По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

198 коментара

 1. Здравейте, днес ми излезе Сперограмата, всичко е в норма. Лекарят ми каза, че имам подута вена, и за сега не е необходима операция. На въпроса ми кога ще ми мине той ми каза, че след като навърша 40г. възраст. Но болката не отминава и не мога да живея така, мисля да ида на друго мнение и съвет. Какво бихте ме посъветвали?

 2. Здравейте, д-р Василев!
  Проблемите ми започнаха от болки десния тестис и парене в областта между тестисите и ануса. След изпиване на антиобиотик Таваник, предложиха да се прегледам за херния при хирург. Той останови че има лека, не отворена херния, която може да не се оперира и да се пази с 10-15 дни почивка, защото тренирах доста преди да зная за това. Болките отшумяха, но продължи да ме боли областта под слабините. След посещение на друг уролог, той останови, че имам варикоцеле за операция и твърди, че именно то, може да предизвиква този дискомфорт и тежест в тази област. Въпроса ми е възможно ли е болките да са от варикоцелето или става въпрос за хроничен простатит, болките продължават повече от 2 месеца.

 3. Здравейте Валентин Велков,
  Моят съвет към вас е да направите отново микробиологично изследване на еякулат и с готовите резултати да си запишете час за преглед. Ще обсъдим предходната терапия и ще видим какво се случва с тестисите. Това най-вероятно е нова инфекция.
  Успех!

 4. Здравейте Мирослав,
  Моят съвет към вас е да потърсите второ мнение, ако имате варикоцеле може да се наложи оперативно лечение.
  Успех!

 5. Здравейте Ивайло,
  Варикоцелето обикновенно е вляво, в много редки случаи може да се появи вдясно. При вас оплакванията най-вероятно се дължат на проблема с простатата или хернията.
  Успех!

 6. Здравейте Д-р Василев, с жена ми правим опити за зачеването но без резултат. Натравих спермограма и преглед при уролог който ми постави диагноза варикоцеле, записах си час при вас за второ мнение и евентуална операция. Да попитам, колко време по принцип е възстановяването, понеже карам камион и да знам колко ще отцъствам от работа

 7. Здравейте доктор Василев,
  съпругът ми страда от разширени вени, съответно носи специални чорапи. Напоследък забелязва подуване на интимните части, по скоро самите тестиси и члена. Сякаш се пълни с течност. Това се случва след като носи дълго време чорапите. През нощта откоът спада и сутрин е доста по малък.
  Въпросът ми е възможно ли е това състояние да е свързано с проблема с разширените вени, или проблемът е урологичен и ако е така какъв би могъл да бъде? Съпругът ми има скоро час при доктор, но сме доста притеснени. Благодаря предварително за отделеното време.

 8. Здравейте Мирослава,
  Причините могат да бъдат различни. Необходимо е съпругът ви да бъде прегледан от лекар. Проблема може да е урологичен, но е възможно и да е с кардиологичен произход. Без да съм го прегледал няма как да поставя диагноза.
  Успех!

 9. Здравейте!
  Имам варикоцеле на левия тестис, но изпитвам някаква тежест в областта на простата и сякаш е подута.На какво може да се дължи това? Казаха ми, че не е от варикоцелето, но може да е причина за появата му.
  Направих си спермограма, от която резултата беше че имам астенозоспермия, а от микробиологичното изследване няма индикации за бактерии/повишени левкоцити.

 10. Здравейте,Д-р Василев.Преди месец заради лека болка в долната лява част на корема посетих уролог-андролог който ми пусна изследвания на урина и еякулат.На изследванията ми откриха уреоплазми и проведох лечение със Азатрил,но доктора ми замина за чужбина и аз ходих на друг уролог който ми пусна само изследване на урината където нямаше уреоплазми.Питах дали трябва да изследвам и еякулат а той каза,че няма смисъл.Болките в корема ми се увеличиха във момента и уролога каза да се консултирам със хирург.След преглед хирурга ми каза,че имам ингвинална херния и варикоцеле и ми предложи да ги оперира.Страхувам се ако е останало някаква инфекция във тестисите дали не е противопоказно да оперирам и варикоцелето.Операцията ми ще бъде отворена.Доктора каза,че със един достъп ще ги оправи и двата проблема.Аз самият знам,че имам варикоцеле защото вените ми се виждат върху скротума тъмно сини а и скротума ми е със леко потъмнял цвят и тестисите ми винаги са силно отпуснати и даже леко пухкави и почнаха и да омекват а за хернията не съм предполагал,че имам.Имам и проблем със ерекцията,почти съзнателно не мога да получа ерекция а иначе имам нощни ерекции.Въпросът ми към вас е след операция има ли голяма вероятност организма ми да отхвърли платното поради неизлекувана инфекция и искам също да питам как след премахване на болните вени тестисаите възстановяват кръвоснабдяването си?А и още един въпрос.Кой е най-добрият метод за премахване на калцификат от простатата?Големината му е 11мм а простатата м е 34мм?Благодаря предварително

 11. Здравейте Даниел,
  Така без да съм ви прегледал със сигорност немога да ви кажа на какво се дължат оплакванията ви, а бих могъл само да предполагам. Причините при този тип оплаквния могат да бъдат доста и най-различни. Съветвам ви да си запишите час за преглед за да обсъдим състоянито ви.
  Успех!

 12. Здравейте Николай.
  За да проверите дали инфекцията е излекувана е необходимо да си направите изследване на материала в който е открита уреяплазмата. Операцията на херния и варикоцеле освен отворена може да бъде направена и лапароскопски, периода на възтановяване е по кратък. Платното няма да бъде отхвърлено от организма. Има колатерално кръвообращение което компенсира прекъснатите вени. Калцификатите от простатата не се премахват.
  Успех!

 13. Здравейте д-р Василев ! Аз съм на 38 и Имам варикоцеле от както се помня . В ляво е ! Напоследък забелязвам че когато правя някакво физическо натоварване с крака после започвам да се чувствам зле ( замаяно и апатично ) без конкретна болка ,а тестисите ми се свиват силно нагоре ! Предварително благодаря !

 14. Здравейте Мариян Маринов,
  Варикоцелето неможе да ви причини замаяност, но е добре да ви прегледа лекар за да се преовери профилактично как се развива и какво е състоянието на тестисите.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане