През последните години лазерните технологии все по-широко се използват при хирургията на простатата.

Използват се различни видове лазери, който имат специфични характеристики, но приципа при всички е сходен – използване на голямото количество енергия, пренасяна от лазерния лъч за изрязване или изпаряване на простатната тъкан.

Двете основни техники, които се използват при лазерните операции са: енуклеация и вапоризация (изпаляване) на простатата.

При лазерната енуклеация, с помощтта на лазера уролога навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула. Принципа е подобен на отворената операция, само че тук достъпа не през корема, а през канала (уретрата) и за излющване на простатата не се използва пръста на уролога, а лазерният лъч. Излющената (енуклеирана) простатна тъкан се избутва в пикочния мехур, където със специален инструмент (морселатор)  се раздробява и изсмуква навън. Високата енергия на лазерната енергия „изпича“ (коагулира) кръвоносните съдове, което на практика прави този ветод безкръвен.

laserna-enukleacia-na-prostatata

Процедурата обикновенно се извършва под обща или спинална упойка. В края на операцията се оставя единствено уретрален катетър, през който се пуска промивната система. Катетърът се сваля след 24-48 часа и пациентът се изписва.

Възможно е след лазерната операция, при уриниране да има кръв е урината за известен период от време, който отшумява. Възможное развитие на ретроградна яекулация – състояние, при което при оргазъм спермата не излиза през члена, а отива в пикочния мехур.

Предимства на метода:

 •  Кратък следоперативен период – обикновенно пациентът се изписва на 24 час;
 •  Няма намалена работоспособност, макар да е хубаво известно време да не се вдигат тежки предмети над 5 кг и да не се кара велосипед;
 •  Няма оперативен разрез и кожен белег;
 •  Почти няма кървене и може да се препоръча на хора със сърдечно – съдови заболявания, такива шриемащи антикоагуланти и др.
 •  Може да се използва и при много големи простати;

Недостатъци на метода:

 •  Сравнително вискота цена, особено в България, тъй като все още се налага пациентите да доплащат.

Още статии за лазерните операции на простатата:

2 коментара

 1. Здравейте д-р Василев,
  Моля за информация за цена при лазерна енуклеция на увеличена простата? Простатата ми е уголемена 3 пъти, над нормата. За сега имам препоръка за биполярна трансуретрална резекция на простатата от д-р Рангелов.
  Благодаря Ви предварително!
  С. Ташев

 2. Здравейте Сергей Ташев,
  Операцията струва около 2000лв доплащане за консумативи които здравната каса не поема.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане