По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите).

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

116 коментара
 1. Здравейте Ясен Топалов,
  Ако варикоцелето не е тежко и не ви създава проблем, като болки, дискомфорт, тежест не е наложително да се прави операция.
  Успех!

 2. Димитър

  Здравейте,
  Искам са попитам колко струва при вас операцията на варикоцеле?Също така дали здравната каса поема част от операцията?Работите ли със застрахователно дружество “евроинс”,благодаря!

 3. Здравейте Димитър,
  Операцията се извършва в болница и се прави по здравна каса за пациенти които са здравно осигурени. Заплащането е около 250лв. Относно фондовете се консултирате с касата в болницата. Там ще получите повече информация как стоят нещата с фонда.
  Успех!

 4. Боян

  Здравейте, имам леко парене на лявата част на скротума, усеща се като затопляне, и в легнало положение се усеща. Имам опасения, че може да е варикоцеле. Само на 19 съм и това много ме притеснява, какви мерки бихте ми препоръчали да предприема?
  Остра болка няма, нито и тъпа, но ми е леко дискомфортно тъй като затоплянето от ляво е силно.

 5. Здравейте Боян,
  Моят съвет към вас е да ви прегледа лекар, защото ако е варикоцеле може да се наложи и оперативно лечение, но може да има и възпаление което трябва да се лекува.
  Успех!

 6. Илия

  Здравейте д-р Василев
  От една две седмици имам истрпване в областта на тестисите и тъпа болка над пениса и проблем с половата активност моя даитеми савет какво мога да направя благодаря

 7. Гошко

  Здравейте д-р Василев на 31 години,и съм женен от 10 години,5 години не можехме да заченем и така тръгнахме по лекари кабинети и така нататак,проблемът се оказа при мен.Пуснахме спермограма и се оказа че сперматозойдите ми бяха доста бавни така да го нарека от изписаните лекарства който ми дадоха се вдигнаха доста но така и не успяхме да заченем по нормален път и така се стигна до инсеминация която от втория опит се получи и така ни се роди един прекрасен син който сега е на 5 годинки.От доста време имам като тежест в ляво на коремната област и под нея към тестисите по точно към левия тестис,поразрових се в интернет и научих за верикоцелето и съм сигурен че имам верикоцеле,мисля че от това ни еможехме да заченем по нормален път,ако се оперирам дали ще имаме подобрение за второ бебче,но и друго много ме притеснява от вчера забелязах малки червени пъпки на тестисите който са точно на кръвоносните съдове прегледах доста стаий но не намерих точно от какво са притеснява ме че в една статия прочетох че при такива каквито имам може да са рак на тестисите.Извинявам се за дългото си изказване но предполагам че трябва да съм по точен за по добра диагноза тук а при урогог ?

 8. Здравейте Илия,
  Нам-малкото което можете да направите е да посетители лекар за преглед и да си направите изследване на тестостерона за полновата активност.
  Успех!

 9. Здравейте Гошко,
  За съжаление тук по интернет, без да ви прегледам диагноза немога да ви поставя. Може да имате варикоцеле, след прегледите които сте имал със сигурност щяха да ви кажат, ако има такова, може да си имате и херния или пък възпаление. Рак на тестисите едвали имате. Моят съвет е да посетите лекар за преглед. По интернет едвали бихме могли дави излекуваме.
  Успех!

 10. Илия

  Здравейте д-р Василев,
  Имам болки в левия тестис, като и друг път съм има подобни, но сега са по-продължителни.
  Едновременно с това имам и болки от вътрешната страна на бедрото, и даже в коляното.
  Дали двете неща са свързани или е някакво съвпадение.
  Преди години, ваш колега ми беше казал, че имам варикоцеле, но не се оперирах тогава.
  Няма изменение във формата и размера на тестиса..
  Може ли да вземам обикновени обезболяващи, н-р аналгин.
  Ще ви бъда благодарен за някаква информация, или препоръка.
  Поздрави,
  Илия

 11. Здравейте Илия,
  Във вашият случай е добре да минете отново на преглед за да се прецени как се развиват нещата с варикоцелето и евнтуално една консултация с хирург защото е възможно да си имате и херния.
  Успех!

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit