По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

60 коментара
 1. Георгиева

  Здравейте, д-р Василев!Баща ми има заболяване – хидроцеле.На всеки 6 месеца чрез пункция източват събралата се течност.Има проблем със сърцето,наложителна ли е операция , на 67 години е .Би ли понесъл такава операция?Разбирам, че чрез преглед най.-правилна би била преценката , но все пак ,каква е Вашата препоръка? Благодаря ,Ви!

 2. Здравейте Георгиева,
  Найстина най-изчерпателен отговор на въпроса бих могъл да ви дам след като го прегледам относно хидроцелето, а дали може да се подложи на такава операция зависи и от състоянието на сърдечния проблема.
  Успех!

 3. Виктория Василева

  Здравейте д-р Василев.На сина ми му направиха операция от хидроцеле,когато беше на 13г.До доколкото знам са направили нещо като резекция на тестиса,нещо са обърнали на обратно и така е зашит.Не мога да го обесня правилно,понеже не знам как се извършва самата операция.Така и не ни дадоха по-подробна информация относно операцията.Операцията му е направена като при апендиксит/там е срязан/.Сега вече е голям на 26г.Въпросът ми е при този вид процедури дали има опасност от невъзможността да има деца.Благодаря

 4. Виктория Василева

  Здравейте Д-р Василев,синът ми беше на 13г когато ме направиха операция от хидроцеле/разреза е като при апендиксит/.Доколкото знам са му направили нещо като резекция на тестиса,или нещо са обърнали на обратно и са го зашили/не знам точно как протича операцията,така и не ни дадоха по-подробна информация/Сега вече е на 26г,въпроса ми е дали има опасност от възможмостта да има деца.Благодаря

 5. Здравейте Виктория,
  Трудно мога да кажа със сигурност, след като дори вие не знаете какво точно са му оперирали, но със сигурност операцията за хидроцеле няма отношение към оплодителната способост и не би трябвало да има проблем.
  Успех!

 6. Радослав Колев

  Здравейте на 22 години съв, преди 4-5 дена бях опериран от варикоцеле на левия тестис, като разреза ми се намира в ляво в непосредствена близост до члена. Днес забелязах, че левия ми тестис е отекал и е станал с почти двоен размер. Това нормална реакция ли е след оперативната намеса? Болки нямам за сега. Докторът/хирургът ми излезе в отпуска за 2 седмици и не мога да се свържа с него, а насрочения ми преглед е чак след 15 дена. Да търся ли спешно друг лекар или мога да изчакам?

 7. Здравейте Радослав Колев,
  Понякога след операция на варикоцеле е възможно да се получи оток и веностаза, тези следоперативни усложнения са индивидуални, но ако все пак нещо ви притеснява е добре да се консултирате с лекаря който е направил операцията или негов колега който го замества.
  Успех!

 8. Георги

  Здравейте на 27 години съм и ми предстои операция от хидроцеле на десния тестис ( събира вода повече от 10 години ,докато разбера че е трябвало отдавна да взема мерки , размера му като обем е равен на 1/2 от бутилка Мин.вода 500 мл. ) Въпроса ми е при този размер ако е от значение кой вид операция е най подходящ – на Бергман на Винкелман или Ингвинална инцизиция ( при последния вярно ли е че може да се избегне периода от 20-30 дни в който да не се вдига тежко ?)

 9. Здравейте Георги,
  Във вашият случай е добре операцията да бъде направена по Бергман или Винкелман-без значение.
  Успех!

 10. Димитър

  Здравейте ! Десният ми тестис е двойно по голям от левия и ми се побира спокойно на цялата длан , на 15 години съм . Изглежда сякаш имам два тестиса на едно място , погледнато отпред . Врикоцеле ли е или хидроцеле ?

 11. Здравейте Димитър,
  Най-вероятно имате хидроцеле, но е възможно да имате и херния.Моят съвет към вас е да споделите с вашите родители и да посетите лекар за преглед и евентуално последващо лечение.
  Успех!

 12. Дани

  Здравейте д-р Василев,
  синът ми е на 2 месеца и 5 дни в сряда 10,01,2018 бяхме на консултация и ни сложиха 2 ваксини в крачетата, от който плака много. В четвъртък вечер като сменях памперса забелязах, че има подутина колкото бадем горе в лявото тестисче близо до чурката. Притесних се да не е получил херня в следствие на силния рев след ваксините и в петък го заведох отново при педиатърката, тя го погледна и каза, че не е херня а хидроцеле, случвало се е при бебетата понеже каналите все още не са им затворени. Каза да не правим нищо ще си минело от самосебеси, само да го наблюдавам да не вземе да се увеличава. Вие като специалист какво бихте ме посъветвали, колко време е нужно да спадне подутината и дали наистина не е херня? Много ми е притеснено.

 13. Здравейте Дани,
  Нам-вероятно става въпрос за хидроцеле както ви е казала педиатърката, често срещано при малките момченца. Дали е херния немога да кажа без да съм го видял детето. За ваше пълно успокоение ви съветвам да се консултирате с колегите детски уролози.
  Успех!

 14. Дидка Добрева

  Здравей Те д-р Василев и аз както всички майки съм притеснена детенцето ми на 2 години е с зачервенен тестес и подут имали причина за тревога

 15. Здравейте Дидка Добрева,
  Нормално тестиса не трябва да бъде зачервен и подут. Моят съвет към вас е детето да бъде прегледано от колегите детски уролози.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit