По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Изгледайте демонстративното ни видео по темата!


Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

287 коментара

 1. Здравейте, доктор Василев!
  От близо месец имам подута вена по стеблото на пениса ми. Създава ми усещане за парене (щипене) в моменти, в които ставам от седнало положение или се изкашлям. Ще съм благодарен на отговор или поне насока дали това нещо не изхожда от варикоцоле.

  • Здравейте Иван Павлов,
   Варикоцелето най-често в ляво и няма връзка с вените по пениса. Моят съвет към вас е да посетите лекар за преглед. Така без да се види е трудно да се даде конкретен отговор и диагноза.
   Успех!

 2. Здравейте, доктор Василев!
  Бях на уролог защото имах болка в десния тестис и дискомфорт при допир на вените от дясната страна на вените. Той каза че имам разширени вени и от там е болката. Проблем ли е че е от дясно а не от ляво и има ли разлика в операцията в този случай. И също има ли проблем след като ми мине операцията и съм се възстановил да се върна към тренировките в залата без да трябва да се притеснявам от повторни проблеми?

  • Здравейте Boyan Goergiev,
   Разширените вени в дясно са рядко явление, но е напълно възможно. Не е проблем, че е в дясно. Операцията се прави по същият начин. След като се възтановите от операцията може да се върнете в залата.
   Успех!

 3. Здравейте,доктор Василев.От два дена усещам болка в десния тестис,която се усеща надолу по крака и бедрото.Не постоянна.Усещам я когато ходя или лежа на една страна.Като пипам се усеща като разширени вени.Десния тестис се вижда подут.Дали е вариоцеле?

  • Здравейте Djdj,
   Варикоцелето най-често е в ляво и много рядко може да бъде в дясно. Така описаната болка повече прилича като оплаквания при херния. При възпаление на тестиса болката е постоянна, а самия тестис е силно болезнен, твърд и подут. Добре е да посетите лекар за преглед.
   Успех!

 4. Здравейте, имам варикоцеле отляво и ще се оперирам. Месец след операцията има ли болки и трябва ли да се спазват определени правила за да нямам болки – хранене, спорт ?

  • Здравейте Lukash,
   Възтановителният период е някъде около месец. Възможно е да имате тъпи болки в областа на оперативната рана и усеюане за опъване от конците. Спорта и натоварването ще се наложи да ги отложите за месец. По отношение на храненето няма ограничения.
   Успех!

 5. Здравейте докторе. Съмнявам се че имам варикоцеле, защото симптомите които чета за него почти съвпадат. Вече повече от година ме боли периодично левия тестис, особено след еякулация, а сега вече не мога и да еякулирам.
  Видимо нямам подутини и затова не мога да преценя. Последно ходих при уролог и той ми каза без да ме гледа на ехографа, че варикоцелето не боли и затова нямам варикоцеле, но болката си продължава. Вече не знам какво да правя.
  Видимо не ми е подут тестиса, но когато го докосвам дори леко боли. Сутрин нямам болка, но щом стана и се раздвижа, започва тежест и после започва да боли и така до вечерта. Пих на няколко пъти обезболяващи, но вече и те не действат. Болката я усещам в тестиса, над него варира до долната лява част на корема и по вътрешната част на бедрото. Бихте ли ме посъветвали какво да правя?

  • Здравейте Светльо,
   След като колегата е установил, че нямате варикоцеле, а болките продължават е добре да потърсите второ мнение за да се потвърди или отхвърли диагнозата. Оплакванията доста приличат на тези като при херния и добре да се консултирате с коремен хирург.
   Успих!

 6. Здравейте докторе , искам да попитам един въпрос тъй като съм опериран от варикоцеле 7 месец вече има ли вероятност да се върне отново това нещо направих си и нова спермограма от средна олигозооспермия-средна степен общ брой 12,95 милиона вече съм на лека олигозооспермия 21.3 милиона , добре ли са резултатите ще съм благодарен ако ми отговорите

 7. Здравейте, доцент Василев!
  Десния ми тестес е по надолу от левия ,нямам набръчкани вени ,поне аз не ги виждам, това означава ли че имам варикоцеле.Имам направена спермограма, андрофлора и простатен секрет.Вече имам записан час за преглед при вас, но се притеснявам да не се усложни положението!
  Благодаря!

  • Здравейте Димитър,
   Тестисите не стоят в една равнина, единият е по-ниско, а другият по-високо разположен. Дали имате варикоцеле ще се установи по време на прегледа. Няма за какво да се притеснявате.
   Успех!

 8. След колко време от операцията на варикуцеле може да освободим сексуано?

 9. Здравейте излизат ми едни червени пъпчици само където имам вени по тестисите ! Като станат малко по големи и ги горя със оцет.Каква болест е това ? Защото имам огромен срам да посетя Уролог 🙁

  • Здравейте Венцислав,
   Без да се види на живо е трудно да се постави диагноза. Възможно е да е инфекция, може да са кондиломи, но може и да е друго заболяване. Това е кожен проблем и ви съветвам да се консултирате с дерматолог.
   Успех!

 10. Здравейте, доцент Василев! Питането ми е относно рецидив. Преди около 9м ме оперираха от варикоцеле,но вените все още се усещат и има лека болка на определени места при натиск. Операцията ми е в корема от ляво точно като апендицит ,но от другата страна,а в статията прочетох точно това ,че за да не се повтори операцията се прави в корема…

  • Здравейте Мирослав,
   Съветвам ви да посетите отново лекар за контролен преглед с ехография на тестисите за да се проверят отново вените. Анатомично варикоцелето е от ляво в много редки случаи може да има разширени вени в дясно.
   Успех!

 11. Здравейте д-р Василев,
  По време на тренировка във фитнеса започнах да чувствам тъпа болка зад левият тестис.От тогава усещам тази болка само в седнало положение ,когато лежа или съм изправен изчезва .Няма подутини или деформации ,при кашляне няма болка…..Възможно ли е да е херния (опериран съм като малък и от двете страни) или е нещо мускулно ?

  • Здравейте Теодор,
   Тази болка в тестиса по-скоро ми прилича на херния, но най-добре еда се консултирате с уролог или коремен хирург, за да сте сигурен.

 12. Здравейте!Имам два въпроса към Вас.Имам варикоцеле, влия е ли на тестотерона?
  Като реша да си правя операция, трябва ли да си правя спермограма, като имам болки?
  Благодаря Ви предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment