Какво представлява фимозата?

В отпуснато състояние, главата на пениса е частично или пълно покрита от лесно подвижна и тънка кожа, наречена препуциум. Препуциума представлява кожна гънка, която по време на ерекция се придръпва назад и се изглажда, което позволява свободното удължаването на пениса (виж схемата на нормален пенис).

normalen-penis

Фимозата е състояние, при което отворът на препуциума е по-тесен и не еластичен, което затруднява свободното заголване на главата.

Срещат се две отделни форми на фимозата, които се различават по причините на образуването и съответно лечението им – физиологична и придобита.

 

Физиологична (вродена) фимоза

Обичайно момченцата се раждат с т.нар. физиологична фимоза, която е нормална, обичайна и очаквана, като се среща при приблизително 90 % от децата. Тя се  се дължи на незрялост на органа и слепване между препуциума и главичката на пениса. Постепенно, при израстването на детето, кожичката се отлепва и така с течение на времето препуциумът се отпуска, а главата започва да се заголва изцяло (5-7 годишна възраст).

fimoza-pri-deca

Обикновено физиологичната фимоза не изисква активна лекарска намеса, като е достатъчно родителите при всяко къпане на детето леко и нежно да се опитват да заголят главичката, без насилствено дърпане и теглене. Вече не се препоръчва практиката от близкото минало на т.нар. насилствено заголване, при което освен излишната болка и неприятното преживяване за детето, могат да се нанесат микро-травми, които в последствие да са причина за придобита фимоза.

Грижи за пениса при обрязани момчета

Много е важно ритуалното образване да се извърши от квалифициран лекар! Това често се прави още на третия ден след раждането или през първите седмици. Нормално е да се наблюдава леко отделяне на жълтеникава течност и зачервяване на главичката. Това означава, че зарастването протича нормално. Нужно е единсвено да се поддържа стриктна хигиена в областа на обрязването.

 

Придобита (патологична) фимоза

Придобитата фимоза е различна от вродената. Тя е характерна за по-зряла възраст и се появява при пациенти, които не са имали проблеми преди това. При нея препуциума става твърд, като в ерекция при заголване на главата кожата стои като стегнат пръстен.

fimoza-pridobita

Най-честите причини за нея са:

 • Следствие на възпаление на препуциума и главичката (т.нар. баланопостит)
 • Диабет, при който инфекциите на пениса са по-чести
 • Lichen sclerosus et atrophicus на препуциума – заболяване с неизвестна причина, което води до образуване на склеротични и нееластични участъци по кожата и съответно стесняване на отвора на препуциума
 • При неправилно зарастване след скъсване
 • Травма и др.

Д-р Василев за фимозата и обрязването

Демонстрационен клип на фимоза

За да видите още видеа и интересна информация за фимозата и модерните методи за лазерно обрязване и лечение, посетете YouTube канал ни и не забравяйте да се абонирате:

Абонирайте се за YOUTUBE канала ни!

Какви са оплакванията при фимоза?

Невъзможноста на препуциума да се отпусне води до болезнено, а понякога дори невъзможно заголване главата по време на ерекция.

При по-тежките форми, стеснението на кожата е толкова голямо, че половия акт е силно болезнен и неприятен, като някой пациенти дори избягват да го правят. Понякога, по време на полов акт е възможно да се получат малки разкъсвания на кожичката (рагади), които също са силно болезнени. При зарастването на тези малки разкъсвания остават микро-белези, които допълнително намаляват еластичността на прупуциума и с времето състоянието (фимозния пръстен) става все по-тежко – реално се получава един порочен кръг, тъй като всяка ерекция и полов акт водят до постепепенно задълбочаване на фимозата.

От друга страна, затрудненото заголване на главата, компрометира хигиената, тъй като всяко измиване е неприятно, а пациентите гледат да го направят колкото може по-бързо или въобще го пропускат. Това води до задържане на смегма и микроорганизми и по-чести  възпаления – т.нар. баланопостит, които допълнително влошават състоянието.

 

Как се лекува фимозата?

Лечението на фимозата е два вида – консервативно (с медикаменти) и оперативно. Неоперативното може да се предложи при леко изразена фимоза и нежелание за операция. Използват се различни кортикостероидни кремове, като обаче ефектът от тях е несигурен и най-често нетраен.

Най-сигурният метод за лечение на фимозата е оперативният. Операцията се нарича обрязване или циркумцизия (от латински circum – около и caeder – режа), като целта и е “циркулярно” да се отстрани стеснения участък на препуциума. Получения дефект се зашива с фини, резорбиращи се конци, които след около 15 дни падат сами.

obrqzvane-fimoza

Операцията най-често се извършва с локална анестезия и се понася отлично от пациентите, въпреки че мъжете обикновено са много изплашени преди нея (което е съвсем нормално). Съществуват различни техники и методи за извършване на циркумцизията (със скалпел, с ток, с лазер, с различни видове хирургични клампи или инструменти), но в крайна сметка, тъй като това е козметична операция на най-важния орган за мъжа, към нея да се подходи сериозно и да се извърши прецизно и естетично.
Представяме ви кратко демонстративно видео на лазерно обрязване и отличните характеристики на този модерен метод за лечение на фимозата:

След операция, болките са напълно поносими и връщането към ежедневните дейности е възможно още на следващия ден, като сексуалните контакти могат да се подновят едва след пълното зарастване на кожата, което става след 20-25 дни. Научете защо лазерното обрязване превъзхожда класическото.

ЧЕСТИ ВЪПРОСИ ЗА ФИМОЗАТА

Парафимоза

Парафимозата е усложнение на фимозата, което се получава, когато след заголване на гавата на пениса, стесненият участък не позволява  кожата да се върне обратно. Получава се пръстен, който стяга и притиска главата на пениса. Това притискане води до нарушение на кръвоснабдяването с допълнителен оток на галавата, която се подува и връщането на кожата става още по-трудно. Парафимозата се причислява към спешните състояния в урологията, тъй като това продължително притискане и оток на главата, може да доведе до нейната накроза.

parafimoza

Как се лекува парафимозата?

Обикновенно първо се прави опит за връщане (репониране)  на кожата от специалист уролог. Той може да използва специален гел съдържащ локална упойка.

Ако кожата не успее да се върне обратно върху главата, може да се наложи извършването  на малък разрез откъм гърба на пениса (дорзумцизия). Това обикновенно е достатъчно за да се освободи стеснението и кожата да се върне.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

Допълнителна информация за фимозата >>

Обадете се, за да запазите час за консултация в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

За преглед при фимоза

Урологичен Център “Д-р Василев”

253 коментара

 1. Здравейте д-р Василев на 40 години съм, имам чести зачервявания по главичката и на кожата на пениса от много години ,но винаги ми минават за един два дена след измиване със интимен гел ,предполагам че е хронично и също на нервна почва тъй като съм доста притеснителен ,последно ходих на дерматолог и ми изписа АДЕРМА ЛОСИОН ,мога ли да използвам Банивал крем или няма смисъл щом ми минава бързо , миналата година идвах при вас и бях изключително доволен, имам Хидроцеле и за сега нямам никакви проблеми ,Не знам да ли да си запиша час при вас за тези зачервявания на пениса.Благодаря ви.

 2. Здравейте Мони Рашев,
  Мисля, че е добре да спазвате съветите на колегата дерматолог. Макар и проблем свързан с пениса той е проблем на кожата на пениса. По-добре е да не експериментирате за да не се влошат нещата.
  Успех!

 3. здравейте мисля че имам вродена фимоза (на 14 години съм) и не мога да заголя главичката си или ако се опитам става не чак толкова лесно. какво ще ме посъветвате дали ще мога да дойда при вас за операция ако се наложи евентуално? Благодаря предварително!

 4. Здравейте Калоян,
  Първо ви съветвам да споделите с родителите си за проблема който имате, защото сте непълнолетен и е необходимо тяхното присъствие по време на прегледа и разрешение за оперативно лечение, ако се наложи такова. Най-вероятно имате фимоза от написаните оплаквания стигам до това заключение. Необходимо е да си запазите час за преглед и ако се потвърди диагнозата да се насрочи дата за операция.
  Успех!

 5. Здравейте моят въпрос е дали е възможно лечението на фимоза без оперативна намеса ако тя е в лека форма!

 6. Здравейте Д-р Василев,
  Имах насрочена дата за операция от фимоза преди въвеждането на извънредното положение /беше за 25 март/. Тъй като нещата не изглеждат драматични и спешни, има ли някаква яснота кога ще се възобновят плановите операции при вас?
  Благодаря и със здраве!

 7. Здравейте Красимир,
  На този етап все още се работи в спешен порядък. Когато има яснота по въпроса със плановите операции ще бъдат уведомени всички пациенти.
  Успех!

 8. Аз имам нещо бяло като залепнало на главичката. От какво може да е

 9. Здравейте,
  имам въпрос, колко струва операцията и винаги ли е наложително хирургическа намеса. Как можем да преценим степентта на фимозата (разбира се, че осъзнавам нуждата от лекарски преглед), но притесненията ми са големи! Поздрави!

 10. Здравейте Симеон,
  Цената на операцията е 350 лв, а степента може да се определи след преглед и взависимост от оплакваният на пациета.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане