rak-na-prostatata-pacienti

Какво представлява простатата?

Простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината и формата на кестен. В нея завършват семепроводите, идващи от тестисите, които пренасят сперматозоидите. По време на еякулация, сперматозоидите се смесват с простатния секрет и образуват спермата. Наличието на мускулни влакна в жлезата и тяхното съкращаване спомага за изхвърлянето на спермата. Освен това, през простатата и преминава уретрата, и по този начин простатата участва в преноса и на урина.

Какво е рак на простата?

Ракът на простатата през последните години заема все по-челно място в класациите за честота на раковите заболявания сред мъжете, като много от актуалните проучвания му отреждат първата позиция и го определят като най-често срещания рак сред мъжете.

rak-na-prostatata

 

Ракът на простатата представлява израждане на нормалните клетки на жлезата. Това израждане нарушава тяхната функция и те започват да се делят и размножават незвисимо от контрола на организма. Скороста на този процес зависи от това колко раковите клетки се различават от нормалните, което определя неговата степен на злокачественост. Колкото повечето раковите клетки приличат на нормалните, толкова ракът расте по-бавно, дава разсейки (метастази) по-късно и съответно прогнозата е по-добра. Въпросната степен на злокачественост се измерва с т.нар. Gleason Score (или сбор по Глисън), за който ще стане въпрос по-късно.

В началните стадии, туморът е малък и е локализиран само в простатата, като постепенно с напредване на процеса, той може да излезе извън нея, да засегне околните тъкани и органи. Ракът може да засегне и далечни органи (метастази), като типичното при рака на простатата е засягане на регионалните лимфни възли, както и костите.

В обобщение ще кажем, че двете основни характеристики, които описват рака на простатата и от които в голяма степен зависи последващото лечение и прогноза – това са степента на злокачественост и степен на разпространение (съответно Сбор по Глисън и стадий).

КЪМ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още статии за рака на простатата:

19 коментара

 1. Рак на простатата с метастази в костите и анедокарценом на лимфен възел има ли лечение

 2. Здравейте Благовеста Петрова,
  За съжаление отговърт ми е отрицателен.Съществуват методи които е възможно да забавят процеса, но какво може да се приложи и какво е направено до момента зависи от конкретния случай.
  Успех!

 3. Преди 11 години на съпруга ми беше премахната простатата. Преди две седмици рутинно изследване на кръвта показа завишена стойност на ПСА. Възможно ли е това или има грешка в резултата. Уточнявам, че той е на 70 г.

 4. Валери Лозанов
  Преди половин година ми откриха данни чрез МР за уголемена простата без убедителни данни за Ту лезии.
  Ту формация по дясната горно-латерална стена на пикочния мехур.Направиха ми трансуретрална резекция на формацията на пикочния мехур.PSA преди операцията е 8.91 към момента при изследване от онкологията е 11.9.
  Може ли да се прави операция на простатата при условие че правя химиотерапия?

 5. Здравейте Валери Лозанов,
  В случай, че PSA е изследван по време на самата химиотерапия резултатите са фалшиво положителни. Препоръчително е на този етап да остане под наблюдение и да бъдат спазени правилата за изследването му.
  Успех!

 6. Здравейте др. Василев,

  Преди две години ме оперираха от рак на простата. След операцията PSA спадна 0.02. На следващата година имаше същата стойност. Но тази година има малко завишаване – 0.11. Ако при следващи изследвания стойността още се повиши тпва опасно ли е, какво означава икакви мерки трябва да се вземат за да спре повишаването?

  С уважение Захариев

 7. Здравейте Петър Захариев,
  Да това не е приятно и нетрябва да се допуска ПСА да минава нормалните стойности. Незнам дали провждате някакво лечение след операцията и как се развиват нещата. Добре е да си запишите час за преглед и да се запозная по конкретно с вашия случай и да обсъдим какви за възможностите за лечение.
  Успех!

 8. Здравейте преди 10 месеца оперираха баща ми от рак на простатата той е на 73 години След операцията psa 0.002. Два месеца по късно 0.08. Сега преди 2 дни направихме нови изследвания 0.017 Това означава ли че някъде има метастази и какво трябва да направим от тук нататък Благодаря предварителн

 9. Здравейте Теодора Петрова,
  По принцип не е добре, че стойностите на PSA се увеличават. Много информация ми липсва за това как е установен тумора и как е проведено досега лечението. Съветвам ви да си запишете час за преглед със цялата документация с която разполагате за да обсъдим как е лекуван баща ви и какво е необходимо да предприеме за продължаване на лечението.
  Успех!

 10. Здравейте др.Василев! Баща ми беше опериран за уголемена простата 2010г..Операцията започна с зелен лазер и завърши класическа поради пробиване на пикочния мехур.След въстановяване беше добре,като мислехме ,че въпросапростато е решен.Днес 9г по късно получи изведнъж спиране на уриниране и PSI 100. Как е возможно?

 11. Здравейте Елена Дачева,
  Необходимо е да получа повече информация за проведените операции и какво точно е направено, за да отговоря конкретно на въпросът ви. Напълно е възможно да се получи моментната ситуация. Препоръчвам ви да си запазите час за преглед и консултация.
  Успех!

 12. Баща ми е на 73 години и при изследване psa e 53. Не можем да го обедим да се подложи на операция. Има ли вариянт на безкръвна операция

 13. Здравейте Павел Илиев,
  Това е доста висока стойност и необходимо задължително да се направи биопсиа на простатната жлеза.
  Успех!

 14. Здравейте Румен Андонов,
  Горещо ви съсветвам да посетите лекар за преглед и евентуална цистоскпия. Можеби имате тежка инфекция, възможно е да сте предозиран с медикамент за разреждане на кръвта ако приемате такива, но е възможно да има туморно образование.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане