[printfriendly]
Най-разпространеният и използван метод за лечението на началните стадии на рак на пикочния мехур е т.нар. трансуретралната резекция (накратко Ту-ТУР). Това е ендоскопски, т.е. „безкръвен“ хирургичен метод, при който през пикочния канал (уретрата) се прониква в пикочния мехур и се изрязва цялата туморна формация заедно с част от мехурната стена. Трансуретралната резекция е златен стандарт в лечението на туморите на пикочния мехур.

Туморите на мехура имат два вида растеж – към вътрешността (лумена) на мехур, където се разраства подобно на цветно зеле или към мускулатурата на мехура, където започва да обхваща слоевете на мехурната стена, където достига до венозни съдове с по–голям калибър и рискът за развитие на метастази е голям. В началните стадии, туморите на пикочния мехур разрастват само към просвета, без да навлизат в дълбочина. Именно тези тумори за показани и подходящи за трансуретрална резекция. ТУ-ТУР е невъзможен в стадиите, когато ракът е навлязъл дълбоко в мускулната му стена и тогава лечението  е оперативно отстраняване на целия мехур – т.нар. цистектомия.

Трансуретралната резекция се извършва със специален апарат наречен резектоскоп. Той е снабден с оптична система позволяваща на хирурга да вижда десетократно увеличен и детайлен образ, светлинен източник и бримка за резекция.

Отстраняването на тумора се извършва последователно на малки парчета, подобно на подрязване на храст докато постепенно се стигне до основата му. Грешка е да се изреже целият тумор от основата, тъй като започва да се движи свободно в лумена на мехура и да не може да се евакуира. Основата на тумора в мехурната стена се изрязва и изпраща за изследване отделно от останалия материал, защото е важно да се определи дали туморът е прорастнал в дълбочина или се намира само в лигавицата. Това е важно за по–натъшното лечение и прогноза. Около основата на тумора се извършва коагулация с ток, което има за цел да намали късното (следоперативното) кървене и от друга страна да намали шанса за рецидив.

След извършването на трансуретрална резекция често следва локална (вътре в мехура) химиотерапия, т.е в пикочния мехур се вкарва специален медикамент – цитостатик, който да унищожи евентуално останали ракови клетки. Това се извършва по специална схема за няколко седмици. Следват контрлони цистоскопии на всеки три месеца, защото въпреки добрата оперативна техника на хирурга туморите имат 50 – 70 % шанс за рецидив в рамките на първата година. След този период цистоскопиите могат да се разредят на всеки шест месеца.


Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Ако имате въпроси за рака на пикочния мехур?

Задайте ни въпрос

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit