burzoto-svurshvane-PE
[printfriendly]
Дълго време табутата хвърлят сянка върху този често срещан проблем. Срамувайки се да не признаят, че не се “представят” добре, мъжете с преждевременна еякулация избягват да разговарят за него.

Какво наричаме преждевременна еякулация?

Казано накратко за преждевременна еякулация говорим, когато мъжа еякулира (свършва) много бързо. Но какво ще рече много бързо? Каква е и има ли изобщо някаква норма за издържливост? Въпрос на някакво минимално време ли е или пък на определен брой движения?

В момента са предложени четири отделни определения на проблема, като всяко едно от тях е прието и валидно:

“Продължителна или рецидивираща еякулация при минимална сексуална стимулация, настъпила преди или малко след проникването, без мъжът да я желае.”

“Невъзможността еякулацията да се забави достатъчно дълго за задоволителен акт, която се проявява чрез еякулация преди или много скоро след проникването или еякулация настъпила при слаба ерекция, което не позволява извършване на полов акт.”

“Еякулация, настъпила при минимална стимулация и по-рано от желаното, преди или скоро след проникването, което води до притеснение и стрес и върху която страдащия има малък или никакъв контрол.”

“Преждевременната еякулация е мъжка полова дисфункция, която се характиризира с еякулация, която винаги или почти винаги настъпва преди или по-кратко от 1 минута след проникването. Тя е неспособност за забавяне на еякулацията, което води до негативни личностови последствия като например стрес, притеснение, чувство на неудовлетвореност, а понякога дори и до избягване на сексуална активност.”

Самият факт, че са предложени и валидни четири официални определения на проблема показва, че той все още не е напълно изяснен.  Говорим за преждевременна еякулация, само ако тя е настъпила преди единият или другият участник в половия акт да са го пожелали, като понякога тя може да настъпи и преди изобщо да има вагинално проникване.

От друга страна липсата на преждевременна еякулация е възможността да се реши момента на еякулация. Това е възможността да се забави моментът на настъпване на оргазъм и удължаване продължителността на половия акт.

Кои са причините?

Причините за бързото свършване не са добре изяснени и се предполагат различни биологични и психологични фактори, които могат да доведат до него – тревожност и стрес, повишена чувствителност на главата на пениса и др. Преждевременната еякулация не се влияе от възрастта, въпреки че се среща по-често при по-младите мъже.

 

Много мъже ли изпитват този проблем?

Повече от един на трима мъже се сбълскват с този проблем! Във Франция, в анкета проведена през 1992 г. 37% от мъжете потвърждават, че често или понякога имат бърза еякулация. В САЩ при мъже между 18 и 59 години честотата е 31% . Тези цифри са близки и в международен мащаб.

 

Това болест ли е?

prejdevremenna-eqkulaciq-muje2Преждевременната еякулация не е нито болест, нито някакъв недъг, защото в крайна сметка мъжа, който еякулира бързо, реално функционира напълно нормално – той има ерекция, изпитва оргазъм, еякулира и може да остави поколение.

Въпреки това, неконтролираната и настъпваща преди желания момент еякулация все пак води до проблеми в секуалната връзка, тъй като често, удовлетворението и удоволствието от нея са недостатъчни нито за мъжа, нито за партньорката му. Истинският проблем на много мъже с преждевременна еякулация е, че са попаднали в порочния кръг на “провала” и “чувството за вина”, систематично са “изненадани” от еякулацията и имат понижено “сексуално” самочувствие, което може да ескалират дори до ограничаване на сексуалната активност от срах “да не се изложат”.

Тук е мястото да споменем и глобалната роля на медиите, интернет и лесния достъп до порнография, които насаждат “модерните” представи и очаквания, че мъжът, за да е мъж, задължително трябва да издържа дълго. Най-вероятно това е и причината за увеличения брой пациенти с ПЕ. Реално проблемът с преждевременната еякулация най-вероятно е съществувал откакто свят светува, просто за него се е говорело много малко.

Към момента не се знае точно защо някои мъже могат да контролират еякулацията си, а други не успяват. Според някои изследвания роля върху способността за забавяне на еякулацията имат церебралните невромедиатори. Стресът и притеснението ускоряват еякулацията, като това не са единствените фактори за преждевременната еякулация.

 

Преждевременната еякулация наследствена ли е?

За момента няма такива данни и няма проучване, което да потвърди или отхвърли тази хипотеза.

 

Съществуват ли медикаменти, които лекуват този проблем? 

Dapoxetine hydrochloride е антидепресант с кратко действие, който е подходящ за т.нар. лечение  на преждевременната еякулация при нужда (1-2 часа преди акта), като увеличава времето до еякулация 3-4 пъти. Дапоксетинът вече е регистриран в България и може да се намери в аптечната мрежа.

Други антидепресанти (от т.нар група на SSRI) показват своята ефикасност, забавяйки момента на еякулация. Но те лекуват симптома, а не лекуват причината, което означава, че при спиране на терапията проблема се връща. От друга страна е възможно при някои мъже ефекта и подобрението от медикаментите да е недостатъчно, като сексуалния акт да им се струва прекалено кратък. Възможна е и проява на страничните ефекти от антидепресантната терапия (загуба на настроение, унесеност, сънливост, дори липса на желание за секс), което е причина пациентите сами да я прекратят.

Медикаментите от групата на фосфодиестеразните инхибитори (Виагра, Левитра, Циалис) нямат пряко отношение към продължителността на акта, но при някой пациенти имат известен ефект, дължащ се по-скоро на придобитото чувство за сигурност и улеснената повторна ерекция и съответно втори акт.

Употребата на анестезиращи гелове, спрейове, презервативи също има известен ефект, но той не е постоянен и не действа при всички мъже.

 

Обрязването помага ли да се реши проблема с преждевременната еякулация?

Дълго време се е смятало, че може, но сега вече се знае, че не променя нищо. Идеята естествено е била, да се намали чувствителността на главичката и така да се забави еякулацията. Всъщност има толкова обрязани мъже с преждевременна еякулация, колкото и необрязани такива. Все пак някои актуални проучвания показват, че при наличие на късо гемче и преждевременна еякулация, прекъсването на гемчето (т.нар. френулотомия) би могло да увеличи няколко пъти продължителността на акта.

 

Има ли малки хитрини, които позволяват забавянето на  еякулацията?

Трябва ли да се мисли за друго? Да се мастурбира преди акта? Да се направи втори опит или да се диша по специален начин?
Някои от тези хитрини може да сработят, но не безгранично. Мисленето за друго нещо, може да намали сексуалната възбуда и да забави еякулацията. Но ако няма възбуда, това влияе върху ерекцията и дори тя може да бъде загубена. Втори акт, след еякулация (чрез мастурбация или акт) e решение при по-младите. Не трябва да се забравя, че мъжа има рефрактерен период, който е между 5-30 минути при 20 годишните и се увеличава с възрастта и с напредването и и два момент, в който са необходими 2-3 часа за получаване на нова ерекция.

 

Съществуват ли други терапии, освен медикаментозните, за да се разреши този проблем?

prejdevremenna-eqkulacia-izdurjaneДа, като методите за научаване контролирането на еякулацията са се доказали. Но това изисква упоритост и повторение на упражнения с партньор. С добро извършване на упражнения, неуспеха е рядкост. При някои пози или начин на движение на партньорите, дразненето и усещането са по-слаби, което води до удължаване на акта, но това е индивидуално и всяка двойка би трябвало да експериментира.

Внимание! Някои популярни методи като стискане на главата на пениса преди акт, притискане на уретрата и др. не позволява третирането на преждевременната еякулация, а понякога дори могат да бъдат вредни.

Друг важен момент е самата мисъл за преждевременната еякулация. Често пъти мъжете започват да правят секс не с идеята да се насладят на самото преживяване, а с мисълта колко дълго ще продължи и дали ще могат да задоволят партньорката. Подобно отношение е много грешно и възприемането на секса като “на сътезание за време” предварително обрича акта на провал. Често пъти примиряването с проблема и възприемането на акта като едно приятно изживяване е по-ефективно, отколкото фиксирането над него и непрекъснатото търсене на лечението му.

 

Може ли жената да приеме да живее с мъж, който има преждевременна еякулация?

Разбира се! Ако вземем предвид броя на засегнатите мъже, това означава и че много жени са засегнати. Много двойки са приели да живеят така. Съществуват много начини за доставяне на удоволствие като съвокуплението не е единствения. И не забравяйте, че жените, както и мъжете, не избират своя партньор само по критерия сексуално представяне!

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

53 коментара

 1. Здравейте, на 24 години съм и имам проблем с бързото свършване и следователно последваща ерекция за втори опит! Може ли да ми дадете някакви съвети или лечение за справяне с проблема.

  • Здравейте Георги,
   Моят съвет към вас е да посетите лекар за преглед за да се направят необходимите изследвания и да установи причината за бързото свършване. След това да се предприеме необходимото лечение. За съжаление по интернет няма как да се изписват лекарства.
   Успех!

 2. Здравейте! Уролог ли трябва да се посети? За преждевременна еакулация

 3. Здравейте, интересува ме лазерната процедура за проблем с преждевременна еякулация с перманентен ефект ли е и кога и какъв ефект може да се очаква след пълен курс на терапия 2х6 процедури (доколкото прочетох) Благодаря.

  • Здравейте Станислав Каличев,
   Лазерната процедура за проблем с ерекцията е с постоянен ефект. Ефекта може да настъпи още след първта процедура, но е възможно да дойде сле натрупване на няколко процедури. Странични ефекти от процедурата няма, единствено има подобряване на ерекцията.
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment