riskovi-faktori-rak-pikochen-mehur

[printfriendly]

Рискови фактори за рак на пикочния мехур?

Както при повечето ракови заболявания така и при ракът на пикочния мехур основните причини за развитие не са известни. Безспорно доказана е вредата от тютюношушенето и излагането на някои вредни химикали  в анилиновата промишленост – алфа-нафталин, бензин, аминофенол; камък в пикочния мехур. и др.

Какви са симптомите на рака на пикочния мехур?

В началните стадии, туморите на пикочния мехур не предизвикват болка и нямат специфична симптоматика.

Основният и често единствен симптом е отделянето на кръв в урината – състояние известно като хематурия. При туморите на пикочния мехур, най-често хематурията е безболкова и епизодична, като се появява за 2-3 дни и после изчезва спонтанно. Тя може да бъде видима (наричана още макроскопска), когато урината е оцветена в различните нюанси на червеното (от розово до тъмно-червено и дори черно) или невидима (микроскопска), когато цвета на урината е нормален и кръвта в нея се установява лабораторно. Кръвта може да оцветява урината или да бъде под формата на черни парцалчета – съсиреци. Когато съсиреците са по–големи те могат да запушат пикочния мехур и да предизвикат тампонада (запушване) с невъзможност за спонтанно уриниране.

Хематурията е толкова чест симптом, че когато се появи при възрастен мъж, особено пушач, задължително трябва да се изключи и рак на пикочния мехур.

Хематурията води до загуба на кръв и може да предизвика анемия, която се проявява с отпадналост, лесна уморяемост, бледа кожа и лигавици.

Когато процесът напредне, той може да ангажира отворът на уретера в пикочния мехур, откъдето да се запуши бъбрека. Състоянието се нарича хидронефроза. Тя може да доведе до болка и тежест в лумбалната област.

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Ако имате въпроси за рака на пикочния мехур?

4 коментара
 1. Емилия Анастасова

  Здравейте д-р Василев,
  Аз имам следния проблем от 3 год. страдам от хроничен цистит. На 50 год. – вече в менопауза. В мом съм с непрекъснати болки, от 2 м. лекувам цистит с пиелосиптил 2 м. от 15 дни вземам и уростим. Вчера излезе обикновената урина левкоцити 20-22, белтъка е положителен и чести епителни клетки. Стерилната урина е чиста, в норми е. През декември – урината беше с 4,5 еритроцита и следи от кръв „, левкоцити нямаше. Вече много се притеснявам, че няма да се излекувам и дали не е нещо по сериозно. На ехограф ме гледа нефролог и каза, че няма нищо обезпокоително. Какво да правя още не съм съобщила посл резултати на лекаря. Искам да видя и Вашето мнение.

 2. Здравейте Емилия Атанасова,
  Трудно ми е да кажа какво ви има, още повече при тези противоречиви резултати – обикновената урина показва данни за инфекция, а стерилната е без бактерии. Честно казано, първото което си мисля, че едно от двете изследвания не е съвсем коректно и може би има нещо сбъркано. Още повече, дори да става въпрос за цистит, това лекарство пиелосиптил не ми говори нищо и силно се съмнявам, че с него ще се оправите, особено ако става въпрос за хранителна добавка, а уростима е имуностимулатор, който има бавно и несигерно действие. Лично аз бих ви препоръчал поне да повторите стерилната урина и ако ще пиете лекарства, то да бъде истински антибиотик.
  Успех!

 3. Жечо

  здравейте докторе имам проблем който бих искал да споделя с вас,от 2 3 дни след като ходя да уринирам и приключа започва да тече капки кръв (чиста кръв),и след 2 3 дни това преминава на 63 г съм и се чудя какво да правя,тъй като след 2 3 дни ще съм на лекар

 4. Здравейте Жечо,
  Както го описвате въпросното кървене най-вероятно идва от уретрата(канала), а не от пикочния мехур, но горещо ви препоръчвам задължително да се консултирате с уролог.

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit