kakvo-e-urologia

Често пациентите не са изцяло запознати с дейността и обзора на урологията и нерядко я определят като “мъжка гинекология”. В действителност, урологията е отделна медицинска специалност, която се занимава с диагностиката, лечението и профилактиката на болестие на мъжката и женската пикочо-отделителна система (бъбреци, уретери, пикочен мехур, уретра), както и на мъжката полова система (простата, тестиси, пенис). Урологията е основно хирургична спациалност, но ползва и консервативни (медикаментозни) методи на лечение.
Тя се практикува от специалисти – уролози, които освен магистърска степен по медицина, са преминали 5-годишен курс на специализирано обучение в урологична клиника и съответно са издържали практически и теоритичен изпит за придобиване на специалност.

Урологията е една от най-високо технологично развитите хирургични специалности, в която рутинно се използват най-модерните безкръвни, лазерни и робот-асистирани хирургични методи.

Урологичните болести са много разнообразни, като някои от тях са много чести и дори социално значими. В обзора на урологичната дейност влизат:
Камъните в бъбреците и уретерите
Доброкачествено увеличената простата
Рака на простатата
Рак на пикочния мехур
Рак на бъбреците
-Рак на тестисите
Уроинфекции
Мъжки сексуални и еректилни проблеми
Мъжки инфертилитет и стерилитет
Хиперактивен пикочен мехур
Инконтиненция (незадържане на урина) и много други.

Урологията е изключително динамична и бързо развиваща се специалност. Голямото разнообразие от болести и проблеми, с течение на времето е наложило обособяването на няколко условни подразделения в нея:
Онкоурология, която се занимава с диагностиката, лечението, профилактиката и проследяването на раковите заболявания в урологията. (Статии по темата)
Ендоурология, която обхваща използването и прилагането на всички ендоскопски (безкръвни) и роботизирани хирургични методи за лечение на урологичните болести. (Статии по темата)
Детска урология, която се занимава с диагностика и лечение на урологичните проблеми в детската възраст, които макар и да приличат на тези при възрастните имат своята специфика.
Андрология, която се занимава с диагностиката и лечението на проблемите на мъжката полова система и мъжкия стерилитет. (Статии по темата)
Урогинекология, която се занимава с диагностиката и лечението на болестите на пикочно-отделителната система при жената.

Автор: Д-р Васил Василев – специалист-уролог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment