По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

128 коментара

 1. Здравейте, доктор Василев,
  Аз съм момче на 17 години, (почти 18) и преди около два месеца за пръв път докато свършвам – (извинявам се че така се изразих), левият ми тестис се качи нагоре почти до корема.
  Не чувствах болка, но беше малко некомфортно и гадно.
  След това, това продължи още и почти всеки път ми се случва, не знам какво да правя, притеснявам се много.
  Може ли да помогнете с нещо или да ме насочите, какъв може да е проблема и на какво може да се дължи това?
  Благодаря много!

 2. Здравейте Милен,
  Възпалението на тестиса особено орхиепидидимита се повлияват от антибиотици, но тошумяват бавно във времето. Хидроцелето със антибиотици няма как да го излекувате, ще трябва да ви оперират за да се премахне течноста която се е събрала. Да могат да имат общо двете заболявания. Понякога едното може да е вследствие на другото.
  Успех!

 3. Здравейте Ангел,
  От споделената информация няма нищо притеснително, но все пак е добре да ви прегледа лекар. Най-вероятно имате асансьорен тестис.
  Успех!

 4. Здравейте докторе младо момче съм на 19г
  Когато стигна до еакулация и спермата изтича с нея излизат и топчета или направо вързопчета ,понякога са леко жълтеникави ,а понякога нармални .
  Като желе е
  Няма болка ,няма парене от от около 2 г. Имам този проблем и се тревожа !

 5. Здравейте д-р Василев. На 23 съм и имам хидроцвле от 3 години. Ходих на уролог веднага и той ми каза след 6 месеца да отида отново да ме прегледа. След 6 месеца отидох и той ми каза, че не е нараснало и няма нищо притеснително. Само ако нарасне до такава степен, че да предизвика дискомфорт да се оперира. Хидроцелето не голямо, но забелязвам, че в еякулата ми има желатинови коагулати. Въпроса ми е ако се оперира сега, ще мога ли да бъда фертилен, тъй като разбрах че тези желатинови коагулати водят до инфертилитет?

 6. Здравейте Dakodako,
  Най-вероятно имате инфекция, която трябва да лекувате, но на първо място е необходимо да направите микробиологично изследване на еякулат.
  Успех!

 7. Здравейте Стефан,
  Хидроцелето е добре да се наблюдава и както е казал колегата, ако започне да създава дискомфорт тогава да се оперира. Относно желето което имате в еякулата е добре да си направите микробиологично изследване на еякулат и отново да се консултирате с лекар с вече готови резултати. Те най-вероятно се дължат на инфекция.
  Успех!

 8. Здравейте доктор Василев . Казвам се Деян на 43 години съм преди седмица се оперирах от хронично хидроцеле. Операцията мина добре след това се чувствах добре само с лека тъпа болка на времена. Притеснява ме че сега е седмия ден и още е много отекло и твърдо мястото от едната страна.Вземам антибиотик амоксиклав. Това нормално нещо ли е , и трябва ли да се предприемат мерки? Благодаря ви много.

 9. Здраейте Деян,
  Следоперативния отток при такава операция спада бавно особено, ако тестисът е бил възпален, но е добре да ви прегледа все пак лекаря който ви е оперирал.
  Успех!

 10. Zdraveite Dr.Vasilev ! Iskam da popitam snoshti suvsem sluchaino usetih malka izdutina (ne znam dali e tochno tova) na samiq testis (leviq) predi 4 meseca mi se rodi dete nqmam nikakvi oplakvaniq no kakto kazah suvsem sluchaino go usetih tova neshto i e mn mn malko na razmer ne sum go chovurkal samo go obhodih leko s prust ne e grapavo i na fona na samiq testis e mn mn malko i ne e mnogo izduto! Ot Plovdiv sum ponedelnik shte hoda da vzema napravleniq no vidqh che otgovarqte adekvatno zashtoto iz interneta kakvo li ne prochetoh no moito neshto za koeto pishe ne e kato buchka a mnogo leka povurhnost! Nqmam smushteniq pri urinirane nito pri seksualen akt. Iskam da popitam dali ste se sbluskvali s takova neshto i se izvinqvam che ne pisha na kirilica no sum na rabota i pc-ta nqmat bg !

 11. Здравейте Dimitar,
  От споделените оплаквания в писмото няма нищо притеснително, но е добре все пак да ви прегледа лекар.
  Успех!

 12. Здравейте , искам да попитам дали може да се образува хидроцеле или друг вид възпаление на тестиса след прием на антибиотик?

 13. Здравейте Иво,
  Антибиотиците се приемат за да ги лекуват, не е възможно да предизвикат възпаление или хидроцеле.
  Успех!

 14. Здравейте Доктор Василев. Единият от тестисите ми е доста уголемен и твърд усещам понякога лека болка на тестиса и в областта на слабините над него също също има подуване и болка но не редовно.

 15. Здравейте Nadim,
  Горещо ви препоръчвам да посетите лекар-уролог за преглед, възможно най-скоро време. Възможно е да имате възпаление, но може проблема да е по-сериозен.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане