jivot-s-rak-na-prostatata
За разлика от другите видове, ракът на простатата има бавно развитие, в продължение на години и поставянето на диагнозата не означава автоматично присъда. Диагностициран в начален стадий, когато все още е локализиран само в жлезата, той е напълно лечим.

Разбира се, в зависимост от проведеното лечение са възможни някои усложнения:

Еректилни проблеми

След оперативно лечение поради премахването на простатата  и семенните мехурчета липсва еякулаця (т.е. празнене при секс), което обаче не означава липса на ерекция и изпитване на удоволствие (оргазъм) при полов акт. Част от пациентите имат проблеми с ерекцията, тъй като по време на операцията се нарушава анатомията на малкия таз и могат да се засегнат нервите отговорни за нея. Обикновено в рамките на 8-12 месеца тя се подобрява, като е възможно и лечението с т.нар. фосфодиестеразни инхибитори или с пенис-вакумни помпи. При пациентите на хормонотерапия ерекцията е силно затруднена поради липсата на тестостерон в тялото, като процесът е обратим и при спиране на инжекциите, вазможността за ерекция се възстановява.

Изпускане на урина (инконтиненция)

При повечето пациенти, след отстраняването на простатата е възможно да има  неволево изпускане на урина в първите седмици и месеци след операцията. Най-често то е временно и постепенно контролът върху задържането се възстановява, като в края на пълвата година 76% от пациентите съобщават, че или имат много малък или никакъв проблем с изпускането на урина. Само при много малка част, инконтиненцията е постоянна и се дължи на нарушение на сфинктерния апарат по време на операцията.

Умората и загуба на мускулна сила

Хормонотерапията може да доведе до намаляване на мускелната тъкан и увеличаване на подкожните мазнини в тялото. Това може да се подобри чрез промяна на начина на живот, а именно редовни физически упражнения – ходене, плуване, упражнения с леки тежести, всичко което стимулира мускулите и помага за намаляване на загубата на мускулна сила, както и забавяне на остеопорозата.

Отговори на най-често задавани въпроси за рак на простатата >>

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

1 коментар

  1. Благодаря Ви д-р Василев за прекрасната работа и професионализъм.
    Успешна година.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане