Това е най-честата операция при Доброкачествена Простатна Хиперплазия (ДПХ). Целта е да се премахне (изреже) увеличената част на простатата, която затруднява пътя на урината. Извършва се през уретрата (трансуретрално), без да се правят разрези на кожата и за това често се нарича безкръвна. Използва се спинална (в гърба) или обща упойка.

uvelichena-prostata-TUR-P

При ТУР-П се използва специален инструмент, наречен резектоскоп, с който уролога прониква в уретрата и изрязва отвътре увеличената простата. Рязането се извършва чрез специална бримка (подобно на косачка) и високочестотен монополярен или биполярен електрически ток. По време на процедурата, простатата се нарязва на малки парченца, който накрая се евакуират от пикочния мехур. Операцията завършва с поставяне на катетър, през който изтича урината и едновременно се включва промивна течност, която измива мехура и предпазва от образуване на съсиреци, които да го запушат. Обикновено, промивната течност се спира след 12-24 часа, а катетъра се сваля на 3-4 ден след операцията. Болничният престой при ТУР-П варира, като обикновено пациентите се изпосват на 1-2 ден, като катетъра се сваля допълнително.

Вижте демонстрационен видео-клип на биполярна, трансуретрална резекциа на простатата:

Предимствата на трансуретралната резекция, която се определя като първата безкръвна операция пред отворената операция са толкова много, че двата метода трудно биха могли да бъдат сравнявани:

  • Липса на разрез и съответно белег
  • Много по-кратък болничен престой
  • По-кратко носене на катетър
  • По-добра поносимост от пациентите

ПРОДЪЛЖЕТЕ КЪМ ЛАЗЕРНА ЕНУКЛЕАЦИЯ НА ПРОСТАТАТА

Автор: Д-р Васил Василев

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още за безкръвното лечение на увеличена простата:

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане