Отворената операция за ДПХ се извършва под обща или спинална упойка. Урологът прави разрез в долната част на корема, преминава се през коремната стена и достига до пикочния мехур, който се отваря. Простатната тъкан се отстранява мануално, с пръст, като хиперплазиралата тъкан се отделя от собствената си капсула. На практика след операцията не се премахва цялата простатна жлеза, а остава нейната капсула. В пикочния мехур се поставя катетър, който излиза през уретрата и специална тръба, която излиза през кожата(цистостома). През тях се пуска промивен разтвор. Около пикочния мехур, се поставя още една допълнителна тръба – дренаж. Цистостомата и дрена се свалят на 4 – 5 ден, а катетърът се сваля на 10 – 15 – и.

otvorena-operaciq-uvelichena-prostata

Възможно е при уриниране да има кръв е урината за известен период от време, което отшумява постепенно. Възможно е развитие на ретроградна яекулция – състояние, при което по време на оргазъм спермата не излиза през члена, а отива в пикочния мехур.

Преди навлизането на трансуретрланите (безкръвни) методики, това бе основната операция за увеличена простата. При откриването й в началото на XX век тя е революционна, като днес почти е изместена от безкръвните методи, но все още намира приложение в някои случаи.

Предимства на отворената операция:

  • Препоръчва се при големи простати – над 70 – 80 кубични см;
  • Препоръчителен метод при свързани с простатата заболявания на пикочния мехур – камъни, торбовидни разширения (дивертикули).

Недостатъци на отворената операция:

  • Дълъг следоперативен период – пациентът остава в болница 7 – 10 дни. След изписването са необходими още 4 – 6 седмици за пълно възстановяване.
  • Операцията нерядко е свързана с обилно кървене и не се препоръчва за хора, вземащи лекарства за „разреждане на кръвта“ или при хора с проблеми при кръвосъсирването.
  • Козметичен дефект – оперативен белег на кожата;

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане