По дефиниция варикоцелето представлява абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса и е основна причина за мъжки стерилитет (отговаряща за до 40% от случаите). Тестита става по-голям, леко подут, в напредналите форми дори вените се виждат подкожно, а пациентите усещат тежест или болка в него. Вижте демонстративното видео:

Варикоцелето не е страшна болест и наличието му не означава задължително лечение или операция, дори много мъже го имат без дори да подозират и живеят без никакви проблеми с него напълно пълноценно.

Кратка анатомия на тестисите

Тестисите са основен орган в мъжката репродуктивна система. Те са разположени извън тялото в кожна торбичка, наречена скротум. Това разположение е много важно, тъй като за нормалната функция на тестиса е необходима температура с няколко градуса по-ниска от тази на тялото. Това може да се осъществи единствено ако те са разположени извън него. Чрез свиването и отпускането на подкожния мускулен слой, скротума контролира адекватната температура – мускула се свива и приближава тестисите до тялото, когато температурата е ниска или отпуска и ги отдалечава, когато е необходимо да се охладят.

 

varicocele-anatomia

Тестиса се свързва към тялото с вървовидна структура наречена кордон. Кордонът се състои от няколко структури: артерии, носещи кръв към тестиса; вени, които я отвеждат от него; семепровод, по който сперматозоидите се придвижват до семенните мехурчета и простатата; мускулни влакна и нерви. Кордона започва от тестиса, навлиза коремната кухина през т.нар. ингвинален канал, заобикаля пикочния мехур и стега до семенните мехурчета и простатата.

Какво представлява варикоцелето?

Вените, които отвеждат кръвта от тестиса в кордона са множество и са свързани в особено сплетение, анатомично наречено „плексус пампиниформис“. То обгръща подобно на маншон кордона и особено артерията, която носи топла кръв от тялото. Според най – разпространената теория, основната ролята на този плексус е охлаждането на артериалната кръв идваща от тялото през артерията – подобно на радиатора на колата, по-студените венозни съдове охлаждат кръвта, която минава през аретрията. (Чрез по–забавеното оттичане на венозната кръв, която е с по-ниска температура от артериалната да се охлажда тази, която идва от тялото през артерията).

Варикоцелето е следствие на затруднение в нормалното оттичане на венозната кръв, която се задържа в плекуса и се получават „разширени вени“ – подобни на разширените вени на краката и хемороидите. В различните си форми, варикоцелето се среща при 10 – 15 % от подрастващите и младите мъже.

 

varicocele-anatomia-venite

 

Между лявата и дясна тестикуларни вена има анатомични разлики, като лявата е много по-предразположена към венозен застой. Това е причината варикоцелето да е най-често в ляво и изключително рядко в дясно (виж схемата по-горе).

От какво се причинява варикоцелето?

Анатомията на всички примати (маймуни, шимпанзета, горили и т.н.) е почти еднаква, но само човека страда от варикоцеле. То е следствие на изправения стоеж на хората и реално това е основната причина за разширените вени. Но само тя не е достатъчна (иначе всички мъже щяха да имат), нито анатомичната позиция на лявата вена  и за да се развие варикоцеле трябва да има и други предразполагащи фактори. Най-често това е слабост на клапния апарат на вените, който не работи ефективно и позволява на кръвта в тях чисто гравитационно да се връща обратно в скротума и тестисите, защото за разлика от артериите, кръвта във вените се придвижва пасивно, благодарение на клапите, които са разположени по хода им.

 

varikocele-veni-klapi

 

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Пациентите я описват по-скоро като тежест. Другият основен проблем при варикоцелето, както споменахме, е съчетанието му със стерилитет и намаляване на оплодителната способност. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Основно място в дагностиката на варикоцелето заема и ехографията (доплер-ехография), при която много ясно се виждат разширените вени на левия тестис и как се пълнят с кръв.

Как се лекува варикоцелето?

Лечение се налага, когато варикоцелето предизвиква проблеми в оплодителната способност или предизвиква силни болки и дискомфорт. Основен метод е хирургичното лечение.

Хирургично лечение

Основният принцип на хирургиното лечение е прекъсването на тестикуларните вени, което може да се направи на различно ниво по хода им – или на нивото на кордона или в корема, където вената става единична.

Най–разпространеният начин е чрез много малък рарез – около 1–2 см, над ингвиналната гънка, където се достига до вените, които се прекъсват. Операцията е кратка, упойката може да е локална, спинална (в гърба) или венозна (чрез кратко приспиване). Обичайно пациентите се изписват на следващия ден. В някои по–специфични случаи, например при рецидив (образуване наново) на варикоцеле, се налага тестикуларната вена да се прекъсне в корема. Това става най–често лапароскопски, като през няколко дупки в корема се вкарват камера и работни инструменти. Операцията е по–голяма и изисква обща упойка. Болничният престой рядко е повече от един -два дни.

Съществува и метод при който вените се запушват под рентгенологичен контрол. Методът се нарича емболизация. Вкарва се сонда в съдовата система, която достига до венозния плексус и се вкарват специални спирали, които запушват вените. Процедурата е дълга, трае до няколко часа, изисква обща упойка и има стравнително високо лъчево натоварване върху организма. По тази причина се използва много рядко.

Какво се случва след операцията?

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

Обадете ни се, за да запазите час за преглед и ехография на тестисите  в Урологичен център „Д-р Василев“ на тел. 0898 765 649 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.


Автор: Д-р Васил Василев – Уролог

vuprosi-dr-vasilev

209 коментара

 1. Здравейте Д-р Василев,
  Имам установено варикоцеле, след извършена спермограма, резултатите са в норма, освен Teratoziispermia index, който е 1.38 при референта стойност <1,6, както й Kruger's strict criteria 10%, при <14 % нормална стойност. За съжаление не получих ясен отговор това дали имам нужда от операция или не при споменатите резултати. Единствено ми се каза, че с тези резултати има шанс и мога да опитвам с приятелката си. При липса на операция, има ли вероятност значително да се влошат резултатите на спермограмата?

 2. Здравейте д-р Василев. Имам болка в десният тестис и понякога в дясно малко над члена от какво може да е ? Благодаря предварително

 3. Здравейте Даниел,
  При тези резултати е възможно да имате дете. След операция резултатите биха се променили в много ниска степен, но с напердване на възрастта със сигурност ще се влошават със или без операция.
  Успех!

 4. Здравейте Теодор,
  Причините за болката може да са от различен произход. Възможно е да имате възспаление или херния, може да има и друга причина. Моят съвет към вас е да си запишете час за преглед.
  Успех!

 5. Здравейте Д-р Василев напипвам някакви възли по тестисите незнам дали да ги определя като бучки ходих на уролог и ми казаха че няма проблем, преди време урината беше по мътна и в спермата има някакви влакна спермата има някакъв жълт цвят от време на време имам дискомфорт в тестисите ще може ли да ме посъветвате защото ходих на лекар и то няколко пъти но те казаха че всичко е нормално Благодаря предварително!

 6. Здравейте Филип,
  Моят съвет към вас е да си направите микробиологично изследване на еякулат (сперма). С готовите резултати да си запишете час за преглед, за да направим ехография на тестиси и при необходимост да се назначат допълнителни изследвания.
  Успех!

 7. Здравейте д-р Василев, проблема ми е, че на десния тестис видимо се вижда по-дебела вена. Но не изпитвам нищо, никакви симтоми. Според вас нужно ли е, да посетя уролог? Приятен ден!

 8. Здравейте Георги,
  От споделените оплаквания няма нищо притеснително, но е добре профилактично да ви прегледа лекар.
  Успех!

 9. Здравеите искам да попитам имам някакво топче в левия тестист какво може да бъде имам тъпи болки но отшимяват бързо моляви да ми отговорите бях при личния лекар каза че може да е варекоцеле?

 10. Здравейте Божидар Славов,
  Моята гореща препоръка към вас е да посетите лекар-уролог за преглед. Причините наистина за това топче може да са различни от нормална анатомична структура до туморно образование. Необходим е преглед от специалист.
  Успех!

 11. Здравейте, д-р Васалив
  Както всички знаем, нормално е левият тестис да бъде по-надолу от десния но при мен е точно обратното.Също така имам вена на пениса, която особено при ерекция става доста голяма и доста ме притеснява.Също така тестисите ми започнаха да стават по-тъмни отколкота бяха, а спермата ми придоби леко зеленикъв отенък и не е напълно бяла.Притеснявам се от факта да не мога да създам дете някой ден(все още съм на 16).На какво може да се дължат всички тези работи?

 12. Здравейте Любомир,
  От описаните проблеми няма нищо притеснително, но за ваше успокоение може да посетите лекар-уролог за преглед.
  Успех!

 13. Здравейте д-р Василев
  напипвам вени под десния тестис и също нещо като малка бучка над него също така е малко по-надолу от левия. Изпитвам лек дискомфорт малко след като съм ги бутал(вените) и отшумява много бързо иначе не изпитвам никаква друга болка . Притеснявам се да нямам варикоцеле и дали ще мога да имам деца… (на 17 години съм).

 14. Доктор Василев имам дискомфорт и тежест в пояса над левия тестис. На върхът му има някаква тъкан , която ме наболява при допир. Уролога ме гледа на ехограф но каза че нищо няма . Какво мислите вие?

 15. Здравейте Димитър,
  Няма нищо притеснително от написания текст. Най-вероятно напипвате нормални анатомични структури. Моят съвет към вас е да споделите със родителите си и евентуално да посетите лекар за профилактичен преглед.
  Успех!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане