operacii-na-uvelichena-prostata

Само по себе си наличието на увеличена простата, не е показание за оперативно лечение. Редица фактори влияят на това решение, което зависи както от степента на простатното уголемяване, тежестта на симптомите, натъпилите усложнения, така и от личните предпочитания на пациента. Решението за опреция не е едностранно и трябва да се вземе след разговор с уролог, като се обсъдят всички възможности за лечение.

Оперативно лечение се препоръчва в следните случаи:

  • Когато симптомите се влошават, въпреки провежданото лечение
  • Когато настъпят усложнения от ДПХ, или има голям риск от такива
  • Неспособност за уриниране (задръжка на урината)
  • Камъни в пикочния мехур
  • Бъбречна недостатъчност
  • Чести рецидивиращи инфекции
  • Често рецидивиращо кървене (хематурия)
  • Странични ефекти налагащи спиране на медикаментозното лечение

Операциите на простатата се делят на два основни метода:

Ендоскопски (безкръвни) операции – съвременното оперативно лечение на ДПХ. Същественото при тях е, че не се използват разрези на кожата. Достъпа е през естествен отвор на тялото – през канала на на уретата се вкарват специални инструменти, с които се отстранява жлезата. Наричат се трансуретрални. Тук може също да поделим манипулациите на няколко основни вида – резекции, енуклеации и вапоризации:

Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП) се извършва, като се използва ток за “нарязване” на жлезата на отделни парчета, които се еакуират със специални инструменти.
Лазерни енуклеации – чрез лазерна сонда простатната тъкан се „отделя“ прецизно от простатната си капсула. Получава се един блок простна тъкан, който се раздробява и евакуира чрез специален инструмент. Това е най-съвременния метод за лечение на ДПХ, при който в зависимост от опитноста на хирурга почи няма ограничение в размера на жлезата. Осигурява минимално до липсващо кървене, минимален престой в болница и бързо сваляне на уретралния катетър. Недостатък е единствено високата цена;
Лазерна вапоризация – чрез високоенергийна лазерна сонда простната тъкан се „изпарява“ (вапоризира). Тук лазерното влакно е консуматив зависим от големината на жлезата, от което зависи и цената, която обаче е по – ниска от лазерната енуклеация. Недостатък е липсата на материал за изследване от патоанатом.

Вижте видеото с обяснения за оперативното лечение на увеличената простата:

Отворени операции – чрез разрез в долната част на корема се достига до пикочния меур, който се отваря и с пръст се отделя простата от капсулата си – принцип подобен на този при лазерната вапоризация, само, че от „горната страна“. В реномираните клиники понастоящем се използва само при специални показания – много големи простати, множество камъни в пикочния мехур, дивертикули (торбовидни разширения) на пикочния мехур. Недостатъци са нуждата от коремен разрез и удължения период на неработоспособност и носене на уретрален катетър за до две седмици.

Предимствата и недостатъците на различните хирургични и безкръвни методи са разгледани по-подробно в следващите раздели:

ОТВОРЕНА ОПЕРАЦИЯ
ТРАНСУРЕТРАЛНА РЕЗЕКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА
ЛАЗЕРНА ЕНУКЛЕАЦИЯ НА ПРОСТАТАТА
ЛАЗЕРНА ВАПОРИЗАЦИЯ НА ПРОСТАТАТА

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още за оперативното лечение на простата:

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане