По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

128 коментара

 1. Здравейте Стойчо Пенев,
  Възможно е да сте получил и хидроцеле в ляво след операцията на десният тестис, което може да наложи операция и на левия тестис. Операция с лазер на хидроцеле не се прави. След време десният тестис трябва да си нормализира размерите.
  Успех!

 2. Въпроса ми е дали като са минали 7 години е възможно да се е увредил тестиса, и дали от антибиотика е станало да нарасне повече, защото си стоеше с еднакви размери така и тази година след този антибиотик нарастна доста повече. Другия месец ще ходя пак на преглед и ако няма друг начин ще се оперирам

 3. Здравейте Калоян Василев,
  Възможно е и да е увреден тестиса, но най-вероятно той е здрав. Операцията е решаване на проблема.
  Успех!

 4. Здравейте Д-р Василев!
  Как се процедира с дете на около 2г.и 7м.имам предвид упойката как се поставя.
  И вроденото хидроцеле може ли да е в следствие на една идея по-радно раждане, заради умотана пъпна връв.
  Посетихме няколко ваши колеги, никой не дава ясна причина за вроденото хидроцеле на сина ми, нито пък обяснват как ще протече операцията в случай, че се наложи такава.
  Тъй като все още изчакват и не гарантират на 100%,че трябва да се оперира!
  Много ще съм ви благодарна, ако поне вие ми дадете някаква яснота.
  Вече 2г.и 5м.ходим по уролози и нищо конкретно!

 5. Здравейте,
  От години имам някакво топче в десният тестис,до скоро нямах проблем. От около двадесет дни имам дискомфорт придружен с поносима болка в дясно от корема продължаваща в десният тестис. На 39 години съм

 6. Здравейте Светослав Славов,
  Не е нормално да имате топче в тестиса. То може да е най-обикновена киста, но е възможно да е и туморна формация. Възможно е тази болка да се дължи на херния. Моят съвет към вас е да посетите лекар за преглед.
  Успех!

 7. Здравейте Мария,
  Няма как да се обясни точната причина за вродено хидроцеле, само може да се преполага. Операцията най-често се прави под пълна упойка, но след консултация с анестезиолог и той определя каква да бъде. За съжаление аз не работя с деца, а повече информация може да получите от колегите детски уролози.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане