкова ракът расте по-бавно, дава разсейки (метастази) по-късно и съответно прогнозата е по-добра. Въпросната степен на злокачественост се измерва с т.нар. Gleason Score (или сбор по Глисън), за който ще стане въпрос по-късно.

В началните стадии, туморът е малък и е локализиран само в простатата, като постепенно с напредване на процеса, той може да излезе извън нея, да засегне околните тъкани и органи. Ракът може да засегне и далечни органи (метастази), като типичното при рака на простатата е засягане на регионалните лимфни възли, както и костите.

В обобщение ще кажем, че двете основни характеристики, които описват рака на простатата и от които в голяма степен зависи последващото лечение и прогноза – това са степента на злокачественост и степен на разпространение (съответно Сбор по Глисън и стадий).

КЪМ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още статии за рака на простатата:

24 коментара

 1. Здравейте, на 50 години съм.
  При профилактичен преглед стойността на ПСА е 6,9. Последва преглед при уролог който установиобективно състояние: : простатата е неувеличена, гладка, еластична. Изследвания: Ехограф простата – 17 СС
  Мнението на уролога е, че трябва да се направи биопсия. Според него може да има, но може и да няма рак

 2. Здравейте Ангел Ангелов,
  Аз ви съсвтвам да проведете антибиотичен курс, но за съжаление тук няма как да ви предпиша рецепта. След курса да повторите изследването на ПСА и евентуално, ако не е спаднал тогава да пристъпите към биопсия.
  Успех!

 3. Здравейте на 25 години съм от известно време изхвърлям не сперма а кръв злузеста помогнете ми 😟😟

 4. Здравейте Кольо,
  Задължително трябва да дадете материал за микробиологично изследване и възможно по-бързо да посетите лекар за преглед за да започнете лечение.
  Успех!

 5. Здравейт
  Казвам се Тихомир Г. От около двамщ месеца има проблем с еякулацията. Не усещам нищо когато тя настъпва. Ходя по малка нужда 1-2 пъти през нощта. Понякога чувствам нещо като гъдел в тестисите.
  Според вас има ли налични признаци за заболяване на простата и какви са вашите препоръки.

 6. Здравейте Тихомир Г,
  Възможно е да имате инфекция която да е причина за тези оплаквания. Моята препоръка към вас е да си направите микробиологично изследване на еякулат и с готовите резултати да посетите лекар за преглед.
  Успех!

 7. Здравейте, Д-р Василев,

  Имам завишено PSA от 2019г насам. През 6 месеца се изследвам и стойностите са съответно: 8,02; 7,7; 6,8; 8.4. Правена ми е микробиология и резултатът е отрицателен. Простатата е леко увеличена: 42×38. Последно ми беше предписан Адифлокс, който да приемам 28 дена и после пак – PSA тест. Този антибиотик обаче не е много дружелюбен към хора с брадикардия като мен. Въпросът ми е – струва ли си да го приемам този месец или има друг начин за диагностика и лечение? Какво е вашето мнение?

 8. Като добавка към по-горния коментар – на 58 год съм.

 9. Здравейте Свилен,
  Има и други антибиотици с които може да бъде заменен предписаният ви на вас медикамент. С по-добър ефект и по-щадящи. При отказ от антибиотична терапия би могло да се направи ядрено магнитен резунанс на малък таз.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане