По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

185 коментара

 1. Здравейте, имам малко по размер хидроцеле трябва ли да се направи операция или да се изчака да стане по-голямо

  • Здравейте Димитър Стайков,
   Ако хидроцелето не ви пречи, по-добре не го пипайте. Моят съвет към вас е само да го наблюдавате и когато създаде проблем да се подложите на операция.
   Успех!

 2. Здравейте, Д-р Василев. След операция по Бергман какъв е шансът за неуспех? Нормално ли е да имам оток и до колко дни? Беше ми назначено да пия два вида антибиотик арилин и вивекс и да промивам с марля напоена с риванол и спирт докато тестисите са повдигнати. За момента нямам началната болка около мястото на шева, и хидроцелето изглежда като ‘спукано’, но все още левият тестис е доста голям и затова търся второ мнение относно периода в който това е нормално.

 3. Вредно ли е 10 дни след операция да получавам ерекция и да еякулирам без маструбация? Проблем ли е за възстановяването, ако това се случва? И добре ли е да се охлажда с лед след като вече е минало повече време?

 4. Здравейте, Д-р Василев преди 3 дни съм опериран от кистозно хидроцеле , нямам предписани антибиотици да попитам до колко време може да се еякулира и възобнови полов акт.

 5. Здравей те д-р Василев,внучето ми е на
  4-месеца ,и има хидроцеле,и в пирогов не съветват за операция,опасна ли е операцията?
  И най вече казаха с пълна упохка,това опасно ли е?

  • Здравейте Емил,
   Колегите детски уролози се занимават основно с деца и имат много натрупан опит в годините. Тяхните съвети са много по-полезни. Хидроцелето при деца е често срещано, а лечението е оперативно. При дете операция без пълна упойка няма как да се случи.
   Успех!

 6. Здравейте, имам хидроцеле потвърдено е от уролог преди 2-3 месеца. Нарастнало е до размер на яйце и се усеща, че има налягане. Планирам операцията за края на юни месец, но ме притеснява, че вече има налягане, чувство за тежест и понякога лека болка. Може ли това да наруши производството на тестиса?
  Има и операция от варикоцеле преди 3 години.

 7. Д-р Василев здравейте.Синът ми е на 4 години с диагноза хидроцеле, интересува ме дали е възможно да се направи безкръвна операция?Благодаря предварително.

 8. Здравейте,

  ако пункцията е рискована заради инфекция, то операцията по-безопасна ли е? тя пак е свързвана с премахване на течността + разрез за да се извърши операцията?

 9. Здравейте имам хидроцеле на едната топка и е на 1 година и малко боли и спира да боли и когато го пипна не се осеща болка не ми прави много проблеми. една и съща е топката. моля ви дайте ми съвет ако боли много трябвали да се отиде на операция нали не е голям проблем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment