По дефиниция хидроцелето (от лат. Hydro-вода; cele-торба) представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява.

От какво се причинява хидроцелето?

Тестисите се разполагат извън тялото, в специална кожна торбичка, неречена скротум. Интересното е, че те не винаги са били там, защото вътреутробно се развиват в коремната кухина и с нарастването на плода постепенно се придвижват “надолу”, като преди раждането преминават в скротума. При преминаването си те „увличат“ част от коремната стена, заедно с различните мускули и фасции, които я изграждат, които в последствие образуват отделните слоеве на обвивките на тестиса и скротума.

normalen-testis

Така че скротума не е само “проста” кожена торбичка и представлява сложна структура от фасции и мускули и е видоизменено продължение (гънка) на кормната стена. Анатомично, между най–външния слой на тестиса и най–вътрешния слой на скротума  се образува едно пространство, в което има малко количество течност. Тя служи като лубрикант и предотвратява триенето при движение на тестисите. Образуването на тази течност и нейното резорбиране е финно балансирано и когато настъпи проблем в отстраняването й (резорбирането) тя започва да нараства и води до образуването на хидроцеле.

Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено и придобито.

Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината при него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. При тези случаи връзката между скротума и коремната кухина (т.нар. processus vaginalis) не се е затворила напълно и се явява най-честата причина за хидроцеле у новородени. Обикновенно дефекта се затваря от само себе си в рамките на първата година. Операция се обмисля в сравнително редките случаи, когато хидроцелето продължава да съществува и след 18 – 24 месечна възраст. Хидроцелето може да съпъства и вродена херния, където с операцията на хернията се премахва и хидроцелето.

hydrocele-vrodeno

Придобитото хидроцеле се развива в зряла възраст като причините могат да бъдат много – възпаление, херния, травми и много рядко – обем заемащи процеси в корема от различен характер. Обикновено, нарастването на хидроцелето е бавно – с месеци и дори години, като събраната течност може да достигне големи количества (300-400 мл).

hydrocele-pridobito

В голям процент от случаите причините за развитие на хидроцеле у възрастни не могат да се дефинират.

 

Симптоми на хидроцерето

Основното оплакване е опипването на голяма, безболезнена мековата формация в скротума. Характерно е, че то протича без болка. Ако такава има, вероятно  се касае за съпътстваща инфекция.

Важно е да се отбележи, че хидроцелето само по себе си не води до особени усложнения, освен козметичния ефект и дискомфорта при увеличаване на размера. Само в много редки случаи може да е причина за нарушение на оплодителните качества на спермата.

 

Лечение на хидроцелето

Наблюдение  – често се предприема при малко по размер хидроцеле и нежелание за операция от страна на пациента.

Пункция – най-лесният начин за източване на течноста. Извършва се с игла и спринцовка. Основен проблем е, че след няколко седмици хидроцелето се образува отново, защото не се премахва причината. Съществува и вероятност от вкарване на инфекция, с непредвидими резултати. Понастоящем пункцията не се препоръчва като стандартна терапия. Тя се използва само когато се налага преглед на тестиса и изчакването на оперативно лечение е рисковано – при съмнение за възпаление или туморно образувание.

 

Оперативно лечение на хидроцелето

Това е единствения метод за трайно лечение. Чрез малък разрез на скротума се достига до тестиса. Отварят се обвивките и се източва течноста.

При тази операция, най–общо съществуват два подхода:

-Обвивките на тестиса се изрязват – т.нар. операция на Бергман.

-Обвивките да се обърнат и зашиват без да се изрязват – т.нар. операция на Винкелман.

снимка операции хидроцеле

И двата метода имат специфични показания и един и същ резултат – излекуване на хидроцелето.

Операцията се провежда най–често с упойка в гърба (спинална анестезия). След поставянето на такава упойка се препоръчва пациентът да не става от леглото следващите 24 часа. След това той може да бъде изписан.

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията.

Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

185 коментара

 1. Здрасти след операция на хидроцеле кога мога да имам полов акт

 2. Ако след операция на хидроцеле имам полов акт по-рано от месец може ли да има рецидив

 3. Здравейте д-р Василев,
  колко време след операция от хидроцеле можем да се върнем към тренировки с тежести?

 4. Здравейте след 5 седмици от операцията на хидроцеле още е малко отекло нормално ли е това

 5. Здравеите доктор Василев , имам двустранно хидроцеле направиха ми операция от лявата страна,искам да ви попитам колко време трябва да мине за да ми направят и от дясно,и може ли това от дясно да се овеличава хидроцелето повече след като съм опериран от ляво.

  • Здравейте Марин,
   След възтановяване на раната от ляво, след няколко месеца, може да се оперира и в дясно. Възможно е хидроцелето в дясно да нараства.
   Успех!

 6. Здравейте доктор Василев, от скоро ми се появи проблем, отначало ми се Подува кожата на Пенка, после ми се поду и скротума, моля ви кажете към кой специалист да се обърна, или ако може вие ми дайте съвет

  • Здравейте Петър,
   Задължително трябва да посетите на първо място лекар-уролог за преглед. Възможно е проблема да бъде и кардиологичен.
   Успех!

 7. здравейте д-р Василев.преди 4 месеца изкарах лек цистит /без да се лекувам/,но в последствие се появи болка в долната част на корема от двете страни по хода на уретерите и лек оток на десния тестис.ходих на уролог . на ехо- казаха ,че имам малко количество течност и нищо друго особенно.пих 10 дни диклопрам.нощно време нямам болки ,но сутрин около час ,два след като стана се появява слаба болка от двете страни на корема ,понякога по-силни и палпаторна болка в тестиса.посетих гастроентеролог и хирург -без особености .дайте ми моля съвет как да постъпя .БЛАГОДАРЯ

 8. Здравейте,на моето дете (10г) му откриха фимозен пръстен.Мазахме няколко пъти с кортикостероиден крем-проблема се отстранява за малко (около месец) след това пак се появява.Зссега няма проблем или болка при забелването.Просто като го забели по средата се образува съединението тънко като все едно тънък конец е вързан.
  Какво препоръчвате при тази ситуация?
  Благодаря!

 9. Здравейте ,д-р Василев.Аз съм Метин.взех второ мнение,оказа се стафилококус хемолитикус в урината и спермат.Пих антибиотици.изчистиха се.Но по хода на спермалния канал съм имал задебеляване ,при пипане и на ехо.имам и лек болка при натиск.искат да ме оперират ,а аз не.Необходима ли е операция ,ямр?Моля за компетентното ви мнение.

 10. Здравейте ,през последните месеци се разболявам за 3 път ,и при всяко разболяване или падане на имунната система ми се оголеменява десния тестис .Фрапантно ли е или е просто инфекция .На 16 съм и много се притеснявам ,това да не ми навреди за в бъдеще .Четох и стигнах до заключението ,че е хидроцеле ,но бих ви бил благодарен ако ми отговорите и дадете съвет!

  • Здравейте Петър,
   Моят съвет към вас е да консултирате с колегите детски уролози. Необходимо е да ви прегледат и при необходимост да се проведе лечение.
   Успех!

 11. Здравейте, доктор Василев. Имам хидроцеле на левия тестис и от една година отлагам операцията, но вече започвам да изпитваме дискомфорт и си личи през дрехите. Два пъти звъня за час във вашия кабинет, но вашата колежка ми казва, че всички часове са заети 1-2 месеца напред.

  Искам да попитам може ли хидроцелето да е от някаква бактериална инфекция( много често когато съм под душа и оринирам, изпитвам срязвашо пареща болка) Ако да и я излекувам, после хидроцелето ще изчене ли само или трябва операция

  Може ли Вие да ме оперирате или да ли препоръчате някой друг специалист?

  Много се извинявам за безпокойствието и Ви Благодаря за отделението време!

  Поздрави,
  Иван

  • Здравейте Иван,
   Хидроцеле може да се появи в следствие на тежко възпаление на тестиса, но често причината за произхода е неясна. Лечението е единствено и само оперативно. Вие имате проблема от една година, което означава, че не е спешно състояние и може да бъде отложено оператияното лечение с месец-два.
   Успех!

 12. Здравеите д-р Васил Василев Искам дави попитам Родимисе син и слет някаде 1 месец едното от тестисите
  Зе дасе подува закарахмего на преглет
  При уролог и доктора каза че акосе надува още штетрябва дасе извади водата с принцофка. Ас Искам да попитам колко време да изчакаме и дали е възможно дамомине от самосебеси штото нали е бебе на месец и половина Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Post comment