По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

209 коментара

 1. Здравейте Иван,
  От написаните оплаквания няма нищо притеснително. Възможно е да имате варикоцеле, но е добре да бъдете прегледан за потвърждаване на диагнозата, а е възможно да напипвате нормални структури за които незнаете. Тестисите никога не са в една равнина, винаги единият е по-ниско от другият.
  Успех!

 2. Здравейте Д-р Василев,
  На 46 год. съм. Преди две години постъпих за операция с платно за ингвинална херния в ляво.По време на операцията хирурга ми каза ,че съм имал варикоцеле което е за оправяне.Казах му ,че така и така ме е отворил да прекъсне вената,но той ми каза ,че не е за него а за уролог това беше през март 2017 год.Три месеца по късно получих рецидив малка подутина на оперативния разрез.Хирурга ми каза ,че ще ме отвори ще направи два шева и готово.Но така и не отидох при него.Прецених ,че не е избрал правилно оперативната таехника за да получа рецидив.Преди година обаче получих ингвинална херния и от дясно , която с бързи темпове се увеличаваше.На 27.11 .2019г. се подложих на операция при друг хирург отново от военна болница Варна,с който се разбрахме ,че ако остане време и анстезиолога е съгласен ще оправи и двата дефекта тоест и рецидива от ляво.Тъй като имаше отражение от лампата и виждах горе долу.Когато започна да отпрепарира херниалния сак за да го резицира,го попитах дали имам и в дясно варикоцеле.Каза ми ,че имам и за моя изненада се съгласи да го оправи .Доста се време загубиха се поизмъчиха докато стане .Даже по едно време изкървих ,но всичко мина.Само ,че не остана време за рецидива в ляво.няколко дни след операцията забелязах ,че десния ми тестис е доста по малък и мек в сравнение с левия,а семепровода в дясно все още е по дебел от левия такъв.Според вас има ли повод за притеснения и дали е възможно да е засегната артерията и за това да не му достига кръв ,следствие на което е по мек.
  Извинявайте за дългото обяснение и ви благодаря предварително.

 3. Здравейте Стоян Кралев,
  Без преглед е трудно да кажа какво се случва, но твърде вероятно е да има засегнат хранещ съд при операцията и заради това десният тестис да е изгубил функцията си. Съветвам ви да посетите уролог за преглед.
  Успех!

 4. Здравейте д-р Василев! На 18 г. съм активен състезател по лека атлетика.На 21 февруари бях опериран от варикоцеле. Колко време след операцията мога да подновя тренировките.
  Благодаря!

 5. Благодяря ви за съвета,ще посетя уролог

 6. Преди 5 дни ми беше направена операция от варикоцеле по метода Паломо . Докторът каза че има шанс 50 на 50 да са пбразува хидроцеле с времето което доста ме тревожи. Вие какво мислите ?Също все още имам леки болки от време на време в тестиса на който беше варикоцелето и се чудя дали това е нормално ?

 7. Здравейте Васил,
  Абсолютно нормално е да усещате от време на врем болка след операцията. Възможно е да появи хидроцеле, но не е задължително.
  Успех!

 8. Здравейте, имам проблем с оплодителната способност. Направих спермограма и показателите бяха доста занижени. Астенозооспермия беше диагнозата, след което се консултирах с уролог и той ми каза, че имам варикоцеле, но не било много ясно изразено, но все пак може да направим операция. Изписа ми видамин е 2х1 по 200 UI на ден и Провирон 3х1 табл дневно в продължение на 3 месеца. Вече 2 седмица пия хапчетата и въпроса ми е може ли без операция да се оправи сперматогенезата? И ако е наложително и направя операцията това гаранция ли е, че ще се оправи сперматогенезата? Незнам какво да правя

 9. Здравейте Мартин,
  Нито медикаментите, нито операцията са гаранция, че спермограмата ще бъде отлична след проведеното лечение. Понякога има благоприятен ефект и медикаментозната терапия и оперативното лечение, но на 100% гаранция няма.
  Успех!

 10. Здравейте,на 46 години съм.Имам някакво дърпане в десния тестис,което се усилва при ерекция.Забелязам и че при еякулация десният ми тестис влиза към корема и аз го избутвам обратно,но това не предизвиква болка.Струва ми се че има и лека подутина горе и в страни на тестиса,която като я докосна изчезва.Дали е нещо сериозно.Благодаря предварително!

 11. Здравейте Димитър,
  От споделените оплаквания няма нищо сериозно което да ви притеснява. Най-вероятно имате асансьорен тестис, което при някои мъже е нормално състояние и не търпи лечение. Чисто профилактично може да си направите преглед за да се потвърди диагнозата.
  Успех!

 12. Здравейте Док.Василев.На 41г.и от две седмици имам болка в левият тестис.Болката е моментна тъпа болка
  .,която отшумява и след около минута пак се повтаря.Все едно го стиска с нещо и после отпуска.Вашият съвет! Благодаря.

 13. Здравейте Валентин,
  Моят съвевт е да посетите лекар за преглед. Болката може да се дължи на леко възпаление, което може да отшуми, но може да се дължи на варикоцеле или херния, а е възможна и друга причина. В случай че е възпаление ще се наложи медикаментозно лечение.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане