vuprosi-dr-vasilev

Ако имате въпроси, ако се нуждаете от съвет от специалист уролог, ако искате да Ви отговорим бързо и веднага – не се колебайте да ни позвъните, за нас това е голямо улеснение:

тел. 0898 765 649 за директен контак с Д-р Васил Василев – Уролог

Предлагаме и този раздел от сайта на всеки желаещ да зададе писмен въпрос свързан с простатата и нейните заболявания. Не се колебайте да ни пишете – контакта с вас е важен за нас. Ангажираме се да Ви отговорим максимално бързо, компетентно и изчерпателно.

Правилата за ползване и коментиране в сайта и форума са сходни с тези в сайта и молим всички участници да се запознаят с ТЯХ преди да коментират в него.

376 коментара

 1. zdraveite,chicho mi e na 78 god.napravi si izsledvane na kravta ,koeto pokazva psa na maks ,struiata na urinirane namaliava makli samo prez noshta .lekuvashtia lekar kaza che ima odebelena prostatna jleza.sega shte si napravi biobsia.kakvo mislite po vaprosa ,zadaljitelno li e da e mnogo seriozno .blagodaria za otdelenoto vreme

 2. Здравейте Д-р Василев
  Моля за съвет във връзка с моя проблем. От около една година забелязах, че имам кръв в урината, обикновено сутрин в началото при уриниране. Тъй като се случваше рядко, 1 или 2 пъти в месеца, не му обърнах внимание. Прз месец май се получи по-често, дори забелязах кръв и в спермата, затова отидох на уролог. Прегледа ме на ехограф, и ми направи цистоскопия, каза ми че нямам рак, но има леко увеличение на простатата, и че наличието на кръв може да е свързано с това. Предписа ми таблетки „Спимен”.
  Три месеца след прегледа нямаше поява на горните симптоми, но през септември отново забелязах кръв в урината и спермата. Направиха ми кръвно изследване, от което установиха че PSA е 17,87. Отново преглед при уролог – ехограф и преглед с опипване.
  Лекарят ми назначи биопсия на простатата, която ще бъде извършена през идващата седмица.
  На 51 години съм, не съм семеен, имам редки сексуални контакти. Забелязвам, че понякога проблема се появява след полов акт, или при по-продължителна сексуална възбуда.
  Въпросите ми са следните:
  Означава ли PSA 17,87 наличие на злокачествано образувание?
  Биопсията ли е най-добрия метод за установяване на диагноза?
  Кака е връзката на наличието на кръв с половия акт?
  Благодаря предварително

 3. Здравейте isusa petrova,
  Много е вероятно при толкова висока стойност на ПСА резултатът от биопсията на простатата да е рак на простатата. Разбира се, има и случаи, когато дори и при толкова високи стойности да няма рак, но това е много рядко.
  Успех!

 4. Здравейте, моля ви за помощ от десет месеца до днес имам проблем, който е свързан с простатата. Направиха ми изследвания: седимент урина и микробиологично изследване на еякулат. и двете показаха, че ми няма нищо, но проблемът е, че по няколко пъти на ден имам изтичане на простатна течност (прозрачна лепкава течност, която няма никаква миризма) в малки количества, освен това имам понякога болки и леко парене в междиницата. Лекарите мислят, че е простаторея и ми предписаха Простамол Уно и витамин Е. пих медикаментите шест месеца с почивки по един месец на всеки два, но ефект няма. Женен съм, нямам други партньорки освен жена ми, същото важи и за нея, но тъй като имам преждевременна еякулация, четох в интернет, че мога да я излекувам със системно мастурбиране по 1 час на ден и всичко това се получи след тази дейност, извършвана в продължение на 2 седмици. Появи се лека деформация на входа на уретрата. Уролозите ми казаха, че не е нищо сташноОт тогава на съм мастурбирал, правя само секс със жена си. Лекарите ми казаха да не си слагам проблема на сърце, но не мога, тази капка ме побърква и редките случаи на парене и лека режеща болка също. Простатореята лекува ли се изобщо и цял живот ли ще съм така и нормално ли е това да продължава 10 месеца. моля ви помогнете ми, незнам какво да правя?

 5. Здравейте Николай Игнатов,
  Увеличеният PSA, не означава категорично рак на простатата (ако искате прочетете статията за PSA, която съм написал в сайта), но толкова висока стойност в комбинация с кръвта в спермата (което може да бъде както симптом на възпаление, така и на рак на простатата) не може да се подмине с лека ръка и задължително трябва да се уточни. За съжаление, биопсията е единственият метод, с който може да се каже дали има или няма рак на простатата и след като са ви я препоръчали, смятам че трябва да се вслушате в съвета на колегата и да се направи. Както се казва, в подбни случай по-добре да се сбърка и да се окаже, че няма рак, отколкото да си затваряме очите и да го пропуснем.
  Успех!

 6. Здравейте Д-р Василев,
  В предишно писмо (29.07) подробно описах състоянието на съпруга си след радикална простатектомия.Сега сме изключително притеснени от стойностите на PSA, а именно: един месец след операцията – 1,89; три месеца и половина след нея (м.X) – 2,90.Стандартните кръвни изследвания са в норма, но се чувства отпаднал, лесно се изморява и чувства почти постоянни болки в гърба.Контролният преглед в онкодиспансера е в края на м.ноември.
  Моля, да коментирате тази тенденсия нa PSA.Какво е необходомо да маправим незабавно?Изследване със ПЕТ-СКЕНЕР подходящо ли е?Каква терапия с максимален положителен ефект е най-подходяща при такива случаи?
  С благодарност и уважение към свободното Ви време, молим за бърз отговор. Хубав ден!

 7. Здравейте доктор,
  след направа на РСА маркер се установиха стойност 8.25 на баща ми и по искане на лекуващият го уролог беше направена биопсия.След направена биопсия ,на 2 ден започва някакво повишаване на температурата,болка при уриниране и т-н лекуващият лекар беше изписал антибиотик,след като този свърши започна пак температура и болка при уриниране,повторно посещение и нов антиботик и диагноза възпаление на пик.мехур и 2 камъка в десният бъбрек.Моля,да ми пишете нормално ли е след направена биопсия да има такъв тип усложнения и явно това е някаква инфекция,която много е притеснила баща ми.Моля да ми отговорите с няколко думи и дали ще може да организираме посещение при вас за преглед и диагнодтициране?
  Благодаря ви предварително.

 8. Зравейте Елена Славчова,
  Най-вероятно наистина става въпрос за усложнение след биопсията. Макар и рядко е възможно при проникването на иглата, в жлезата да попаднат бактерии, тък като тя минава през ректума, в който те изобилстват. Мисля, че чрез адекватна антибактериална терапия проблема ще бъде решен.
  Успех

 9. Здравейте, д-р Василев,
  Човек се сеща за нещо, когато се появи проблем. Прочетох форума и реших и аз да опиша проблема си. На 54 години съм.
  От около 6 месеца забелязвам, че след като свърша с уринирането и както се казва съм приключил, излизам си от WC и в момента, в който седна на стола се отделя спонтанно малко количество урина – 10-20 мл, въпреки. Доста е неприятно. Забелязах също, че след изхождане се отделят капки сперма.
  Отидох на лекар-прати ме на ехография на коремна област- всички органи са добре, единият бъбрек бил с киста и по-малък, но простатата е леко увеличена. Нямам остатъчна урина в пикочния мехур.Урологът отначало видя някакви дивертикули на снимката от ехографа и ме прати на изследване на ПСА -то е 1,86. Пак погледна снимката и този път нищо не видя!!!??? Не ми направи специален преглед на простатата, както съм чувал, че се прави с някакво апаратче или „туширане“ . Предписа ми Vesicure и каза да го пия 1 месец, а след това ще реши какво да прави. Пих го 3 дни, но ефектът е никакъв. За това се обръщам за съвет към Вас.
  С подрави и предварителни благодарности!

 10. Здравейте Валери,
  Наистина наближавате възрастта, когато започват да се проявяват проблемите свързани с простатата. Оплакванията ви приличат на такива, но не мога да кажа нищо конкретно, тъй като информацията, която ми давате е изключително оскъдна. Що се отнася до назначената терапия от колегата уролог, то мисля, че е прекалено рано да очаквате какъвто и да е ефект само за три дни, тъй като максималният ефек на Vesicare настъпва бавно (след около 2-3 месеца).
  Успех!

 11. При профилактични изследвания PSA е 20.1 без никакви оплаквания . Може ли да се нормализират стойностите с медикаменти ?

 12. Здравейте Александрова,
  Въпросният резулта е значително извън нормата (която е под 4) и задължително трябва да се уточни причината, дори и да няма никакви симптоми. Важно е да наблегна, че ПСА е един вид туморен маркер, който ни алармира (без катигорично да доказва) за рак на простатата и ако вече е висок, самоцелното намалямане на стойността му с медикаменти е безсмислено, тъй като това не „премахва“ заболяването, ако го има. Образно казано, ако има пожар и се включи алармата, изключването и не гаси огъня. Така, че горещо ви препоръчвам да се консултирате с уролог, за да се уточни проблема.
  Успех!

 13. Д-р Василев,
  На 69 год. съм. На 29 02 2012 год. ми беше направена операция на простатата / Интеропартивно се отстрани простатата заедно със семенните мехурчета/ След операцията не мога да задържам урината / нямам позивни за уриниране, а при всяко движение- урината изтича/, При контролните прегледи ми казаха, че до няколко месеца нещата ще се нормализират, но вече мина цяла година , а подобрения няма. На последния контролен преглед ми казаха , че можело да се постави някаква лентичка-нямам представа дали е сполучливо !!! Моля Ви за съвет – вече съм отчаян.

 14. Здравейте Ангелов,
  Обикновено след радикална простатектомия, следствие на травмата, която нанасяме пациентите имат проблеми със задържането на урината, но за 2-3 месеца състоянието се нормализира. За съжаление при вас е минала 1 година и най-вероятно по време на операцията е нарушена целостта на сфинктера, който задържа урината в пикочния мехур и/или са прекъснати нервите, който го инервират. Това е относително често срещано усложнение, както и импотенцията и не може да се коригира освен с изкуствен сфинктер или с въпросната лентичка, които обаче са скъпи и не винаги са особено сполучливи, а и в България няма особено богат опит с тях.
  Успех!

 15. Здравейте д-р Василев!
  Преди няколко дни ви писах,но в друг раздел заболявания за съпруга ми.Имам нови притеснения.С риск да се повторя,ще започна отначало.През месец май 2012година съпругът ми ,на 67г.,беше опериран-аденокарцином на простатата.Диагноза:Са гландуле простате Т3NxMIGI .След това проведе в София в СБАЛО 30 процедури лъчетерапия.Вид лечение-Кобалт60 , фотони 6 и 18MV . След операцията PSA – 0,01ng/ml След лъчетерапията PSA – 0.01.Вчера ни съобщиха последните резултати – 0.2 След три месеца ако се увеличат ,ще му назначат хормонотерапия.Щом PSAто расте , означава ли че има расейки,тъй като той няма простата?
  Благодаря ви!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Публикуане