Радикалното лечение означава премахване или унищожаване на всички ракови клетки в тялото. Това става чрез оперативно премахване на простатната жлеза – т.нар. радикална простатектомия. Целта на операцията е да се отсрани цялата простата между пикочния мехур и уретрата, едновременно със семенните мехурчета, като в последствие мехурът се зашива към края на уретрата. Това е сериозна оперативна интервенция, която нарушава изцяло анатомията на малкия таз и няма нищо общо с операцията за лечение на увеличена простата, при която реално простатата остава, като се отсранява само разширения участък, който притиска уретрата.

operacia-na-prostatata

Хирургичното лечение се препоръчва, само когато ракът е локализиран в простатата, без да има разсейки. Операцията може да бъде извършена по няколко начина (достъпа):

Отворена операция – чрез разрез между пъпа и пубисната кост се достига до пикочния мехур и простатата. По време на операцията се отстраняват простатата, семенните мехурчета и регионалните лимфни възли. Това е голяма оперативна интервенция, която изисква болничен престой (средно около 10-12 дни) и съответно възстановителен период между 3-6 месеца.

Лапароскопска операция – през няколко малки дупки в коремната стена се поставя камера и няколко инструмента, с които урологът отстранява простатата, като реално се прави същото каквото и при отворената операция, но тъй като няма разрез на кожата,  болничният престой и възстановителният период са чувствително по–кратъки (изписване средно след 2-3 дни).

otvorena-i-laparoskopska-operaciq-na-prostatata

Роботизирана простатектомия – подобно на лапароскопската и роботизираната операция се извършва през малки дупки на коремната стена, като инструментите не се държат директно от уролога, а от специален хирургичен робот Да Винчи. Урологът контролира роботизираните ръце от разстояние – от друга зала или дори от друга държава! Това е най–съвременното оперативно лечение на рака на простата и неговите предимства сме разгледали в друга статия (Научете още за роботизираната операция >>).

da-vinci-laparoscopska-operacia-na-prostatata

В съвременната урология лапароскопската и робот-асистираната операция постепенно се превръщат в стандарт, тъй като позволяват по-кратък болничен престой, по-бързо възстановяване на пациента, по-малко болки, по-малко усложнения при еднакъв резултат по отношение на излекуването от болестта. (Допълнителна информация за оперативното лечение на рака на простатата>>)

Предимства на оперативното лечение:

  • ако ракът е локализиран в простатата, операцията дава възможност за пълно и радикално излекуване
  • след премахването на жлезата, последната може да си изследва много по-пълно и точно, което дава ясна преценка за агресивността на рака и вероятностите за разпространение в други тъкани и органи
  • при успашна операция, стойноститет на ПСА трябва да са в рамките на 0,1 ng/ml, което дава възможност за по-лесно проследяване на състоянието след лечението, защото ако ПСА започне да се повишава след операцията, най-вероятно става въпрос за локален рецидив или поява на метастази.

Недостатъци на оперативното лечение:

  • както при всяка друга голяма операция, така и при радикалната простатектомия съществуват хирургични и анестезиологични рискове.
  • изисква болничен престой и съответно възстановителен период след нея.
  • ако ракът се е разпространил извън простатата, има риск от невъзможност за пълното му отстраняване и част от злокачествените образувания могат да останат в тялото на пациента.
  • след операцията пациентът губи възможността за еякулиране, а с нея и опладителната си способност.

pregled-pri-urolog-dr-vassilev

Още за лечението на рак на простатата:

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане