През последните години в ежедневната урологична практика навлязоха различни и нови техники за лечение на увеличената простата. Някои от методите се наричат безкръвни, тъй като при тях се използват естествените отвори на тялото (в случая уретрата) и не се прави разрез на кожата. Могат да се използват различни агенти – ток, плазма, лазери и др. Макар да са наричани „безкръвни“, всички тези нови методи в същността си остават операции, които се извършват от лекари – уролози. Нито лазерите, нито токът оперират сами – те са просто различни средства за рязане, които се контролират от хирурга и въпреки огромния напредък на технологиите, уролога все още си остава основния фактор за качеството на операцията.

Интернет, пресата, медиите изобилстват от множество статии и рекламни материали, следствие на което очакванията и представите на пациентите много се различават от реалността и често очакват едва ли не „магическо“, безкръвно и безболезнено излекуване на простатата. В действителност всеки метод за оперативно лечение на простатата има своите преимущества и недостатъци. В тази връзка Ви представяме сравнителна таблица между различните безкръвни оперативни техники описани в предишните раздели и класическата отворена операция на простатата:

bezkruvni-operacii-na-prostatata
Източник – Европейска Асоциация по Урология

Както се вижда от таблицата, все още няма универсален метод, който едновременно да е безкръвен, с минимален болничен престой, минимално време на носене на катетър, максимално ефективен и съответно с ниска цена. Избора на подходящия метод при всеки пациент е индивидуален, съобразен с неговото състояние предпочитания и очаквания.

Автор: Д-р Васил Василев – специалист-уролог

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още статии за увеличената простата:

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане