По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите).

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

104 коментара
 1. Петър З

  Здравейте, много ще съм благодарен ако отговорите на запитването ми!
  Имах проблем в левия тестис и се оказа доброкачествена киста. Оперираха ме и операцията мина успешно.
  Шева зарастна , но забелязах ,че една вена върху скротума се спира точно където е шева и е леко надута , т.е очевидно шева пречи на кръвта. Видях ,че теситса ми е по-мек от десния и понякога създава дискомфорт. Има всички симтоми на варикоцеле. За съжаление тези симптоми се появиха малко по-късно.
  Говорих с уролога който ме оперира и ми заяви ,че това било болест и няма как да е в следствие на операцията което аз намирам за меко казано абсурдно. Утре отивам на спермограма и след това към уролога за евентуална намеса.
  Какво мислите по въпроса?
  Благодаря предварително!

 2. А

  Здравейте доктор Василев,

  Имам дискомфорт, който прераства в умерена до силна болка. Усеща се във външната горна част на двата тестиса, на нивото на основата на пениса и леко от задната им страна. Усилва се много при продължително стоене (работя на бюро), както и при продължително ходене (понякога дори само 1 км). Ако при стоенето съм по-разкрачен и когато пробвам да ходя така, че да няма търкане между бедрото и тестиса (само за проверка) болката намалява. По време или след секс (както и мастурбация) болката също се усилва много и дори може да трае един-два дни. При докосване не винаги се усеща проблем, но зоната е чувствителна.

  Кожен лекар установи, че имам подобни на стрии черти в областта, но след направени микробиологични изследвания се видя, че няма инфекция. Освен това микробиология на урина и еякулат и общо изследване на урина са без особености.

  Кожния лекар ме посъветва да отида на съдов хирург, за да могат да ми направят доплерова ехография на кръвоносните съдове. Но докато чакам за часа (този петък) открих сайта и статията Ви и ми е интересно и Вашето мнение? Както и това дали преглед при по-специализиран специалист като уролог (например Вас) би дал по-ясна представа за какво става дума и какво да се предприеме.

 3. Николай

  Здравейте. Имам следния проблем.При свършване в спермата си забелязвам желе в формата на червейчета с леко жълтеникав цвят. От доста време имам проблема и искам да ви попитам дали варициколе може да причини такъв симптом.

 4. Виктор

  Здравейте доктор Василев! Имам следния въпрос.Направих си спермограма,но резолтата е лош-азооспермия,усещам лека тежест в левия тестис и ниско долу в корема над левия тестис.Това се получава като седя седнал по дълго време,вървя ли няма проблем.Смятам да посетя уролог.Според вас каква може да е причината,варикоцеле или друго?Благодаря ви предварително!

 5. Здравейте Виктор,
  Твърде възможно и вероятно в такива случаи е да бъде варикоцелето причина, но не са изключени и други причини. Добре е да посетите лекар и да бъдете прегледан за допълнителна диагностика.
  Успех!

 6. Здравейте Николай,
  Нам-честата причина при тези симптоми е наличието на инфекция. Моят съвет към вас е да си направите микробиологично изследване на еякулат и да ви прегледа лекар.
  Успех!

 7. Здравейте Петър 3,
  Кистата и варикоцелето са две различни диагнози и едната няма нищо общо с другата. Няма как шева да пречи на вената и кръвообръюението, защото ако е така тя вече трябваше да се е препълнила и пукнала. Дано със спермограмата всичко да е наред.
  Успех!

 8. Здравейте А,
  Причината за тези болки и дискомфорт който изпитвате мога да бъдат различни. Най-често те се дължат на варикоцеле или херния, но не са изключени и други причини. Моят съвет към вас е да ви прегледа, не дерматолог, а на първо време уролог.
  Успех!

 9. Стоил Караджов

  Здравейте, д-р Василев, Аз съм на 72. От много години (повече от 20) страдам от варикоцеле на левия тестис. При десния тестис съм опериран, преди 30 години, от хидроцеле. Имам нормални полови функции. Съществува ли риск от тромбоемболия? При евентуална операция ще се нарушат ли половите ми възможности? Какъв е рискът при непредприемане на никакви мерки? Необходимо ли е редовното приемане на аспирин или някакви други противосъсирващи средства?

 10. Здравейте Стоил Караджов,
  След като си имате варикоцеле от толкова много години и то не е създавало проблем до момента, е по добре да си остане така и за годините напред. В случай че то не ви създава проблем и си водите нормален начин на живот не предприемайте оперативно лечение. Не е необходимо да приемате противосъсирващи лекарствени медикаменти, ако кардиолог не е назначил.
  Успех!

 11. Димитър

  Искам да попитам относно упойката. Ходих при д-р Стратев в Плевен и се установи, че е необходима операция, но се прави само под обща упойка. Това така ли е или може и местна?

 12. Здравейте Димитър,
  Да така е. Операция на варикоцеле неможе да бъде направена с местна упойка.
  Успех!

 13. Милен

  Здравейте д-р Василев.Имам в левият тестис нещо като бучка,торбичка меко е и незнам какво е.Не ме боли,болки никакви и никаде не усещам.Какво може да е?

 14. Здравейте Милен,
  Могат да бъдат доста неща от нещо нормално анатомично за което незнате, нещо доброкачествено като киста или в най-лошият случай нещо злокачествено. Моят съвет към вас е да посетите лекар за да бъде направен ехографски преглед на тестисите и евентуално да се назначат изследвания при необходимост за да се уточни състоянито ви.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit