Двете големи болести на простатата:

Уголемена простата (ДПХ)

Увеличената простата е проблем на почти всички възрастни мъже. Всеки мъж, живял дастатъчно дълго ще се сблъска с тънката струя, честото и нощтно уриниране – симптоми характерни за доброкачествената простатна хиперплазия. Научете всичко за симптомите и модерното лечение.

Уголемена простата

Рак на простатата

Карциномът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. Той е коварна болест, защото често протича безсимптомно и подмолно, и крие риск да бъде открит късно. Научете всичко за симптомите, съвременната диагностиката и лечение на рака на простатата.

Рак на простатата

Защо е важно да се грижим и познаваме простатата си?

За много мъже простатата е символ на мъжествеността и проблемите свързани с нея все още са тема табу. От друга страна всяко отклонение от нормалните й функции се възприема като знак, че младостта им е отминала, а сексуалният им живот е застрашен, което е изключително погрешно.

В името на здравето си всеки мъж трябва да се раздели със страховете и погрешните представи, в които е забулена темата за простатата и които карат мъжете да се консултират с уролог или рядко или много късно. А както ще стане ясно по-долу, простата крие сериозни и коварни рискове и само навременната консултация с уролог може да Ви осигури дългосрочно решение на проблема и да ви помогне да запазите нормалите функции на половата си система. Защото съвременната медицина разполага с ефективно медикаментозно и хирургично лечение, стига проблемите да бъдат диагностицирани навреме.

bolesti-na-prostatata-anatomy

За всеки мъж е важно да е запознат с  болестите на простатата и рисковете, които те крият, защото закъснението при диагностиката им може да бъде опасно, а понякога дори трагично.

В този раздел ви предлагаме поробна, достоверна и синтезирана информация за най-честите проблеми свързани с простата и уринирането. Целта ни е на разбираем език, ориентиран към пациентите, да сме максимално полезни и да ви помогнем да се ориентирате по-лесно в проблемите на прастатата, техните симптоми и модерните методи на лечение.

Простата може да бъде засегната от различни заболявания и състояния, които да предзвикат различни отплаквания, най-честото от които е затруднение в уринирането. То може да е симптом на една от големите болести на простатата:

bolesti-na-prostatata-anatomy

Доброкачествено уваличение на простатата

uvelichena-prostata-BPH

Простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система на мъжа. Тя е разположена под пикочния мехур като през нея преминава уретрата (тръбичката, която отвежда урината от пикочния мехур към пениса). Простатата произвежда безцветна течност (простатен секрет), която се смесва със сперматозоидите и образува спермата.

С напредване на възрастта бавно, постепенно и неусетно простатата започва да нараства и увеличава размерите си. Това е доброкачествен процес, наричан в медицината Доброкачествена Простатна Хиперплазия (ДПХ), който е хормонално и генетично обусловен и е свързан със стареенето – казано по друг начин, както косата побелява, както по лицето се появяват бръчки, така и простата със стареенето си нараства. Процесът започва около 35-40 години и постепенно напредва, като около 50-75% от мъжете над 50 години вече имат увеличена простата. Това категорично не означава, че всички тези мъже имат оплаквания и се налага задължително лечение.

uvelichena-prostata-BPH

Ако простата е увеличена, но не създава проблеми и не пречи на качеството на живот на пациента, обикновено се предприема т.нар “активно наблюдение”, при което специалистите уролози консултират пациента и извършват периодични наблюдения на състоянието.

Лечение се налага едва когато това увеличение започне да се усеща от мъжа и се появят симптомите на затруднено и проблемно уриниране:

 • тънка струя
 • често уриниране денем и нощем
 • изпускане на урина и др.

По преценка на специалиста уролог, в зависимост от симптомите на пациента и големината на жлезата, може да се наложи медикаментозно лечение или хирургично лечение.

Научете всичко за увеличената простата

Рак на простатата

Ракът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. При него е характерно бавното развитие, в продължение на години, най-често без никакви спицифични оплаквания. Симптомите (ако ги има) много наподобяват тези на доброкачествената простатана хиперплазия, т.е. проблеми с уринирането. Макар и със сходна симптоматика, ДПХ и ракът на простатата са две коренно различни заболявания, които нямат общо помежду си – увеличената простата не води до рак, а при рак не е задължително да има увеличение на простатата.

rak-na-prostatata-BPH

Пълното излекуване на рака на простатата е възможно само в началните стадии, когато и възможностите за лечение са много – медикаментозно, хормонално, лъчелечение и хирургично, като дори е възможно запазване на еректилната функция и възможността за извъшванен на полов акт.

Ежегодния профилактичен преглед при уролог след 50 години, съчетан с кръвно изследване на туморния маркер PSA, е достатъчно сигурна комбинация за ранното диагностициране на заболяването и навременното започване на активно лечение.

Информираността за болестите на простата е изключтелно важна, защото всички тези заболявания са лечими, когато са диагностицирани навреме, а страхът от нарушения в сексуалната функция при лечението им е напълно неоправдан.

Редовният преглед на простатата в не е нито страшен, нито болезнен и може да бъде само полезен.

Научете всичко за рака на простатата

31 коментара

 1. Здравейте, бихте ли ми казали симптоми на какво са следните показатели левкоцити 11,6 ; гранолуцити 79,2 ; гранолуцити 9,2 ; СУЕ 40 ; CRP 87 Благодаря ви!

  • Здравейте krasi,
   Въпросните покзазатели могат да са симптом на редица състояния и трябва да се интерпретират спрямо другите симптоми и състояние на пациента и би било несериозно само от тях да си правим каквито и било изводи. Но понеже питате – много приличат на някаква инфекция – каква точно и къди – няма никаква представа.

 2. Благодаря д-р Василев, знам че е несериозно да се поставя така диагноза, просто всички останали показатели са в рамки, а тези са доста завишени, останалите симптоми са температура, втрисане и слабост в ставите, също така парене при уриниране. Благодаря Ви все пак, всичко добро Ви желая.

  • Здравейте Krasi,
   Температурата, втрисането и слабостта в ставите, също така паренето при уриниране са типични симптоми на инфекция (много е вероятно – уроинфекция или простатит), които вече съвпадат с данните от кръвната картина. Мисля, че е редно да се изследва стерилна урина и еякулат и по-възможност да се консултирате с лекар!
   Успех!

 3. Д-р Василев, много съм притеснена за баща ми, който е на 71 години. При изследване се установи, че има много завишена стойност на туморен маркер PSA- 11,6 ng/ml. След консултация с уролог са му изписани лекарства, които трябва да пие 20 дни и после ще се направи изследване и ще се вземе решение дали ще му се прави операция. Според Вас не трябва ли веднага да се направи биопсия на простатата?

  • Здравейте Petya,
   Вече ви отговорих по телефона и мисля, без да съм категоричен, тъй като не съм виждал пациента, че би трябвало да се направи биопсия.
   Успех!

 4. Здравейте д-р Василев. Имам въпрос. На 32 години съм и имам проблеми с простатата. Имам честа тъпа болка в областта между тестисите и ануса, често имам стрелкащи болки към ануса, понякога се чувствам все едно съм седнал на някакво топче и ме понаболява корема. Ходих на уролог ( даже 2) всички ми казаха ,че съм добре , не е увеличена простатата, нямам възпаление – правих изследване на секрет, нямам възпаление, не задържам урина. А проблем имам очевиден при това. След секс изпитвам дискомфорт, даже по едно време преди около година за 2-3 седмици имах и остра болка при еякулация.
  Незнам какво да правя вече, бихте ли ми дали съвет?

  • Здравейте Иван Петров,
   Много е вероятно да става въпрос за инфекция, въпреки отрицателните резултати от микробиологията. Понякога става така и тогава се започва антибиотично лечение насляпо.

 5. Здравейте Д-р Василев,
  Баща ми беше на Зоксон около 5 години и сега му беше предписан финастерид , който е по- малко ефективен от зоксона. Освен това беше и на антибиотик около 2 седмици. Може ли да взема едновременно Зоксон 2 мг и Финастерид 5 мг имайки в предвид , че и двете лекарства понижават кръвното налягане? Баща ми е на 74 г и има хиперплазия, но напоследък ПСА му се покачва макар че прегледа показа нормален размер на простатата с леко увеличен десен дял. Благодаря предварително!

  • Здравейте Анелия,
   Зоксона наистина може да понижи кръвното налягане, но не и финастерида. Голяма, част от пациентите с ДПХ приемат комбинирана терапия (подобна на баща ви) и действително е възможно да се пият едновременно алфа-блокер (какъвто е зоксона) и 5-алфа-редуктазен инхибитор (какъвто е финастерида) и не само това, но в апечната мрежа има такъв комбиниран препарат, който дори е по-евтин от сбора на първите два. Просто трябва да се консултирате с уролога на баща ви, за да му го предпише. Остава въпроса дали трябва да го пие, особено при това покачване на ПСА, тъй като 5-алфа редуктазните инхибитори изкуствено намаляват стойността му и може да замаскират нещо неприятно. А при баща ви, въпреки приемането на такъв, ПСА се покачва, което не е много типично и би трябвало да се уточни. Колко е ПСА при баща ви?

 6. Добър ден , баща ми се оплакваше от парене при уриниране ходи на уролог казаха му че простатната жлеза е нормално увеличена за възрастта му ,при изследването на psa резултатът е 113,6ng/ml ,на какво може да се дължи такъв висок резултат и дали е добре да направим още едно изследване за да сравним резултатите преди да се предприеме биопсия ,дали е възможно това ниво да се е повишило само за момента тъй като паренето вече изчезна.Благодаря за отделеното внимание

  • Здравейте Нели,
   Въпросния резултат е изключително висок и мисля че няма какво да се чака, а биопсията трябва да се направи колкото може по скоро. Разбира се, можете да изследвате нов ПСА – 1 ден нищо няма да промени, но силно се съмнявам да се върне към нормални стойности, като първия не е грешка.
   Успех!

 7. ЗДРАВЕЙТЕ!!!
  Синът ми е 33 години със спукан кръвоносен сън в простатата и на няколко дни прави кръвоизливи и то обилни изтича някъде над 200 грама чиста кръв, ходи на уролог във Варна там му разбиха камъните но кръвоизливите не спират в Добрич. платихме си да му направиха му цистоскопия от която се установи че има спукан кръвоносен съд. след каликулус семимналис/ Пие антибиотици вече повече от десет дни и кървенето си продължава. Тук уролога казва че не му се е случвало такова нещо.
  МОЛЯ ви посъветвайте ни КАК ДА СЕ ИЗЛЕКУВА!!!

  • Здравейте Елка,
   Честно казано за първи път чувам за спукан кръвоносен съд в простатата. Може би става въпрос за възпаление, при което се случва да има подобни кръвоизливи. Синът ви приема ли някакви антикоагулантни лекарства? Освен антибиотик има ли назначена и кръвоспираща терапия, която би могла значително да подобри състоянието?

 8. Здравейте,Докторе! Баща ми е с диагноза простатен аденокарцином,но е лекуван в начален стадий преди 2 години успешно. Резултатите от изследванията са в норма PSA е 0,04, но от скоро има проблеми с уринирането, дори сега е с квартетът,носи го 20 дни и след това няма проблем около месец и пак квартетът, какво да предприемем?

  • Здравейте Теодора Симеонова,
   Информацията която сте ми написали за баща ви е прекалено оскъдна, а поставената диагназо не е много лека.За да ви дам конкретни съвети е необходимо да се запозная по подробно със конкретния случай, как е лекуван, имали подържащо лечение, какво му е сегашното състояние като изключим нормалния ПСА и кои изследвания са в норма.Моя съвет към вас е ако имате възможност да си запишите час за преглед за да обсъдим конкретния случай и какви са възможностите за него.
   Успех!

 9. Здравейте, доктор Василев. На баща ми, който е на 69 години, откриха карцином на простатата. ПСА преди биопсията беше 18.9, от направената биопсия се разбра, че е рак. Ето и резултатите от Биопсията – Стандартно оцветяване с ХЕ – Ляв дял: 1373: типична адено-лейомиоматозна простатна хиперплазия; 1376: Глисън – 3+4 ст. простатен аденокарцином: 1377:=76+ перинервална инвазия: 1378: Глисън 3+4 ст. простатен аденокарцином: . 79: десен дял : 1380: атипична жлезеста хиперплазия, хроничен неспецифичен простатит: 1381: = 80 (ПИН1): 1382: типична аденоматозна хиперплазия.

  Направени бяха ЯМР и Сцинтиграфия, които показват, че няма разсейки в костите и метастадии. Водих баща ми при няколко лекари, ваши колеги, като мненията се разделиха на две. Едната част обявиха, че трябва да се оперира, а другите мнения бяха за лъчелечение. Проф. Нейков от Онкологията заяви, че не трябва да се оперира, тъй като е ниско долу-вляво и има рискове следоперативни. От Хил Клиник проф. Щолценберг пък обяви, че твърдо е за операция. Моля вашето мнение.

  • Здравейте Георги,
   От информацията която прочетох по случая с баща ви, аз съм на мнение, че трябва да бъде направена операция.
   Успех!

 10. Здравейте, доктор Василев.
  На 64 години съм. От няколко години си правя PSI изследвания и резултатът се върти между 5 и 6.6 единици.
  Днес взех тези резултати:
  Туморни маркери
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Total PSA 7.7 ug/l 0 – 4,10 ECLIA

  Имам ли повод за безпокойство?
  Какви изследвания трябва да направя, за да дойда подготвен на преглед?
  Поздрави!

  • Здравейте Иванов,
   Достатъчно е да носите всички резултати от изследвания които имате до сега. Не е необходимо да правите нищо допълнително като изследване.
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment