По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

209 коментара

 1. Здравейте Иво,
  Моят съвет към вас е потърсите друго мнение и преглед. Евентуално може да се консултирате и с хирург.
  Успех!

 2. Здравейте Д-р Василев , може ли коментар на резултата от ехографията ми:
  “Ляв тестис предно заден размер , хомогенна структура . До горния му полюс и в съседство с капут епидидими – калцификат с д.4,2 мм.
  Ляв и десен епидидим – б.о
  яв тестис предно заден размер , хомогенна структура .
  Единични леко разширени вени от плексуса в ляво- до 2,6мм слаб рефлукс “

 3. Здравейте Васил,
  Незнам поради какви оплаквания е правена ехография на тестисите, но тук е описан калцификат до главата на надсеминника в ляво и леко изразено варикоцеле в ляво. Десен тестис не е описан.
  Успех!

 4. А вашият коментар по калцификат до главата на надсеминника в ляво и леко изразено варикоцеле в ляво ?
  Опасни ли са , ще ми създават ли проблеми и за операция ли са? Благодаря ви

 5. Здравейте Васил,
  Няма причина да ви създавата проблеми, но дали има нужда от оперативно лечение мога да ви кажа след като ви прегледам.
  Успех!

 6. Здравейте, имам подкожна вена на десния тестис, лилава на цвят и подута дълга е около сантиметър и половина, при посещение при личния лекар ми изписа лиотон 1000 и каза, че няма нужда да се притеснявам. Вашето мнение какво е, не изпитвам болка нито дискомфорт.

 7. Здравейте Иван,
  Понякога има такива вени по кожата на тестисите, но те не са проблемни. Те са само козметичен дефект.
  Успех!

 8. Здравейте, от близо 2 години имам болка в десния тестис, странно, но първо започна от левия тестис, като след известно време премина главно на десния. Първият път, когато посетих уролог не можа да уточни точно от какво е , направи ми ехография, не на тестиса , а на корема и ми каза, че имам камък в бъбрека около 4-5 мм. и да пия повече течности и нищо не спомена за тестиса. Болката не е постоянна, но е срязваща, като ток, когато го пипна на определено място и когато се напъна, няма подутина, само че е по-малък от левия. Когато бързам за някъде и като бягам и пак наболява доста, ако чантичката ми, която я държа през рамо ме удари неволно по тестиса по време на бягане, направо ме препарира и спирам на място. Правих си туморни маркери на тестиси , простати и т.н. – резултатът е в норма. Второто ми посещение при уролог беше преди 3 месеца, диагнозата беше, че нямам камък в бъбреците, а само пясъци, тестиса ми не бил подут, имал съм варикоцеле на ЛЕВИЯ тестис и начална ингвинална херния също на ЛЕВИЯ тестис. Имал съм и задържане на урина в пикочния мехур, което каза за моята възраст било странно (на 37 години съм). За десния тестис каза, че било от нараняване и го описа в амбулаторния лист като травма на тестиса. Но за мен не е нормално тази травма да продължава вече почти две години. Пак споменавам, няма зачервяване , няма подуване, когато стоя седнал, когато съм изправен няма болки, единствено когато започвам да си изтръсквам пениса след уриниране и като го удари и както описах по-горе , вследствие на бягане или при пипане в седнало положение?

 9. Здравейте, Д-р В. Василев!
  Моя син е на 15/16 г. Диагнозата, която му бе поставена е :впо- разширени вени на левия тестис достигащи до под долен полюс.
  Лев тестис с 35мм, хомогенна структура, гладки очертания, множество разширени вени с р-р 2,7 мм достигащи до долен полюс на тестис. При доплерова ехография двата тестиса са с нор. кръвоснабдяването.

  Уместно ли е оперативно лечение?
  Благодаря ви за отделението време!

 10. Здарвейте Емил,
  Трудно е да се постави диагноза без преглед, но определено си имате проблем. Съветът ми към вас е да си запишете час за преглед, за да уточним проблема.
  Успех!

 11. здравеите др. василев от няколко години ми се случва наи вече като ходя до тоалетната и се напъна дясния ми тестис започва бързо да се променя бързо да се надува и да спада на напипване осещам че са някви жили обвиважи вените , които излизат от тестиса и в този тестис са по дебели от на другия на какво може да се дължи

 12. Здравейте,
  От месец открих мековата формация в скротума, над левия тестис. Формацията е с размери около 2 на три сантиметра /условно/. Прегледаха ме двама уролози и двама хирурзи. Уролозите твърдят, че имам ингвинална херния, /правиха ми ехо/, а хирурурзите се „кълнат“, че това е формация произлизаща от епидидим или семепровод. Туморните маркери са ми в норма.
  Ще съм благодарен, ако изкажете Вашето мнение.
  Поздрави!
  P.S.
  Нямам основание, да се съмнявам в компетентността на всички посетени от мен специалисти.

 13. Здравейте Д.Коларов,
  След четери проведени прегледа и без да е поставена диагноза тук по интернет, аз няма как да поставя такава. Моят съвет към вас е да си запазите час за преглед за да ви прегледам.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане