По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

192 коментара

 1. Здравейте . От няколко дни съм болен настинка или грип не съм сигурен от мокри крака по цял ден .Започна да ме боли левия тестис нямам деформации или някакви други симптоми трябва ли да се притеснявам.

 2. Здравейте Ivan,
  Не е нормално да усещате болки в тестисите без причина. Аз ви съветвам да посетите лекар за преглед и последващо лечение.
  Успех!

 3. Здравейте ! Преди 1 ден бях на уролог поради болки в левия тестис . Прегледаха ме в легнало положение след което ми направиха ехография и нищо не откриха .Обаче аз имам всички симптоми на варикоцелето като чета сега . Дали е възможно само да се притеснявам или докторите да са се объркали ?

 4. Здравейте! Под левия тестис имам нещо като вена/топче което при легнало и седнало положение сякаш изчезва. Не е болезнено и не ми пречи,но самото му присъствие ме озадачава. Бях на урологичен преглед с ехограф и ми казаха,че няма възпаление или нещо по тестиса,а просто много малка кистичка и да не предприемам нищо. А когато показах въпросното като топче/възел лекарката каза че вероятно е лека форма на варикоцеле и отново да не се притеснявам. Та това долу предполагам няма как да е кистичката? По скоро вена…

 5. Здравейте Васил,
  Възможно е да имате варикоцеле което да не е ясно изразено, но е възможно и да имате херния която дава подобни оплаквания.
  Успех!

 6. Здравейте Цветан,
  За да се постави реална диагноза е необходимо да ви прегледам. Възможно е да имате киста и варикоцеле. От споделените оплаквания не виждам нищо обезпокоително, но е добре да потърсите и второ мнение.
  Успе!

 7. Здравейте, имам установено варикоцеле от двама уролози трета степен. До преди 3-4 месеца нямах никакви проблеми – дори съм правил спермограма и нямаше проблем. Последно време обаче, след интензивни тренировки (футбол, тенис) на следващия ден има болка. След силава тренировка, обаче болка – няма. Какво бихте ме посъветвали?

 8. Здравейте Йордан,
  Бих ви посъветвал да намалите интезивните тренировки, ако болките продължават можеби ще се наложи оперативно лечение.
  Успех!

 9. Здравейте , Д-р Василев
  Преди около 2 месеца при физическо натоварване усетих болка в левия тестис , която в момента още не е отшумяла. Левия тестис в изправен стоеж е по (увиснал) сравнение с другия. Усещам тъпа болка и дискомфорт от лявата страна като се мести по крака , на самата свивка и тестиса. Като се напъна на опипване от лявата страна над тестиса и зад него усещам как се надува някаква (зърнеста) структура, която немога да определя точно какво е. Цвета на урината и спермата е нормален, но се появи парене при самото уриниране. Въпроса ми е дали може да са симптоми за варикоцеле или някаква друга инфекция в случай на това натоварване? Преди това не съм имал никакви оплаквания преди този (напън).
  Ходих преди месец при местен хирург , който ми направи преглед и отрече съмненията за херний. Изписа ми болко успокояващи „Диклопрам“ които приемам ежедневно , но самата болка , тежест и дискомфорт са налице.

 10. Здравейте Nikolai Petrov,
  По скоро оплакванията наподобяват тези на ингвинална херния, но е възможно да имате и варикоцеле. Инфекция със сигурност нямате. Моят съвет към вас е да потърсите второ мнение от хирург и ехография на тестиси.
  Успех!

 11. здравейте!
  ще се радвам, ако ми отговорите тук или на мейл адреса ми… та…
  от поне 1 месец забелязвам на главичката на пениса ми отгоре съвсем лека синка… синина микроскопична колкото върха на топлийка, но никога съм нямал такова нещо… ползвам пенис помпа от отдавна, но проблеми е нямало… освен че малко сякаш се промениха вените отдолу на пениса при ерекция… и кожата най-нагоре на пениса сякаш потъмня леко, а преди си беше с по-хубав цвят 🙂 но това е при посъбрана кожа, инак като я опъна и си розовее нормален цвят си има…
  обаче си купих едно китайско мазило – уж за одебеляване на пенис, и другото мазило уж витамин „е“ течност … може би е от едното мазило… само 1 път намазах… след няколко дни забелязах тази микроскопична синина… може би е микро хематомче на веничка/капилярче, но не изчезва… навярно мазилото е наранило капилярче и то трайно, та да не може да се оправи 🙂 незнам, чудя се 🙂 благодаря за вниманието!

 12. Здравейте Евгени,
  Трудно е да отговоря без да ви прегледам, за диагноза така може само да се предполага. Моят съвет към вас е да се консултирате с дерматолог, защото това по-скоро е проблем свързан със кожата.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане